Στον τρελογιατρό με Νάτχο!

Τα συνθήματα κρύβουν μέσα συσσωρευμένη λαϊκή σοφία. Βιώματα. Αλήθειες. «Κι όταν θα πάω στον τρελογιατρό θα τον τρελάνω και αυτόν». «Δικέφαλε αρρώστησα. Θέλω γιατρό. Δικέφαλε για πάρτη σου θα τρελαθώ». Η τρέλα εκτός από τα βουνά, πάει και στον ΠΑΟΚ. Όσο υπάρχει Δικέφαλος οι… τρελογιατροί δεν θα μείνουν ποτέ στεγνοί από δουλειά. Εξηγούμαι… Δεν ξέρω […]

Τα συνθήματα κρύβουν μέσα συσσωρευμένη λαϊκή σοφία. Βιώματα. Αλήθειες. «Κι όταν θα πάω στον τρελογιατρό θα τον τρελάνω και αυτόν». «Δικέφαλε αρρώστησα. Θέλω γιατρό. Δικέφαλε για πάρτη σου θα τρελαθώ». Η τρέλα εκτός από τα βουνά, πάει και στον ΠΑΟΚ. Όσο υπάρχει Δικέφαλος οι… τρελογιατροί δεν θα μείνουν ποτέ στεγνοί από δουλειά. Εξηγούμαι…

Δεν ξέρω αν έχουμε αντιληφθεί όλοι μας ποιοι είμαστε, ποιοι ήμασταν, πού πάμε και τι ζητάμε. Δεν ξέρω αν όλοι καταλαβαίνουμε τι συντελείται στον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω αν όλοι την ψυχραιμία, την λογική, τις γνώσεις, την καλή πρόθεση για να μην κοπαδιαστούμε και μασήσουμε σανό, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο του αναθέματος. Ξέρω, ξέρω… Το «μπράβο» είναι δύσκολη λέξη. Σπάνια το βγάζεις από στόμα Παοκτσή…

Ακούω ότι περνάει στο ντούκου πως ο Μπίμπρας Νάτχο ήταν ο καλύτερος ξένος παίκτης του ρωσικού πρωταθλήματος. Ναι, αυτού του… αστείου πρωταθλήματος, που η κάθε Ζενίτ μπορεί να σκάει 40άρες σε εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τους κάθε Χουλκ και Βίτσελ αυτού του κόσμου.

Ακούω πως δεν εντυπωσιάζει κανέναν πως ο Ισραηλινός ήταν ο κορυφαίος μέσος του ρωσικού πρωταθλήματος. Ναι, αυτού του… αστείου πρωταθλήματος όπου αράζουν περίεργοι χαφ τύπου Κάλστρομ, Σιρόκοφ, Ζιριανόφ, Τίνο Κόστα, που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους.

Ακούω πως κάποιοι γκρινιάζουν που αυτός ο τύπος (σιγά που στο Ισραήλ ξέρουν μπάλα, μωρέ) «ξεφτίλισε» τον ΠΑΟΚ, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Ακούω πως ο Σαββίδης έδειξε με αυτή την κίνηση πως έχει… καβούρια στην τσέπη δεν θέλει να τα χώσει. Πως ο Νάτχο έρχεται για να μας κοροϊδέψει μέχρι να βρει καμιά ομάδα της προκοπής και να την κάνει καλοκαίρι. Πως αν ήταν καλός παίκτης δεν θα έμενε ελεύθερος από την Ρούμπιν. Πως με τέτοιες κινήσεις δεν φτιάχνεις ομάδα.
Λόγια μπερδεμένα, μπερδεμένων ανθρώπων…

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πως αυτός ο τύπος που παρουσιάστηκε με την ασπρόμαυρη φανέλα ήταν να πουληθεί το καλοκαίρι στην Ντιναμό Μόσχας με 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο από το περσινό μπάτζετ ολόκληρου του ΠΑΟΚ! Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πως αυτός ο τύπος που έβαλε τζίφρα σε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ μιλούσε το βράδυ της Παρασκευής με κάποια Μίλαν, έχοντας το στυλό στο χέρι και είχε σε αναμονή ομάδες από Αγγλία και Γερμανία. «Εντάξει μωρέ να ‘ούμε, ξέρω ‘γω ποια Μίλαν; Αυτή που πάει να πέσει;».

