Η διαφορετική μαγκιά του Σαββίδη

Μπορεί σε κάποιους να ξένισε, αλλά η δημόσια τοποθέτηση και απόφαση του Ιβάν Σαββίδη, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον Παναθηναϊκό, θα έπρεπε να αποτελεί ναυαρχίδα περηφάνιας για την οικογένεια και την ιστορία του ΠΑΟΚ. Κατά καιρούς, και όποτε του δίνεται η ευκαιρία, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι στόχος δεν είναι να γίνει κατακτητής με την αναμφισβήτητη δύναμη την οποία έχει, αλλά μέσα από τον δρόμο του ήθους, του ευ αγωνίζεσθαι και της καθαρής συνείδησης. Όχι, δε θεωρώ ότι είναι “άγιος”. Μέσα από πολύχρονη επιχειρηματική του δραστηριότητα, είναι σίγουρο ότι θα έχει περάσει μέσα από διαφορετικές πρακτικές, πάντα με βάση τις εκάστοτε συνθήκες και δεδομένα. Για να φτάσεις ψηλά άλλωστε, δεν μπορείς να είσαι πάντα βολικός, ούτε να έχεις χαμηλοβλεπούσα… συμπεριφορά και πολιτική.

Στην εν Ελλάδι παρουσία του, ο Σαββίδης λειτουργεί και γιγαντώνεται με καθαρούς όρους. Αγοράζει, επενδύει, χρηματοδοτεί, βοηθάει, ανοίγει δουλειές, χτίζει, οραματίζεται. Ανοιχτά. Όσο κι αν του βάζουν εμπόδια οι εσωτερικοί εχθροί του. Θέλει να γιγαντωθεί για να φτάσει στο μέγεθος που αρμόζει στη γενικότερη οικονομική του επιφάνεια, θέλει να αφήσει το δικό του ισχυρό στίγμα στη χώρα αλλά και τον ΠΑΟΚ, αλλά με διαφάνεια κι αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Στο αθλητικό κομμάτι, ο πρόεδρος του Δικεφάλου έχει ξεκάθαρα δείξει σεβασμό σε όλες τις ομάδες, αλλά και σε κάθε άνθρωπο γύρω από αυτό, ανεξαρτήτου χρώματος, οπαδικών διαφορών, τόπου προέλευσης. Δε χρειάζεται να αραδιάσουμε παραδείγματα με τις άπειρες πρωτοβουλίες του PAOK Action, τη συνεργασία της ΠΑΕ με την EFDN (European Football for Development Network), τις εκδηλώσεις του More Than Football, ακόμα και την πρόσφατη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Αθήνας. Είναι τόσα πολλά που σίγουρα θα ξεχαστεί κάποιο, και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά που παίρνουν δημοσιότητα.

Επειδή ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς μία ομάδα, αλλά μια ιδέα που πρεσβεύει ισχυρές αρχές, οι κινήσεις του Σαββίδη, όχι μόνο κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά πηγαίνουν και βήματα παραπέρα. Όπως αυτό που έγινε με τον Παναθηναϊκό. Η απόφαση να μην κινηθεί ο Δικέφαλος για παίκτη των “πρασίνων” από προσφυγή, αλλά μόνο μέσω μεταγραφής, δείχνει το σεβασμό στον μεγάλο αντίπαλο και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο Σαββίδης το ποδόσφαιρο. Το να μπορείς να “τελειώσεις” έναν καίριο «εχθρό» σου και να μην το κάνεις δεν είναι αφέλεια, δεν είναι ούτε καν λύπηση. Είναι μαγκιά. Είναι ανωτερότητα.

Με αυτήν την ανωτερότητα, θέλει να φέρει στην κορυφή τον Δικέφαλο ο Σαββίδης. Εξαρχής, διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Με αυτόν όμως, θα έχει διπλή αξία. Και θα είναι πιο ΠΑΟΚ από ποτέ…

Για επικοινωνία στο…

Facebook: Thodoros Hastas
Ε-mail: [email protected]


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!


 • coolio4

  Καλά τα λες, το αποτέλεσμα ολως θα δείξει αν τελικά εινα σωστή η τακτική του να γυρνάς και το άλλο μάγουλο όταν τρως το χαστούκι… Γιατί πίσω από τον ΠΑΟΚ, υπάρχει ένας ταλαιπωρημένος κόσμος που έχει ζήσει έναν παράφορο βιασμο της ψυχής και του μυαλού του από τους δυο δυνάστες του ελληνικού ποδοσφαίρου όλα αυτά τα χρόνια… Και δεν φτάνει μόνο αυτά που βιώσαμε μέσα στα γήπεδα, είδαμε και εκτός γηπέδων την βεβήλωση που υπέστει ο ίδιος ο Ιβαν Σαββιδης από τα ΜΜΕ του Αλασκουζου και του Μαρινάκη… Φοβάμαι ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν οδηγεί πουθενά, αλλά υπεύθυνος των αποφάσεων του είναι ο ίδιος ο Ιβαν όποτε μακάρι να έχει επιλέξει τον σωστό δρόμο…

 • Παύλος

  Μπράβο στον ιβαν σε όλα. Στον στυγνό επαγγελματισμό δείχνει και την ανθρωπιά που πρέπει να υπάρχει . Έτσι πρέπει να λειτουργούν κάποια πράγματα και να μη τα ισοπεδώνουμε όλα.

 • ARGY

  Προσωπικά πιστεύω ότι κάποιος λόγος θα υπάρχει για αυτή την απόφαση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι περιμένει κάποια ρύθμιση για την ΣΕΚΑΠ και δεν θέλει να γίνεται βαβούρα γύρω από το όνομα του και για αυτό το θέμα.
  Βλέπεις η μίση βουλή έχει συμφέροντα από το λεκανοπέδιο και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένταση έστω και ατύπως.
  Ως οπαδός δεν επικροτώ την κίνηση διότι θυμάμαι τις ανάλογες καταστάσεις με αντίθετους ρόλους και το τρύπημα που έπεσε. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποιος εκεί στην ΠΑΕ να του πει με λεπτομέρειες τι έχει γίνει στο παρελθόν.
  Ούτε ευελπιστώ ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
  Όποτε βρουν ευκαιρία οι ομάδες του ποκ να σε τρυπήσουν θα το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ας μην αμφιβάλλει γι αυτό.
  Άσε που εμμέσως επιβεβαιώνει και τους ισχυρισμούς των γάβρων και των υπολοίπων ότι ανέκαθεν υπήρχαν φιλικές σχέσει μεταξύ των δυο σωματείων. Όχι, στη θέση του θα έπερνα τους παίκτες ακόμη και για τον πάγκο. Δεν αποφασίζω εγώ όμως. Ο πρόεδρος το κάνει αυτό έπειτα από εισήγηση των «συμβούλων» του, τα αισθήματα των οποίων απέναντι στον παο μπορεί να μην συνάδουν με τα αισθήματα ενός απλού οπαδού σαν και εμένα.
  Το μόνο που με παρηγορεί έιναι το γεγονός ότι να λυπάσαι για έναν αντίπαλο είναι πιο προσβλητικό από το να τον αποτελειώνεις………….

  • floyd

   Υπαρχουν επιστημονικοι τροποι να απαλλαγεις απ τα ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ που σε καταδιωκουν ανελεητα.