Μιας και τις τελευταίες μέρες το κύριο θέμα στην ειδησεογραφία του ΠΑΟΚ είναι αυτό του προπονητή, ας θυμηθούμε πόσους έχει αλλάξει ο δικέφαλος από το 2007 μέχρι και σήμερα…
Η σεζόν 2007-2008 ήταν σημαδιακή για τον δικέφαλο για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν και η πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία των ασπρόμαυρων. Ο Πορτογάλος διαδέχθηκε τον Γιώργο Παράσχο και έμελλε να είναι ίσως ο πιο πετυχημένος προπονητής των τελευταίων χρόνων στην ομάδα του ΠΑΟΚ.
Ο Σάντος δεν ξεκίνησε καλά την θητεία του στον πάγκο του δικέφαλου, καθώς την πρώτη χρονιά η ομάδα κατετάγη ένατη χωρίς να έχει καταφέρει να κερδίσει εκτός Θεσσαλονίκης. Πράγμα που έχει “γραφτεί στα πρακτικά” ως ένα από τα πιο αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Βέβαια δικαιολογείται, καθώς το ρόστερ που διέθετε τότε ο δικέφαλος δεν ήταν και το πιο ποιοτικό.
Από τις σαρδέλες παραλίγο πρωταθλητής
Την επόμενη χρονιά συγκεκριμένα αυτή του 2008-2009 οι ασπρόμαυροι ενισχύθηκαν αρκετά και ο Πορτογάλος τεχνικός μπορούσε επιτέλους να κάνει την δουλειά του. Ο ΠΑΟΚ εκείνη την χρονιά τερμάτισε στη δεύτερη θέση, αλλά στα πλέι οφ λύγισε. Παρόλα αυτά η ομάδα του δικέφαλου κατάφερε μετά από τέσσερα χρόνια να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.
Η χρόνια που ήρθε για τον ΠΑΟΚ (2009-2010) δεν ξεκίνησε με το δεξί καθώς οι ασπρόμαυροι αποκλείστηκαν απο την Ευρώπη, στη συνέχεια όμως η ομάδα βρήκε ρυθμό και έφτασε να διεκδικεί πρωτάθλημα, αλλά στο παιχνίδι με τον Άρη που όλοι το θυμόμαστε έγιναν εγκλήματα και τελικά ο τίτλος χάθηκε. Μετά από τρία χρόνια ο Σάντος δήλωσε κουρασμένος και αποχώρησε από τον πάγκο του ΠΑΟΚ.
Την χρονιά 2010-2011 ήρθε ο Μπερέτα, ένας προπονητής που δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στην Τούμπα, καθώς απολύθηκε πριν προλάβει η ομάδα να παίξει σε επίσημο παιχνίδι.
Δερμιτζάκης-Χάβος και Ευρώπη
Τον Ιταλό τον διαδέχθηκε ο Παύλος Δερμιτζάκης, που έχει γράψει το όνομα του σε μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας τεχνικός έκατσε για πρώτη φορά στον ασπρόμαυρο πάγκο στα παιχνίδια με τον Άγιαξ εκεί που ο δικέφαλος δεν κατάφερε να προκριθεί αλλά έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Ο δικέφαλος αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά είχε μπροστά του μια καινούρια πρόκληση την Φενερμπαχτσέ. Ο ΠΑΟΚ πέρασε από τους Τούρκους αλώνοντας την Κωνσταντινούπολη.
Αν και ο ΠΑΟΚ έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο οι τρεις συνεχόμενες ήττες απο Ξάνθη, Άρη και Παναθηναϊκό ήταν αρκετές για να στείλουν τον Δερμιτζάκη στην πόρτα της εξόδου.
Τον Έλληνα τεχνικό διαδέχθηκε ο Μάκης Χάβος ο οποίος με την ομάδα του δικέφαλου έφτασε ως τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, μετά το τέλος της χρονιάς ο Χάβος αποχώρησε.
Μπόλονι: Τότεναμ και Σταφυλίδης
Η σεζόν 2011-2012 ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, καθώς στον τιμόνι της ομάδας ήταν πλέον ο Λάζλο Μπόλονι. Ο Ρουμάνος τεχνικός απασχόλησε αρκετά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις δηλώσεις που έκανε κατά καιρούς.
Ο Μπόλονι ανέδειξε αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές όπως οι Σταφυλίδης και Παναγιωτούδης, και έκανε μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πορείες με τον ΠΑΟΚ με αποκορύφωμα την νίκη επί της Τότεναμ στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Αλλά πλήρωσε την κάκιστη πορεία της ομάδας στα πλέι οφ.
Απλά.. Δώνης
Και φέτος ήρθε ο Γιώργος Δώνης. Η χρονιά από την αρχή ξεκίνησε στραβά, καθώς ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ νωρίς νωρίς. Ενώ και στη συνέχεια του πρωταθλήματος η ομάδα δεν απέδιδε όμορφο ποδόσφαιρο, επίσης έφυγε και η “σημαία” της ομάδας ο Πάμπλο Γκαρσία.
Από τον Δώνη δεν υπάρχει κάτι όμορφο που να μπορούμε να κρατήσουμε…
Πλέον στο τιμόνι της ομάδας είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης, αλλά αυτό ως το τέλος του μίνι πρωταθλήματος.
Τώρα ποιος;
Ο δικέφαλος τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εφτά προπονητές (μαζί με τον Γεωργιάδη). Ας ελπίσουμε ο νέος τεχνικός που θα ρθει στον ΠΑΟΚ (όποιος και να είναι αυτός) να πληροί τις προϋποθέσεις και να κάτσει στον πάγκο της ομάδας παραπάνω από ένα χρόνο, αλλά κυρίως να παράγει έργο και να κάνει τον ΠΑΟΚ όπως τον φανταζόμαστε.