Δεν ξέρω πως διάολο τον έπεισαν να υπογράψει στον ΠΑΟΚ, μα από μένα… hat off! Βγάζω καπέλο σε όποιον τον έψησε! Βγάζω καπέλο τον Γέρμαν Τσιστιακόφ που το θηρίο άνοιξε παρτίδες μαζί του από Νοέμβρη μήνα και κατάφερε να τις κρατήσει κρυφές μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, όταν έφυγαν τιμόνια από τα χέρια στο άκουσμα πως στο Μακεδονία Παλάς βρίσκεται κάποιος… Νάτχο που υπογράφει στον ΠΑΟΚ. Και να ξέρετε πως είναι πιο δύσκολο να κρατήσεις κρυφό τέτοιο μυστικό για τόσο καιρό από την δημοσιογραφική πιάτσα, από ότι να βρεις το νέο κρησφύγετο του Ξηρού. Δύο φορές καπέλο, διότι δεν φρόντισε να διαρρεύσει τεχνηέντως το όνομα του Νάτχο και να μοστράρει τον εαυτό του, όταν άκουγε πως αυτός κωλυσιεργεί τις μεταγραφές, πως δεν ξέρει μπάλα και κάτι τέτοια. Τρεις φορές καπέλο που του πλάσαρε τον ΠΑΟΚ όσο καλύτερα γινόταν.

Δηλαδή τι μπορούσε να προσφέρει ο σημερινός ΠΑΟΚ και να δελεάσει ένα 25χρονο παικταρά με την ελευθέρας ανά χείρα, που μπορεί να πάει όπου θέλει; Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Ας γελάσω. Επίπεδο; Ποδοσφαιρικό πολιτισμό; Δημοσιότητα; Καινούργιο γήπεδο; Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις; Φήμη; Τσάμπιονς Λιγκ; Πώς να συναγωνιστεί μία ενδεχόμενη πρόταση από την τελευταία (λέω εγώ) ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, της Πριμέρα Ντιβιζιόν, της Σέριε Α, της Μπουντεσλίγκα; Τι είχε να προσφέρει ο ΠΑΟΚ εκτός από παραπάνω λεφτά; Αφήστε που αν ο κόσμος μάθαινε για κανένα υπέρογκο ποσό πάλι θα ακούγαμε για τον κίνδυνο να βυθιστεί ο ΠΑΟΚ στα χρέη αν φύγει ο Σαββίδης, θα αχρείαστα έξοδα, για προκλητικά ποσά σε περίοδο που ο κόσμος πεινάει. Ακόμα και το θρησκευτικό θέμα, εμπόδιο ήταν στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ. Πως πείθεις ένα πολύ πιστό Μουσουλμάνο να έρθει σε μία χώρα όπου οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ξεπερνούν το 95%;

Τι είχε στα αλήθεια να τάξει ο ΠΑΟΚ για να… ψήσει τον Νάτχο; Ας είμαστε ειλικρινείς. Ήλιο, θάλασσα, αγάπη, εμπιστοσύνη και ένα μακροπρόθεσμο αγωνιστικό πλάνο εξέλιξης. Ο Νάτχο που βαρέθηκε την παγωνιά του Καζάν είναι σίγουρο ότι πεθύμησε την ζεστούλα. Λίγη θάλασσα δεν χάλασε ποτέ κανέναν. Ο Νάτχο όμως κυρίως έρχεται στα μέρη μας για να παίξει την μπαλίτσα του και να βοηθήσει την καριέρα του. Η dolce vita δεν τον ενδιαφέρει. Παντρεμένο είναι το παιδί, σπιτόγατος είναι, αλκοόλ δεν πίνει λόγω θηρσκείας, στις διακοπές του δεν επιλέγει κοσμοπολίτικα μέρη, αλλά το χωριό του στο Ισραήλ!

