Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν επίδραση στα αποτελέσματα μια ομάδας. Κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους προπονητές. Έτσι όπως είναι φυσιολογικό πάντα κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο μία ομάδα περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος και προβλήματα τραυματισμών. Επίσης έρχονται φάσεις με άτυχα και τυχερά αποτελέσματα και φυσικά τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από τους αντιπάλους. Όταν όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι υπερ σου ή κατά σου, έρχονται και οι αντίστοιχες καλές ή άσχημες φάσεις .
Ο Χουμπ Στέφενς στην δεύτερη σεζόν του στην Σάλκε, την μοναδική δηλαδή άσχημη σεζόν του στους “μπλέ”, όπου από προπονητής του αιώνα, έφτασε να απολυθεί σε ένα εξάμηνο, πέρασε και από τις δύο αυτές φάσεις. Στην αρχή της περιόδου είχε πολύ τύχη αλλά τους τελευταίος δύο μήνες πριν την απόλυση του πολύ ατυχία σε όλα τα θέματα. Κι όμως η Σάλκε ήταν πέντε μόλις βαθμούς πίσω από τις θέσεις που οδηγούσαν στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου. Σημαντικές και άνετες νίκες στο Κύπελλο Γερμανίας και πρώτη θέση στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ πάνω από την Άρσεναλ. Παρόλα αυτά στην Σάλκε οι διοικούντες αποφάσισαν να τον διώξουν τον Δεκέμβριο.
Στην Γερμανία λοιπόν, πολλοί αναρωτήθηκαν τότε, πόσο μεγάλη ήταν η ευθύνη του Στέφενς όταν παρά την άσχημη φάση που περνούσε η ομάδα, είχε αυτές τις αρκετά κακές επιδόσεις. Η αλήθεια; Στο εξάμηνο που έμεινε ο Στέφενς μόνο οι δύο τελευταίοι μήνες είχαν άσχημα αποτελέσματα.
ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Στα πρώτα 11 ματς της η Σάλκε πήρε εφτά νίκες και ήταν στην δεύτερη θέση όμως οι έξι από αυτές ήταν με “αδύναμες” πάντα θεωρητικά ομάδες. Η ομάδα του Στέφενς άρχιζε όμως νσ κάνει ήττες όταν ήρθαν οι πιο μεγάλοι αντίπαλοι. Από τις top 10 ομάδες της Μπουντεσλίγκα φέτος, η Σάλκε του Ολλανδού έκανε μόλις μία νίκη στον πρώτο γύρο όπου ήταν και προπονητής της ομάδας. Αυτήν στο τοπικό ντέρμπι του Ρουρ, απέναντι στην φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Μπορούσια Ντόρτμουντ και μάλιστα εκτός έδρας.
ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΕΝΣ
H μεγάλη φετινή νίκη της Σάλκε στο Ντόρτμουντ ήρθε με σύστημα 4-2-3-1 το οποίο έγινε και 4-3-3 κατά την διάρκεια του ματς και την Ντόρτμουντ όμως να παίζει ένα ασυνήθιστο για αυτήν 3-5-2 και να ρισκάρει με δοκιμές. Αντίθετα μετά ήρθε μία μεγάλη ήττα με 3-0 για την Σάλκε από το Αμβούργο που φέτος ήταν απίστευτα κακό, όμως και με πολύ δόση ατυχίας και ένα απρόσμενο σύστημα που μπέρδεψε την Σάλκε.
Στο Σάλτσμπουργκ ο Στέφενς ήθελε να παίξει το 4-3-3 της Εθνικής Ολλανδίας. Δεν τα κατέφερε και έπαιξε όλη την σεζόν ένα ασυνήθισο παλαιομοδίτικο και πολύ αμυντικό 4-1-4-1 το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική στην Αυστρία αλλά ήταν πετυχημένο.
Ο Ολλανδός πάντως προτιμάει το 4-2-3-1 . Aυτό είναι το αγαπημένο του σύστημα αυτό παίζει σχεδόν πάντα.
Πολύ σπάνια αλλάζει κάτι και για αυτό κατηγορήθηκε την σεζόν που πέρασε όταν ξεκίνησε η κρίση στην Σάλκε. “Το θέμα δεν είναι το 4-3-3 ή το 4-2-3-1 ή το 4-4-2. Αυτά αλλάζουν. Το θέμα είναι να σκοτώσεις τον εγωισμό σου για χάρη της ομάδας. Αυτό ζητάω από τους παίκτες μου”, έχει δηλώσει
Σε μία πάντως προσπάθεια να γίνει πιο ευέλικτος τακτικά , ο Στέφενς απέτυχε. Ήταν τότε που άρχισε να βρίσκεται υπό πίεση για θετικά αποτελέσματα και ξεκίνησε να ψάχνει για εναλλακτικά συστήματα. Έτσι το γερμανικό ποδόσφαιρο είδε μία από τις λίγες φορές ομάδα του Χουμπ Στέφενς να παίζει 4-4-2 και ρόμβο!!
