Τι σκέφτεσαι όταν ακούς ΠΑΟΚ;

Κάποτε το συναίσθημα ότι ο ΠΑΟΚ είναι ο κόσμος του ήταν ξεκάθαρο. ΠΑΟΚ είναι η πράξη του κάθε ΠΑΟΚτσή, το πως φέρεται στο γήπεδο, το πως δείχνει την αγάπη του για την ομάδα, το πως εκφράζεται δημόσια ή μη, το πως κάνει κερκίδα, το πως ζει, το πως… αναπνέει.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν επικίνδυνα. Ίσως επειδή τις περισσότερες φορές δεν υπήρχε το χρήμα στη διοίκηση με αποτέλεσμα να είναι πολύ αδύναμη μπροστά στην δύναμη του κόσμου, ίσως επειδή με τα χρόνια το οπαδικό κίνημα έχει χάσει τη δυναμική του, ίσως επειδή τα χρόνια άλλαξαν, ίσως λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που ανάγκασαν τον κόσμο να παλεύει για τα αυτονόητα, με αποτέλεσμα να μην έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Ίσως επειδή… κουράστηκε!

Πλέον όλα όσα ήταν δεδομένα, για όποιον έλεγε την λέξη ΠΑΟΚ, απειλούνται και αν δεν κάνουν οι ΠΑΟΚτσήδες κάτι, τότε ο ΠΑΟΚ δεν θα είναι ποτέ ξανά αυτός που γνωρίσανε και λατρέψανε. Ο ΠΑΟΚ δεν θα χαθεί αν δεν πάρει τίτλο, αν δεν πάρει κύπελλο, αν κάνει μία οδυνηρή ήττα. Ο ΠΑΟΚ θα χαθεί αν χαθεί η αγάπη για αυτόν διότι κανείς άλλος δεν είναι ΠΑΟΚ. Ούτε θα γίνει παντοδύναμος αν κερδίσει τίτλους, αν δημιουργήσει μία παντοδύναμη ομάδα που θα σαρώνει τα πάντα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οχι, ούτε αυτό εγγυάται σε κάποιον ότι ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει ζωντανός.

Είδατε τι έγινε στην Γιουβέντους; Σε μία λαμπρή εκδήλωση παρουσίασε ένα… κινέζικο λόγκο, για νέο έμβλημα της ομάδας και μέσα σε λίγα λεπτά η Γιουβέντους δεν θα υπάρχει ποτέ ξανά. Ακόμα και παίκτες-θρύλοι ως καλοί υπάλληλοι μίλησαν με θαυμασμό για το νέο σήμα της ομάδας που φυσικά δεν εκφράζει κανέναν, παρά μόνο όσους θέλουν να βγάλουν κέρδος στην ασιατική αγορά αλλά και μετατρέποντας τη Γιουβέντους από μία ποδοσφαιρική ομάδα, σε μία καθαρή μπίζνα και τίποτα άλλο. Τι σχέση έχει όμως αυτό με όσα έκαναν τον κόσμο να υποστηρίξουν αυτή την ομάδα; Με την παράδοση της, την ιστορία της, τον κόσμο της, την μπάλα και το χορτάρι; Καμία. Αν ο κόσμος θα το δεχτεί, τότε σιγά, σιγά, τα χρόνια θα περάσουν και οι τιφόζι δεν θα είναι πλέον τιφόζι, αλλά πελάτες που η μόναδική τους σχέση με την ομάδα θα είναι το χρήμα που θα δίνουν για τις “JJ” παροχές του κλαμπ. Το ποδόσφαιρο είναι και μπίζνα αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Στον Δικέφαλο έχουμε κάτι άλλο. Την ιστορία του προσπαθούν να την αλλοιώσουν οι ίντριγκες, τα κουτσομπολιά, οι αβάσιμες κατηγορίες, ο εξευτελισμός προσώπων. Έχουν χαθεί όλες οι «σημαίες» του συλλόγου έτσι. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να ηγηθούν μίας πραγματικής ποδοσφαιρικής επανάστασης, απέναντι στο βρώμικο ελληνικό κατεστημένο. Άνθρωποι που αγάπησαν την ομάδα είναι μακριά, γιατί λοιδορήθηκαν. Και τώρα που όλοι… κάηκαν, στο στόχαστρο βρίσκεται ο μεγαλομέτοχος του, που είναι αυτός που κρατάει όρθιο τον ΠΑΟΚ σε μία εποχή που τίποτα άλλο δεν υπάρχει! Όμως μόνος του, δεν θα τα καταφέρει. Πατέρας χωρίς οικογένεια γίνεται;

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι η ιστορία του, είναι ο κόσμος του, είναι ο τρόπος ζωής του καθένα που αγαπάει την ομάδα, είναι αυτή η καύλα που λείπει, που εξαφανίστηκε πριν έρθει ο Ιβάν Σαββίδης στον Δικέφαλο και θα «σκότωνε» την ομάδα αν δεν εμφανιζόταν αυτός την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.

Ίσως αυτό το χαμένο πάθος από όλους όσους αγαπούν τον Δικέφαλο, να είναι ένας λόγος που τα χρήματα του, δεν μπόρεσαν να πιάσουν ακόμα τόπο, φέρνοντας αγωνιστικές επιτυχίες. Θα έρθουν όμως σίγουρα και αυτές, αν καταφέρουν όλοι όσοι αγαπούν την ομάδα να γίνουν ΕΝΑ. Να αφήσουν πίσω τους ότι τους χωρίζει και να βάλουν τον ΠΑΟΚ μπροστά ώστε να επιστρέψει το πάθος. Το «η μπάλα είναι μόνο η αφορμή», που ΠΑΟΚτσήδες το έγραψαν, ΠΑΟΚτσήδες το είπαν, αυτό είναι ο ΠΑΟΚ. Αν αρχίζει ο κάθε ένας από αυτούς να το ξεχνάει, μπερδεμένος, από στημένα μικρόφωνα και πουλημένα πρωτοσέλιδα (που πάντα παίρνουν δύναμη όταν η ομάδα χάνει) τότε ο ΠΑΟΚ τους σιγά, σιγά, θα αλλάζει. Προς το χειρότερο.


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!