Στον ΠΑΟΚ βρήκε ανθρώπους που του είπαν εδώ και μήνες, πως αν στα τέλη Γενάρη δεν βρεις αυτό που ψάχνεις, εμείς εδώ είμαστε. Στον ΠΑΟΚ βρήκε ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, ντομπροσύνη. Γι’ αυτό και η επιλογή του να υπογράψει ήταν επιλογή καρδιάς, όχι λογικής. Ξαναβγάζω το καπέλο σε όποιον τον έπεισε να υπογράψει….

Η συμφωνία για 6 μήνες δεν σημαίνει ντε και καλά (όπως φρόντισαν να διαλαλήσουν οι Κασσάνδρες) πως το καλοκαίρι ο Νάτχο θα αλλάξει στέγη. Σημαίνει πως σε αυτό το χρονικό διάστημα ο γάμος θα δοκιμαστεί. Ο ΠΑΟΚ θα δοκιμάσει τον Νάτχο και ο Νάτχο θα ζυγίσει τον ΠΑΟΚ. Οι δύο πλευρές θα τα ξαναπούν. Αντί για γκρίνια, έχω να προτείνω σε όσους ντρέπονται για αυτό το εξάμηνο συμβόλαιο του Νάτχο, να προσπαθήσουν αυτοί, αντί για τον Ιβάν Σαββίδη να τον πείσουν να μείνει κι άλλο στην Θεσσαλονίκη; Πως; Με ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο σε κάθε ματς. Με φωνή. Με παλμό. Με ζεστασιά. Με ενότητα. Με πολιτισμό. Ο ΠΑΟΚ τα λεφτά που θέλει ο Νάτχο μπορεί να του τα εγγυηθεί για 2, για 3, για παραπάνω χρόνια. Εσείς μπορείτε να του εγγυηθείτε αυτά τα (αυτονόητα αλλού) πράγματα; Αν όχι, ο Νάτχο δεν μας αξίζει.

Ακόμα όμως κι αν ο Μπίμπρας κουνήσει μαντίλι το καλοκαίρι, αλήθεια πόσο θα έχει ζημιωθεί ο ΠΑΟΚ; Η εντυπωσιακή του μεταγραφή ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη. Το μπαμ ακούστηκε σε όλους τους μανατζαραίους της οικουμένης κι αυτό δεν εξαγοράζεται με τίποτα. Στην πιάτσα τους, ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει level. Άλλοι παίκτες θα προτείνονται πια. Ποιος παίκτης δεν θα εξετάζει σοβαρά μία ισόποση πρόταση από μία ομάδα στην οποία κάθε τρεις και λίγο έρχονται παγκόσμια αναγνωρισμένες φυσιογνωμίες (Στέφενς, Μάρτενς, Νάτχο, Μαντούρο) σε γόνιμη και παραγωγική ηλικία και όχι για τα τελευταία ένσημα; Κι αν ο Νάτχο πάρει μόνος του το κύπελλο και βγάλει τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ; Κι αν μας γεμίσει με καλλιτεχνικές ποδοσφαιρικές καρτ-ποστάλ που θα θυμόμαστε μία ζωή; Χορτάσαμε από τέτοιους παίκτες, που ένα εξάμηνο μαζί τους, μας κακοπέφτει; Ψηλώσαμε τόσο;
Μέσα σε ένα χρόνο ο ΠΑΟΚ έχει σχεδόν τριπλασιάσει την αξία του ρόστερ του (σύμφωνα με το έγκυρο κοστολογικά transfermarkt.de) χωρίς να ματώσει οικονομικά όμως φτάσαμε να ακούμε πως τα έξυπνα deal με δανεισμούς, υπογραφές ελεύθερων παικτών με επαφές πολύ πριν λήξουν τα συμβόλαια τους είναι τσιγκουνιά και κακομοιριά. Ακούμε πως με δανεικούς δεν κάνεις ομάδες, λες και οι Ρομπέρτο, Κάμπελ, Ντινγκά, Μαρκάνο παίζουν στον πρωταθλητή Ολυμπιακό (των πολλαπλάσιων εσόδων) με άλλο τρόπο. Ο ΠΑΟΚ κλείνει με ένα εντυπωσιακό σπριντ την πιο ηχηρή μεταγραφική περίοδο της ιστορίας του και συμβολικά-σημειολογικά φέρνει στην “Τούμπα” τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ιστορίας του, την ίδια μέρα που ο βασικός του αντίπαλος που θέλει να εκθρονίσει (Ολυμπιακός) εκποιεί το πολυτιμότερο πετράδι από το στέμμα του (Μήτρογλου). Τις ιστορικές στιγμές και εποχές πρέπει να τις οσμίζεσαι και να τις ζεις όσο πιο έντονα την ώρα που συμβαίνουν. Όχι να τις αναπολείς, μετανιώνοντας για το πόσο… αλλού ήσουν εκείνη την περίοδο.

