ΠΑΟΚ (1)92(6) ετών!

Το θέμα της ακριβούς ημερομηνίας ιδρύσεως του ΠΑΟΚ έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζητήσεων, αλλά σύμφωνα με τον ΑΣ, ο Δικέφαλος του Βορρά ιδρύθηκε 12 Απριλίου του 1926, συνεπώς σήμερα (12/4/2018) έχει γενέθλια και κλείνει τα 92 χρόνια ζωής!

«Βάσει καταστατικού, είναι σήμερα. Βάσει ημέρας ίδρυσης είναι στις 20/4. Βάσει ΠΑΟΚτσήδικης τρέλας η ημερομηνία δεν έχει καμία σημασία. Ο Δικέφαλος γεμίζει καθημερινά τις ζωές μας με σπάνια συναισθήματα. Τα καλύτερα έρχονται», ανέφερε πέρυσι η ασπρόμαυρη ΠΑΕ στα social media…

«Ημέρα γιορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεως του, δηλαδή η 12η Απριλίου», αναφέρει το άρθρο 16 παράγραφος β’ του καταστατικού του Α.Σ. ΠΑΟΚ, που ωστόσο φαίνεται πως δεν αρκεί για να καταστήσει, απολύτως, σαφή την ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου.

Αυτό, γιατί υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ημερομηνίες, που θέτουν υποψηφιότητα για τη… γνήσια ημέρα δημιουργίας του Δικεφάλου. Ξεκινώντας από την 30η του Μαρτίου…

Για πολλούς, η ιδέα της δημιουργίας του ΠΑΟΚ «γεννήθηκε», στις 30 Μαρτίου 1926, στη λέσχη Κωνσταντινουπολιτών με την υπογραφή Πρωτοκόλλου ίδρυσης νέου αθλητικού συλλόγου από τους πρόσφυγες: Τρ. Τριανταφυλλίδη, Κ. Κοεμτζόπουλο, Κ. Κρητικό, Μ. Θεοδοσιάδη, Ιωακ. Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδη, Α. Αγγγελόπουλο και Μεν. Τσούλκα και την εκλογή ειδικής επιτροπής για την επεξεργασία του καταστατικού του νέου συλλόγου.

Για τους περισσότερους, όπως και τη «μάνα» του συλλόγου, τον Ερασιτέχνη, ημέρα δημιουργίας του ορίζεται κι επισήμως, βάσει του καταστατικού του, η 12 Απριλίου κι εορτάζεται κάθε χρόνο. Η απόφαση αυτή, όμως, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή, ώστε να βάλει μια και καλή τέλος στην αέναη, όπως φαίνεται, συζήτηση για τη γενέθλια ημέρα του ΠΑΟΚ.

Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, κι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι τα γενέθλια του «Δικέφαλου» είναι στις 20 Απριλίου 1926, ημέρα που κατατέθηκε η αίτηση στο Πρωτοδικείο για την αναγνώρισή του και άλλοι στις 21 του ίδιου μήνα και χρόνου, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η σχετική απόφαση. Το αλαλούμ, όμως, δε σταματά εδώ!

Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται να προστεθεί η εκδοχή, που περιγράφεται στο βιβλίο ιστορίας του συλλόγου «80 Χρόνια: Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ» του Μιλτιάδη Κανώτα, η οποία κι αναφέρει πώς η αίτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στις 10 Απριλίου του 1926 κι η έγκριση για την αναγνώρισή του προέκυψε στις 28 Απριλίου.

Όπως και να’χει, όποια κι αν είναι η… αυθεντική ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΟΚ, το γεγονός είναι ότι ο Απρίλης είναι ο μήνας του, οπότε για μια ακόμη φορά… Χρόνια πολλά ΠΑΟΚάρα μας!


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!