Οι 12 στρατιώτες

Ένα σύνολο δεμένων παικτών μεταξύ τους που θα λειτουργήσουν σαν μία «γροθιά» και όχι με «one man show» είναι το καινούριο εγχείρημα του μπασκετικού Δικέφαλου.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…

Ακόμη και στην προετοιμασία.

Ακόμη και στα φιλικά.

Παίρνεις τις πρώτες εικόνες, σου δημιουργούνται οι πρώτες εντυπώσεις. Και σ΄ αυτά που έδωσε ο ΠΑΟΚ με την Λουκόϊλ Σόφιας (την δευτεραθλήτρια Βουλγαρίας που έχει μάλιστα διπλάσιου ύψους αγωνιστικό μπάτζετ από τον «Δικέφαλο») και με τον Φίλιππο Βέροιας (που αν και ομάδα της Α2 είναι ιδιαίτερα «μαχητική» ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό και στη νέα σαιζόν), έδωσε την ευκαιρία για κάποιες αρχικές εκτιμήσεις για την ομάδα που «χτίζει» ο Σούλης Μαρκόπουλος.

Μπορεί μάλιστα ο πολύς κόσμος να πει ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν αρχίζει φέτος από «μηδενική βάση», έχει δηλαδή έναν «κορμό» πάνω στον οποίο έγιναν προσθήκες και συμπληρώσεις σε όποια κενά δημιουργήθηκαν, αλλά ούτε αυτό είναι ακριβές.

Ουσιαστικά γίνεται κάτι καινούργιο με διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία και λογική. Ένα σύνολο με όλη την σημασία της λέξης, πιο ομαδικό και από το απόλυτα πετυχημένο περσινό.

Ο καινούργιος ΠΑΟΚ δεν θα είναι απλά ομαδικός, θα είναι μία «μηχανή» στην οποία κάθε «γρανάζι» και κάθε «πιστόνι» θα πρέπει να είναι αλληλένδετο με το διπλανό του και με τα υπόλοιπα.

Θα είναι ένα σύνολο που δεν θα ψάχνει απλώς την «έξτρα πάσα» όπως πέρσι, για να σουτάρει ο πιο …«ελεύθερος».

Ούτε θα είναι η «κλασική» ομάδα του «πικ εν ρολ» – που πρέπει να το ομολογήσουμε ότι πέρσι σε ορισμένα παιχνίδια έκανε θραύση – αλλά μία ομάδα με πολλές επιλογές, με μεγαλύτερο «βάθος», με δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και οι 12 του ρόστερ, είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα ρόλο. Όλοι όμως θα παίζουν συνειδητά για το σύνολο.

Αυτό έδειξαν στα φιλικά.

Αυτό προσπάθησαν να κάνουν βάζοντας ο καθένας τον εαυτό του κάτω από την ομάδα. Δεν μονοπώλησαν προσπάθειες ούτε αυτοί που το «έχουν» …περισσότερο επιθετικά, δεν «σπατάλησαν» ενέργειας σε άσκοπες επιλογές, παρά κινήθηκαν για να βγει το ομαδικό σύστημα.

Ο καινούργιος ΠΑΟΚ έχει και περισσότερη εμπειρία. Και στην Α1 και στην Ευρώπη.

Με εξαίρεση τον Όντουμ που ήρθε στο ίδιο επίπεδο «προσαρμογής» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που ήρθε πέρσι και ο Κούπερ – και ας σταματήσει εδώ και τώρα η διαρκής σύγκριση των δύο «άσων» διότι πρόκειται για τελείως διαφορετικούς πλέϊ μέϊκερ με τον καινούργιο να έχει προσόντα που δεν διέθετε ο παλιός – όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και οι «μικροί» δεν είναι «ρούκις». Αντίθετα οι περισσότεροι έχουν πολυετή εμπειρία και «γνώση» του αγωνιστικού τους αντικειμένου. Αυτό βοηθάει ώστε ότι έμεινε από τον περσινό «κορμό» να αναπτυχθεί με τα νέα «παρακλάδια» για να «ανθίσει» το δέντρο.

Όσο για την ουσία της αγωνιστικής εικόνας: Ο Όντουμ είναι παίκτης που θα δώσει ταχύτητα, την βασική δηλαδή επιδίωξη της αγωνιστικής φιλοσοφίας. Είναι καλύτερος στην άμυνα, έχει σουτ αλλά όχι εκείνα τα τρίποντα από τα οκτώ μέτρα που συχνά ήταν και δίκωπο μαχαίρι για τον Κούπερ και την ομάδα πέρσι.

Ο Κάρτερ είναι εγγύηση ποιότητας και αποτελεσματικότητας σε άμυνα και επίθεση.

Ο Βον δίνει πολύ ύψος (παρ΄ ότι μόλις 2.08μ.) και περισσότερα ριμπάουντ, ενώ ο Λάνγκφορντ εκτόπισμα και δύναμη στην «ρακέτα» αλλά και σίγουρο σουτ από μέση απόσταση.

Ο Κακαρούδης προσφέρει …μαθήματα για πιο «μακρινές εκτελέσεις» αν και «ψηλός», ενώ «αποκάλυψη» μπορεί να γίνει ο Σαλούστρος που στην Βέροια έμοιαζε με «ελάφι»!

Αν προσθέσουμε τις πολύτιμες «παλιοσειρές», τον αρχηγό – σε όλα του – και ηγέτη Χαραλαμπίδη, τον «πολυβολυτή» Δέδα, τον υπερμαχητή Μαργαρίτη, τον εξαιρετικά βελτιωμένο και πιο ώριμο «λοχία» (με …τρίποντες «σαρδέλες» επ΄ ώμου) Τσόχλα και τα βελτιωμένα «νεούδια» Λιάππη και Κώττα, ε, ο Σούλης Μαρκόπουλος έχει έναν «λόχο εκστρατείας και μάχης», ικανό να καταστρέψει τον αντίπαλο επειδή δεν θα ξέρει από πού του …έρχεται;

Γιατί θα του ΄ρθει από το σύνολο! Σαν μία μεγάλη «γροθιά».

Υ.Γ. 1 Χίλια μπράβο στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ, στον Φίλιππο Βέροιας, στον Άγγελο Μιχόπουλο που πρωτοστάτησε και στον κόσμο για το παιχνίδι στο Μακροχώρι, για να χαρούν και τα παιδιά του ιδρύματος για τα οποία διεξήχθη.

Υ.Γ. 2 Αν ο κόσμος που ακόμη δεν πήρε διαρκείας είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να πάει μαζικά στα διαρκείας και το κάνει έστω και τώρα, δεν θα είναι δύσκολο να διευρυνθεί κι άλλο το ρόστερ ώστε ο «λόχος» να αποκτήσει ισχύ … «τάγματος»!


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!