Πρωτάθλημα ή νέα Τούμπα;

Ίσως πρόκειται για το πιο δύσκολο ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος σε φίλαθλο του ΠΑΟΚ σήμερα. Ένα -υποθετικό βέβαια- δίλημμα για το οποίο πρέπει να παιδευτεί πολύ μέχρι να καταλήξει, και αν… καταλήξει. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα πρώτα του Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, είχα πολύ ξεκάθαρη άποψη. Με δεδομένη την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων χρεών της ΠΑΕ, η ανακατασκευή της Τούμπας ή η δημιουργία ενός νέου γηπέδου, θα τοποθετούσε -στα δικά μου μάτια- τον πρόεδρο του Δικεφάλου στο πάνθεον της ιστορίας της ομάδας. “Ας κάνει αυτά τα δύο, και μετά ας αποχωρήσει”. Το όνομά του θα έχει ήδη “σκαλιστεί” με χρυσά γράμματα στην ψυχή και τη συνείδηση ολόκληρης της οικογένειας του ΠΑΟΚ.

Με τον καιρό, και με το χρονικό χάσμα από τον τελευταίο τίτλο της ομάδας να μεγαλώνει επικίνδυνα, η σκέψη μου άλλαξε, περιπλέχτηκε. 32 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πάρα πολλά για το μέγεθος του σωματείου. Μπορεί η ιστορία του να έχει υφανθεί μέσα από χαμένες ευκαιρίες, “κλεμμένα” πρωταθλήματα ή κύπελλα, μπορεί η πλειοψηφία του κόσμου να έχει βαφτεί “ασπρόμαυρη” λόγω της τρέλας της κερκίδας, του μύθου της Τούμπας ή της αντίστασης που πρεσβεύει ο σύλλογος απέναντι στο αθηνοκεντρικό ποδοσφαρικό γίγνεσθαι, αλλά χρειάζονται και οι επιτυχίες.

Ο ΠΑΟΚ προβάλλει φέτος, έστω και χωρίς να πείθει μέχρι στιγμής, ως ένας ισότιμος και βασικός διεκδικητής του τίτλου, και -λογικά- αυτό έχει ανοίξει την όρεξη των οπαδών του. Όταν βρίσκεσαι στην απόλυτη πείνα άλλωστε τόσα χρόνια, βλέποντας μπροστά σου το δελεαστικό φαγητό, το λαχταράς ακόμα περισσότερο. Θέλεις να κάνεις μια κίνηση και να το πιάσεις. Να το κάνεις μια χαψιά. Να χορτάσεις επιτέλους. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Ίσως πιο κοντόφθαλμη, αλλά απείρως πιο ηδονική. Γιατί, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν είναι πλέον τόσο η πιθανή συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Αυτό έχει δυσκολέψει, ακόμα και για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Είναι όμως το ονόρε, η δόξα, η περηφάνια, η κ@υλα που θα ξεχειλίσει, αν μετά από 30 αγωνιστικές, οι παίκτες του ΠΑΟΚ κάνουν το γύρο του θριάμβου.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, η Νέα Τούμπα, θα δώσει άλλη αίγλη. Τότε μόνο ο ΠΑΟΚ θα μπορέσει να μπει σε μια νέα εποχή. Έχει εξελιχθεί τόσο πολύ σε όλα τα επίπεδα, που ένα μοντέρνο “σπίτι”, φαντάζει αναγκαίο. Να αποτάξει ο,τιδήποτε αναχρονιστικό, να δώσει όραμα.

Όσο για την απάντηση στο ερώτημα; Και τα δύο…

πηγή: FORZA


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!