Η Στουτγκάρδη όμως πείτε το… και ατυχία έκανε επίσης την έκπληξη και έπαιξε 4-3-3 αντί για 4–4-2 ή 4-2-3-1 και ο Στέφενς έχασε από μία συγκυρία
Αυτές ήταν οι τελευταίες εβδομάδες του Στέφενς στην Σάλκε και σίγουρα η τύχη του γύρισε στο τέλος την πλάτη, καθώς ότι και αν έκανε δεν του έβγαινε. Πως όμως θα έκριναν οι διοικούντες αν δεν είχε την ατυχία με το μέρος του στα ματς με Στουτγκάρδη και Αμβούργο όπου οι αντίπαλοι κατέβηκαν απρόσμενα τατικά και πως αν είχε την τύχη με το μέρος του όπως στο ματς με την Νόρτμουντ όπου ο τεχνικός της Μπορούσια Γιούργκεν Κλοπ “αυτοπαγιδεύτηκε”;
ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Αυτοί που έδιωξαν τον Στέφενς από την ομάδα που την οδήγησε σε μεγάλους θριάμβους, έλεγαν ότι η Σάλκε χρειαζόνταν ροτέισον κάτι που ο νυν προποντητής του ΠΑΟΚ δεν έκανε. Ωστόσο το ελαφρυντικό του ήταν ότι η ομάδα για τα δεδομένα του γερμανικού ποδοσφαίρου και των τοπ τριών ομάδων, δεν είχε το αντίστοιχο δυνατό ρόστερ. Μεγάλο πλήγμα για την Σάλκε άλλωστε ότι έχασε τον Αφελάι για αρκετό καιρό.
“Πως μπορεί να έχει η Σάλκε μεγαλύτερες προσδοκίες από τον Στέφενς με τόσο αδύναμο ρόστερ. Διαθέτει η Σάλκε την κορυφαία ομάδα που θέλει να λέει ότι έχει. Οι απουσίες των Αφελάι και Χέγκε ήταν μεγάλη ατυχία για τον Στέφενς” , έγραψε εκείνη την περίοδο, εφημερίδα του Γκέζελκιρχεν.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΡΟΤΕΙΣΟΝ
Αν κάποιος ψάξει για ευθύνες του έμπειρου τεχνικούσε αυτό το εξάμηνο όπου απολυθηκε από την Σάλκε θα βρει σίγουρα. Το γεγονός ότι δεν ήταν ευέλικτος τακτικά και δεν έκανε το κατάλληλο ροτέισον! Αποτέλεσμα΄ήταν να μην μπορεί να αντιδράσει όταν είχε κάποιες απώλειες παικτών και η ομάδα να μην καταφέρνει να κερδίσει δυνατότερους αντιπάλους από αυτήν.
Ο περισσότερος όμως κόσμος ουσιαστικά μέχρι και σήμερα δεν κατάλαβε ποτέ, γιατί στην πραγματικότητα απέλυσαν τον Ολλανδό οι “μλε”. Καλύτερα λέμε εμείς, καθώς έτσι μπόρεσε να έρθει ένας από τους σημαντικότερους προπονητές της Ευρώπης στον ΠΑΟΚ.
Ο ίδιος πάντως σε άρθρο του σε ότι αφορά το ροτέισον έχει γράψει: “Να κάνουμε ροτέισον ή όχι. Εκεί είναι που πρέπει ο προπονητής να μπορέσει να υπολογίσει τις δυνάμεις των παικτών του. Όταν το 1997 πήραμε το UEFA με την Σάλκε ήταν ακριβώς έτσι η κατάσταση. Δεν είχαμε το ρόστερ για να κάνουμε ροτέισον.
Αντίθετα ο Χίτσφελντ στην Ντόρτμουντ που την ίδια χρονιά έπαιρνε το Τσάμπιονς Λιγκ μπορούσε να κάνει ροτέισον. Η κούραση είναι καθαρά θέμα του μυαλου. Ένας καλά προπονημένος παίκτης, που προσέχει τον εαυτό του και έχει καλή διατροφή μπορεί να παίξει τρία ματς την εβδομάδα για αρκετό καιρό, ωστόσο είναι σίγουρα κάτι επίπονο”.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ
Στα 59 του ο Στέφενς έχει περάσει 851 ενενηντάλεπα σε πάγκους (Ρόντα, Σάλκε, Χέρτα, Κολωνία, Αμβούργο, Αϊντχόφεν, Σάλτσμπουργκ! Εχει σηκώσει Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1997) στην πρώτη του χρονιά με την Σάλκε. Αλλα δύο κύπελλα (2001,2002). Δεν κολλάει σε δύσκολους χαρακτήρες. Είχε τον τρόπο του να διαχειρίζεται αρμονικά με μαστίγιο και καρότο παίκτες όπως οι Φαν ντερ Φάαρτ (Αμβούργο) και Ραούλ (Σάλκε).
“Τον φαν ντερ Φάαρτ μπορώ να του… τα χώσω μπροστά σε όλη την ομάδα. Καταλαβαίνει. Με τους μεσογειακούς παίκτες η τους Λατίνους τα πράγματα είναι αλλιώς. Το παίρνουν προσωπικά”, έχει πει ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ.