Η κυριακάτικη εφημερίδα RealNews φιλοξενεί αφιέρωμα για τον Ιβάν Σαββίδη στο οποίο υπάρχουν και δηλώσεις του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κυρίως όμως για θέματα του ποντιακού ελληνισμού.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται σε αυτό:
“Όταν το βανάκι μάρκας Μercedes «έπιασε» την ανηφόρα για την εκκλησία, όλοι έσπευσαν να ανοίξουν τον δρόμο. Η κάμερα, που έστελνε εικόνα σε δύο τεράστια video walls, εστίασε στο πρόσωπο του επιβάτη. Ήταν ο Ιβάν Σαββίδης που, όπως κάθε . χρόνο, έφθανε στο Πρόχωμα για να γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος με τα «αδέλφια» του, τους Ελληνοπόντιους.
Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ και των επιχειρήσεων δεν ξεχνά ποτέ την ποντιακή του καταγωγή και δεν χάνει την ευκαιρία να βρεθεί στο πλευρό των παλιννοστούντων. Ίσως γι« αυτό και εκείνοι τον υποδέχονται σαν ήρωα.
«Δεν μπορώ να λύσω τα προβλήματα κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Θα προσπαθήσω όμως, με όλες μου τις δυνάμεις να λύσω τα κοινά προβλήματα. Θα υποστηρίξω τα δικαιώματα των παλιννοστούντων. Και θα τα καταφέρω», τους ξεκαθάρισε ο ίδιος στην ομιλία του λίγο αργότερα.
«Δεν ενδιαφέρομαι για την πολιτική. Είμαι «χορτασμένος» από την πολιτική στη Ρωσία. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω. Είμαι άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ, αλλά κάνει έργα».
Φορώντας μπλε κοστούμι και γαλάζια γραβάτα, ο I. Σαββίδης έφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Πνεύματος λίγο μετά τις 11 το πρωί. Είναι η εκκλησία που έχτισε ο ίδιος, σ» έναν λόφο έξω από το Πρόχωμα, στη μνήμη των γονιών του, του Ιγνάτιου και της Κλεονίκης. Στο προαύλιο τον περίμεναν εκπρόσωποι σωματείων αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες. Ο I. Σαββίδης τους χαιρέτησε ευγενικά, μίλησε για λίγο μαζί τους και, αμέσως μετά, κατευθύνθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας. Άναψε ένα κεράκι και προσκύνησε με ευλάβεια την εικόνα του Αγίου Πνεύματος.
«Παρακαλώ τον Θεό να μη μας αφήσει από την προσοχή του», έλεγε σε όσους έτρεχαν να τον αγκαλιάσουν. «Τον παρακαλώ να μας ευλογεί και να μας βοηθάει πάντα»
Ποντιακό γλέντι
Δίπλα το γλέντι είχε ανάψει. Η μελωδία από τα ποντιακά τραγούδια έφθανε μέχρι τη διασταύρωση για το χωριό. Το ίδιο και οι μυρωδιές από τα «κοψίδια», το βραστό αρνί, τα ψάρια και τις ποντιακές πίτες «λαβάς». Ο μεγάλος αδελφός του Ιβάν, ο Παύλος, είχε φροντίσει για την παραμικρή λεπτομέρεια. Άλλωστε, η εορτή του Αγίου Πνεύματος για τους Ελληνοπόντιους της περιοχής μοιάζει με ύμνο στις χαμένες πατρίδες. Είναι ένα πανηγύρι που στήνεται «κατ« εικόνα και καθ» ομοίωση» με αυτό που διοργάνωναν στο χωριό τους τη Σάντα, στην Τσάλκα της Γεωργίας. Γιατί αυτό ήθελε από την αρχή ο εμπνευστής και δημιουργός του, ο Ιβάν. Ο δικός τους Ιβάν.
«Από τη στιγμή που έχτισε αυτή την εκκλησία, με υλικά μάλιστα που έφερε από την “πατρίδα”, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος έχει γίνει το καθιερωμένο ραντεβού με τις μνήμες και την ιστορία μας», μας εξηγεί ένας παλιός συμμαθητής του από τη Γεωργία. «Δέκα χρόνια τώρα όλοι ξέρουν το πρόγραμμα για τη σημερινή ημέρα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προσκλήσεις».
Μαζική προσέλευση
Έτσι, εκατοντάδες Ελληνοπόντιοι από τον Καστανά, το Πρόχωμα, το Αγιονέρι, τον Βαθύλακκο και τη Θεσσαλονίκη καταφθάνουν για να γιορτάσουν όπως παλιά οι πρόγονοί τους αλλά κυρίως για να συναντήσουν τον I. Σαββίδη.
«Να φροντίζετε για το μέλλον των παιδιών σας. Να τα στέλνετε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, για να μορφωθούν και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία σαν ισότιμοι πολίτες», τους παροτρύνει ο ίδιος από το μικρόφωνο. «Όταν γίνονται βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές να ψηφίζετε δικούς μας ανθρώπους. Νέα παιδιά, δικά μας σπουδαγμένα. Μη νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι δικιά τους. Η Ελλάδα είναι και δικιά μας. Η Ελλάδα είναι ολών μας».
Εκείνοι τον ακούν με σεβασμό. Χειροκροτούν με πάθος όταν τους αναλύει τις προσπάθειες που κάνει για να βρεθεί λύση στο θέμα της διακοπής των συντάξεων των παλιννοστούντων που βρίσκονται λιγότερο από 20 χρόνια στην Ελλάδα. Τους ενημερώνει για τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς καθώς και για τις προτάσεις που έχει διατυπώσει.
«Δυστυχώς η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύπλοκη και δεν έχουν πολλά περιθώρια να ασχοληθούν με την επίλυση αυτού του προβλήματος», επισημαίνει. «Έχω δώσει τα σχετικά έγγραφα στον νομικό Αλέξανδρο Λυκουρέζο για να εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα να κινήσουμε τη διαδικασία για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια». Ακόμη όμως και εκείνους που θα μείνουν χωρίς σύνταξη υπόσχεται ότι δεν θα τους αφήσει στην τύχη τους.
«Θέλω να ανοίξω ένα γηροκομείο για όσους από εσάς δεν έχουν υποστήριξη από πουθενά. Θα είμαι πάντα στο πλευρό σας», είπε.
Μία μικρή ίσως απόδειξη των υποσχέσεών του ήταν ότι την ώρα που οι άλλοι διασκέδαζαν ο I. Σαββίδης παρέμενε κλεισμένος σε ένα γραφείο όπου συναντούσε κόσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν έξω από την πόρτα του, για να τον δουν από κοντά και να του μιλήσουν για το προσωπικό τους πρόβλημα.
«Άλλοι του ζητούν χρήματα, άλλοι δουλειά, άλλοι του μιλούν για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», μας εξηγούν άνθρωποι από το περιβάλλον του. «Κι εκείνος τους ακούει όλους υπομονετικά, αγόγγυστα, σαν να πρόκειται για την οικογένειά του».
Άλλωστε, μεταξύ σοβαρού και αστείου παραδέχθηκε τον τρόπο που λειτουργεί, «έδινα και θα δίνω περισσότερη ενέργεια στα θέματα των παλιννοστούντων απ ό,τι δαπανώ για τον ΠΑΟΚ”.