Aναδιάρθρωση στην Super League;

Μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Επαγγελματικών πρωταθλημάτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν με τις ευλογίες των FIFA, UEFA, αλλά και της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα.

Κυβέρνηση, ΕΠΟ και Super League είναι σε ανοιχτή γραμμή για τη δομή που θα έχουν τα πρωταθλήματα έπειτα από την συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Βαγγέλη Γραμμένο ενώπιον των αντιπροσώπων της FIFA σε ένα working group εφ’ όλης της ύλης.

Εκεί συζητήθηκαν οι άξονες που θα πρέπει να υλοποιήσει η ΕΠΟ προκειμένου να αποφευχθεί το περιβόητο Grexit, απόφαση που θα παρθεί στο κονγκρέσο της Μόσχας στις 10 Ιουνίου με την προϋπόθεση πως ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ θα διεξαχθεί ομαλά και δίχως παρατράγουδα στο ΟΑΚΑ στις 12 Μαϊου.
Ανάμεσα στα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι ως «εγγύηση» για βελτίωση της κατάστασης και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ήταν μεταξύ άλλων και η αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο τραπέζι έπεσαν οι εξής αλλαγές:

-Η ΚΕΔ θα παραμείνει υπό την ηγεσία του Βίτορ Μέλο Περέιρα με την ενσωμάτωση ενός ακόμα μέλους -πιθανότατα ως 2ος αρχιδιαιτητής- από το εξωτερικό όπως συνέβη και πρόσφατα κατώπιν εντολής των υπεροσπονδιών.

-Θα καταργηθεί το Διαιτητικό Δικαστάριο

-Θα γίνει επιτάχυνση των πειθαρχικών αποφάσεων των δικαιοδοτικών οργάνων, με τις αποφάσεις να βγαίνουν εντός μιας εβδομάδας

-Θα παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα παράγοντες σε περίπτωση δημόσιων δυσμενών κρίσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο

-Θα δημιουργηθεί νέο πλαίσιο για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, πιθανότατα το μοντέλου Κύπρου
Αυτό είναι το «πακέτο» της συμφωνίας στο περιλαμβάνεται πάντως και η ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ της Super League που αναμενόμενα επηρεάζει και τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Το πλάνο κατά πληροφορίες περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο λιγκών της Super League και μια της Football League σε ένα πλαίσιο μείωσης των ομάδων και αναβάθμισης του προϊόντος, προκειμένου να είναι βιώσιμο ως προς τις ΠΑΕ αλλά και ελκυστικό ως προς τα τηλεοπτικά «μπουκέτα».

α) Δημιουργία Super League 1 με 12 ομάδες. Εδώ θα πάρουν μέρος οι δέκα πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος μαζί με τις δύο που προβιβάζονται από την Football League. Δηλαδή τον Άρη και τον ΟΦΗ. Αυτή η κατηγορία που στόχος είναι να ενισχύσει και τα έσοδα των ΠΑΕ από τη τηλεοπτικά συμβόλαια ακόμα για όσες ΠΑΕ είναι άστεγες θα έχει το εξής μοντέλο: Πρωτάθλημα 2 γύρων και play offs για τις θέσεις 1-6 για την ανάδειξη του πρωταθλήτη. Play out για τις θέσεις 7-12 για την αποφυγή του υποβιβασμού δύο ομάδων. Λεπτομέρεια: δεν έχει ξεκαθαριστεί η περίπτωση του Παναθηναϊκού σε περίπτωση που τερματίσει κάτω από τη 10η θέση. Αυτή είναι η εκκρεμότητα.

β) Δημιουργία Super League 2

Η κατηγορία αυτή θα είναι μια συγχώνευση των ομάδων της Super League που θα τερματίσουν στις θέσεις 11-16 και της Football League για τις θέσεις 3-6. Θα συμμετέχουν δηλαδή 10 ομάδες με κύριο άξονα τον ανταγωνισμό αλλά και το οικονομικό μιας και τα έσοδα θα είναι ικανοποιητικά και απόλυτα κερδοφόρα τις ΠΑΕ σε περίπτωση όντως γίνει η αναδιάρθρωση.

γ) Football League με 12 ομάδες

Η Football League θα διεξάγεται με 12 ομάδες που κατά πληροφορίες οι ΠΑΕ θα έχουν συνολικά έσοδα περίπου 3,5 εκάτ. ευρώ, πόσό ικανό για να μην προκύπτουν φαινόμενα «κραχ».
Tο σύνολο των ομάδων για τα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα ανέρχεται στις 34. Κι εάν και εφόσον υλοποιηθεί, μιας κι αυτό είναι το πλάνο της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας, τότε όλα δείχνουν πως θα προκύψει μια νέα μορφή κεντρικής διαχείρισης την οποία θα αναλάβουν δύο κανάλια. Κατά πληροφορίες αυτά θα είναι η Nova και η EΡΤ, δίχως να έχει ξεκαθαριστεί εάν θα κάνει μπάσιμο άλλο κανάλι. Το ποσό που θα επενδύσουν τα κανάλια για όλο το πλάνο θα αγγίζει ακόμα και τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως.


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!