Προπονητής σημαίνει προσαρμογή!

Οι σκέψεις του Στανόγεβιτς και το σύστημα που ταιριάζει στον ΠΑΟΚ

Πριν από περίπου 20 μέρες, ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς παρουσιαζόταν για πρώτη φορά επίσημα στον κόσμο του ΠΑΟΚ, προσπαθώντας να αναλύσει το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του ως προπονητής. Η φήμη που τον συνόδευε ήταν ότι αποτελεί υπέρμαχο του 4-4-2, γεγονός που από μόνο του μπορεί να μη λέει τίποτα, αλλά συνήθως βοηθάει σε ωραίες ποδοσφαιρικές συζητήσεις.

Η πρώτη ερώτηση του υπογράφοντα μάλιστα, ήταν ακριβώς αυτή, αλλά και το κατά πόσο οι παίκτες προσαρμόζονται στο σύστημα ή το αντίστροφο. «Δεν πιστεύω στα συστήματα, είναι μία κουβέντα από το παρελθόν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν είναι το σύστημα, αλλά οι παίκτες και οι θεσεις που θέλεις να τους χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να παίξεις με πολλούς τρόπους. Σίγουρα στην αρχή θα προσπαθήσω να παίξω με 2 επιθετικούς, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσω το 3-4-3. Όλα εξαρτώνται και από τον αντίπαλο και τις συνθήκες. Δε θα προσαρμοστούν οι παίκτες σε εμένα, αλλά εγώ στους ποδοσφαιριστές. Το επόμενο διάστημα θα καταλάβετε το στυλ μου. Σίγουρα μου αρέσει το επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου. Μπορεί ανάλογα με τον αντίπαλο να παίζουμε διαφορετικά στην άμυνα, είναι κάτι που θα το δούμε» είχε απαντήσει σχετικά ο Σέρβος κάτι που, μέσες άκρες, επανέλαβε και απόψε (12/7), μετά το φιλικό με τη Φένλο.

Μετά από αρκετές δοκιμές στο 4-4-2 και μια, μάλλον ανεπιτυχή, στο 3-4-3 κόντρα στη Γάνδη, ο τεχνικός του Δικεφάλου μίλησε επίσης ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επανέλθει η ομάδα στο σύστημα που έπαιζε πέρσι, αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια, το 4-2-3-1 ή το 4-3-3. Είναι όμορφο να ονειρεύεσαι πως το δίδυμο Πρίγιοβιτς-Μακ θα… σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, αλλά στο απλό και κυνικό ποδόσφαιρο, η πραγματικότητα συνήθως σε συνθλίβει. Με εξτρέμ όπως οι Μπίσεσβαρ και Ενρίκε, και δυο επιθετικούς μέσα στο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ νομοτελειακά θα δυσκολεύεται στο ανασταλτικό του κομμάτι.

Προφανώς, το 4-4-2 δε θα είναι απαγορευτικό με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας, και τέτοιες ευκαιρίες θα δωθούν αρκετές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για να επιβληθείς όμως επί ενός αντιπάλου ίσης ή μεγαλύτερης αξίας, θα πρέπει να έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις στη φαρέτρα σου. Εξάλλου, ο Μακ, κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμα καλύτερος να έρχεται από τα πλάγια. Να κάνει κίνηση με την μπάλα πριν τελειώσει μια φάση, κι όχι να την πάρει έτοιμη. Να δημιουργήσει και να πασάρει, αν του παρουσιαστεί αυτή η προοπτική. Επίσης, οι τρεις παίκτες στο χώρο του κέντρου θα δίνουν μεγαλύτερη ισορροπία, αλλά και ασφάλεια, στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Όλα αυτά βέβαια με το παρόν ρόστερ του Δικεφάλου. Δεν ξέρω τι μπορεί αλλάξει αν έρθει ένα χαφ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχει ο Στανόγεβιτς στη διάθεσή του.

Κοντολογίς, είναι φανερό ότι η ομάδα ακόμα προσπαθεί να βρει τα πατήματά της. Το ευχάριστο είναι ότι ο τεχνικός του ΠΑΟΚ δε δείχνει αγγιστρωμένος σε ιδέες. Προσαρμόζει και προσαρμόζεται. Πάντως, λίγο οι δοκιμές στα συστήματα, λίγο η σταδιακή έλευση των νέων παικτών που προορίζονται για τη βασική ενδεκάδα, αναγκαστικά απαιτούν χρόνο και υπομονή.

loading...
  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Back to Back με… μαγικό για τον Κωνσταντέλια! (video)

Γνώριμος και elite στο Ελλάδα-Καζακστάν

Ισχυρός όλο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ

Μαθαίνει πρόγραμμα ο ΠΑΟΚ Β

Η Ρεάλ έκανε δημόσια καταγγελία

Μεταδόσεις με EuroLeague

Επιστροφή στην… κανονικότητα

Τα πρωτοσέλιδα 19/3 (video)

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Μιλενκόσκι: «Δείξαμε την ποιότητα μας»

Έκανε την ανατροπή και μπήκε Play Off ο ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα… γέμισε την ψυχή του Μιρτσέα

Περνάει δύσκολα στην Τουρκία ο Σάντος

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Σοκαριστική συμπεριφορά Κούγια! (videos)

Τραγωδία με φόντο τον ΠΑΟΚ (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ διαλύει τους Ευρωπαίους (videos)

Το ΠΑΟΚ-Μπριζ που λίγοι θυμούνται (video)

Το αντίο του ΑΣ ΠΑΟΚ στον 15χρονο Γιάννη

Νιώθεις από ΠΑΟΚ;

Στην Ευρώπη σκοράρει κατά ριπάς

Ο ΠΑΟΚ στο top-10 της Ευρώπης στο σκοράρισμα!

To γκολ του «Zile» από μέσα! (video)

Μ. Λουτσέσκου: «Τρελή η κατάσταση στην Τούμπα»

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Η μάχη των σκόρερ του ΠΑΟΚ

Συγκλονισμένοι όλοι στη Φιορεντίνα

Έβαλε «φωτιά» στα play out ο Βόλος

Χαλαρή και άνετη η Κ17 του ΠΑΟΚ

Η ευχή του Πογέτ για ΠΑΟΚ

Πήρε θέση ο Μπράνκο για τα επεισόδια στο Τραμπζονσπόρ-Φενέρ

Η Ρεάλ έκανε δημόσια καταγγελία

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον Ποντένσε

«Βέλη» και στη διοίκηση της Κλαμπ Μπριζ!

Επίσημο: Απολύθηκε ο Ντέιλα από την Μπριζ

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Ήττα για τη… διπρόσωπη Κλαμπ Μπριζ!