ΥΓ. Υπόσχομαι ότι το επόμενο κομμάτι θα έχει καθαρά αγωνιστικό προφίλ και θα μιλά για τις κοσμογονικές αλλαγές που μπορούν να φέρουν στον αγωνιστικό ΠΑΟΚ οι νέες του μεταγραφές (Μάρτενς, Νάτχο, Γκσπούρνινγκ, Ινσαουράλδε, Κάτσε). Στρατηγέ Χουμπ, τώρα έχεις στα χέρια σου τα πιόνια που ήθελες. Τώρα είναι η δική σου ώρα…

loading...
  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Περηφάνεια στον ΠΑΟΚ για τον Γιάννη!

Back to Back με… μαγικό για τον Κωνσταντέλια! (video)

Γνώριμος και elite στο Ελλάδα-Καζακστάν

Ισχυρός όλο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ

Μαθαίνει πρόγραμμα ο ΠΑΟΚ Β

Η Ρεάλ έκανε δημόσια καταγγελία

Μεταδόσεις με EuroLeague

Επιστροφή στην… κανονικότητα

Τα πρωτοσέλιδα 19/3 (video)

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Μιλενκόσκι: «Δείξαμε την ποιότητα μας»

Έκανε την ανατροπή και μπήκε Play Off ο ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα… γέμισε την ψυχή του Μιρτσέα

Περνάει δύσκολα στην Τουρκία ο Σάντος

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Σοκαριστική συμπεριφορά Κούγια! (videos)

Τραγωδία με φόντο τον ΠΑΟΚ (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ διαλύει τους Ευρωπαίους (videos)

Το ΠΑΟΚ-Μπριζ που λίγοι θυμούνται (video)

Το αντίο του ΑΣ ΠΑΟΚ στον 15χρονο Γιάννη

Νιώθεις από ΠΑΟΚ;

Στην Ευρώπη σκοράρει κατά ριπάς

Ο ΠΑΟΚ στο top-10 της Ευρώπης στο σκοράρισμα!

To γκολ του «Zile» από μέσα! (video)

Μ. Λουτσέσκου: «Τρελή η κατάσταση στην Τούμπα»

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Η μάχη των σκόρερ του ΠΑΟΚ

Συγκλονισμένοι όλοι στη Φιορεντίνα

Έβαλε «φωτιά» στα play out ο Βόλος

Χαλαρή και άνετη η Κ17 του ΠΑΟΚ

Η ευχή του Πογέτ για ΠΑΟΚ

Πήρε θέση ο Μπράνκο για τα επεισόδια στο Τραμπζονσπόρ-Φενέρ

Η Ρεάλ έκανε δημόσια καταγγελία

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον Ποντένσε

«Βέλη» και στη διοίκηση της Κλαμπ Μπριζ!

Επίσημο: Απολύθηκε ο Ντέιλα από την Μπριζ

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Ήττα για τη… διπρόσωπη Κλαμπ Μπριζ!