O ΠΑΟΚ στον δρόμο της καταξίωσης. Ο ΠΑΟΚ μπροστά σε μία από τις πιο κρίσιμες “αποστολές” της ιστορίας του: Κωδικός αποστολής: “Κατάκτηση της κορυφής”. Οι διοικούντες του συλλόγου το έχουν εκφράσει δημόσια: “Του χρόνου θέλουμε την πρωτιά”.
Η είσοδος του Ιβαν Σαββίδη λοιπόν δίνει την δυνατότητα στον Δικέφαλο να ελπίζει πως θα καταφέρει να γίνει πρώτη ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας.Φυσικά και το χτίσιμο μιας ομάδας πρωταθλήτριας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι ακόμα και αν υπάρχουν τα χρήματα για να ενισχυθεί η ομάδα όπως πρέπει.
Δεν είναι άλλωστε τόσο απλά τα πράγματα: Ξοδεύουμε, αγοράζουμε, πετυχαίνουμε… Μπροστά στον πιο δύσκολο μεταγραφικό γρίφο των τελευταίων χρόνων, οι άνθρωποι του συλλόγου καλούνται να αποφασίσουν , να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την μεταγραφική πολιτική που χρειάζεται, ώστε όχι μόνο να κάνουν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή αλλά να τον εδραιώσουν και στην πρώτη θέση για τα επόμενα χρόνια.
Η Ντόρτμουντ λοιπόν την σεζόν 2009/2010 απέκτησε τον Χούμελς από την Μπάγερν με 4,2 εκατομμύρια ευρώ σε ηλικία μόλις 20 ετών και με ελάχιστα παιχνίδια στην αντρική ομάδα την προηγούμενης του ομάδας.Το 19χρονο Μπέντερ απο την ομάδα δεύτερης κατηγορίας την 1860 Μόναχο ως ελεύθερο και τον ελεύθερο Γκροσκρόιτς απο την Ροτ Βάις Άλεν.Το 2010/2011 η Μπορούσια απέκτησε με μόλις 350.000 υρώ τον Καγκάβα απο την Ιαπωνική Οσάκα.Τον Λεβαντόφσκι απο τοην Πολωνική Λεχ Πόζνα με 4,8 εκ. και το Λούκας Πίζτσεκ απο την Χέρτα ως ελεύθερο.
Πλέον η αξία του Χούμελς βρίσκεται στα 24 εκ. ευρώ ενώ όταν αποκτήθηκε υπολογιζόνταν στα τέσσερα.Του Μπέντερ η αξία είναι στα 14 εκατομμύρια ευρώ ενώ όταν αγοράστηκε απο την Ντόρτμουντ στο 1, εκ. ευρώ. Του Γκροσκρόιτς η αξία βρίσκεται στα 14 εκ ευρώ ενώ όταν αποκτήθηκε βρισκόνταν στο 1,2 εκ ευρώ. Ο Καγκάβα πουλήθηκε στην Μάντσεσερ Γιουνάιτεντ με 15 εκατομμύρια ευρώ (!)
Ο Λεβαντόφσκι κοστίζει πλέον περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αξία του ήταν 4,5 εκ ευρώ. Ο Πίζτσεκ κοστίζει περίπου 12,5 εκ ευρώ ενώ η αξία του ήταν 2,5 εκ ευρώ
Η Ντόρτμουντ κέρδισε οικονομικά και αγωνιστικά με αυτήν την πετυχημένη επιλογή παικτών κατακτώντας και δύο σερί πρωταθλήματα το 2011 και το 2012 δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πως μπορεί μία ομάδα με σωστή μεταγραφική πολιτική μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια.
Η Μπορούσια που είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατάφερε όχι μόνο να γίνει πετυχημένη αγωνιστικά με λίγα χρήματα αλλά με τις απόλυτα σωστές μεταγραφικές κινήσεις να κερδίσει και οικονομικά.
Ακόμα όμως και σε μεγαλύτερες δαπάνες μπορεί να υπάρξει κέρδος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε 17,5 εκ ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον πούλησε 94 εκ (!)
Μια απο τις πιο πετυχημένες μεταγραφές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ήταν φυσικά αυτή που έκανε η Γιουβέντους όταν το 1996 αγόραζε τον Ζιντάν με μόλις 3,5 εκατομμύρια ευρώ απο την Μπορντό πουλώντας τον πέντε χρόνια μετά, πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ!
Όπως και αυτή που έκανε η Άρσεναλ που έδωσε το 1997 μόλις 800.000 ευρώ για τονΑνελκά καιτον παραχώρησε δύο χρόνια αργότερα στην Ρεαλ Μαδρίτης για 35 εκατομμύρια ευρώ!
Όποια πολιτική και να ακολουθηθεί στις μεταγραφές από κάποιον σύλλογο ένα είναι το σίγουρο: Δεν μπορεί να σου εγγυηθεί καμία την επιτυχία!
Ο καθρέφτης για την καλή η όχι δουλειά είναι ο αγωνιστικός χώρος αλλά και τα λεφτά που θα μείνουν ή όχι στο… ταμείο!