“Ήμουν έτοιμος να φύγω”

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη  μιλώντας για όλα τα θέματα. Από τον Σαββίδη μέχρι τον Στέφενς και από τον ελκυστικό ΠΑΟΚ για κάθε παίκτη μέχρι το γεγονός ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχε βρεθεί με 1,5 πόδι (όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος) εκτός Δικεφάλου…

Αρχικά αναφέρθηκε στην προετοιμασία.

«Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε σε συγκεκριμένο χώρο για να μπουν οι βάσεις για την νέα σεζόν. Τις δυσκολίες τις περνάμε όλοι μαζί. Προσπαθούμε να κυλάει η ημέρα ευχάριστα είτε εντός είτε εκτός γηπέδου. Σε κάθε ξεκίνημα υπάρχει ενθουσιασμός και σχέδιο για την χρονιά που θα ακολουθήσει. Υπάρχει αισιοδοξία και πίστη. Στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομική ευχέρεια από την πλευρά της ομάδας, γιατί ήρθε ένας άνθρωπος με επιφάνεια και όρεξη. Με την παρουσία της ομάδας στην προπόνηση και στα παιχνίδια. Μπορεί η προχθεσινή εικόνα με την Ζνόιμο να μην ήταν καλή, αλλά σε περίοδο προετοιμασίας υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Την άσχημη εικόνα πρέπει να την μετριάζεις».

-Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη ευκαιρία για το Τσάμπιονς Λίγκ;

«Δεν ξέρω αν είναι μεγάλη ευκαιρία, αλλά την έχει σίγουρα. Τι θέλω να πω. Συγκριτικά με πριν, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αλλά όχι απλά εύκολα. Υπάρχουν καλές ομάδες που έχουν ποιότητα και πρέπει να έχεις ένα συνδυασμό πραγμάτων για να περάσεις από την πρώτη ομάδα. Είναι εφικτό σε πρώτη φάση, αλλά όχι μεγάλη ευκαιρία κατά την γνώμη μου».

-Πως εξηγείς το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ τα πάει καλύτερα με τους ισχυρούς;

«Όταν παίζεις με μια ομάδα που είναι υψηλού επιπέδου, είναι μια ομάδα που θα παίξει ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσει να σε κερδίσει. Έχεις χώρους για να την χτυπήσεις στις αδυναμίες της. Οι παίκτες μπορούν να κάνουν την ζημιά. Με μια σωστή αγωνιστική παρουσία τα καταφέρνεις. Με μια ομάδα μικρότερης δυναμικότητας, οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Θα μπορέσεις να δημιουργήσεις και εσύ».

-Και στο ελληνικό πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσέξει περισσότερο αφού σε θεωρητικό επίπεδο είναι πιο ισχυρός από τους αντιπάλους του…

«Ο ΠΑΟΚ ανέκαθεν έκανε πρωταθλητισμό και θα το αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό το θέμα με τις ανίσχυρες ομάδες στην Ελλάδα. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο γα να κερδίζεις παιχνίδια»

-Ποια είναι η απόσταση του ΠΑΟΚ από μια μεγάλη ομάδα; Ειδικά αγωνιστικά;

«Λυπάμαι για αυτό και δεν έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ. Σαν ομάδα κάνουμε βήματα προόδου. Καμία ελληνική ομάδα δεν θα φθάσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Μακάρι να συμβεί. Είμαι αισιόδοξος στο να το πλησιάσουμε. Και αναφέρομαι σε ομάδες που παίρνουν πρωταθλήματα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Έχεις να κάνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να μην είναι εφικτό για άλλους παράγοντες. Το ποδόσφαιρο είναι η επέκταση της κοινωνίας, της πολιτικής, είναι πολλά μαζεμένα μαζί».

-Μετά από χρόνια που έφυγες από τον Παναθηναϊκό, αποτελεί για σένα μια δικαίωση το γεγονός ότι αρκετοί έλληνες διεθνείς ήρθαν στον ΠΑΟΚ;

«Την προηγούμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ είχε διεκδικήσει τον τίτλο. Έχεις αλλάξει το ποδόσφαιρο ως προς το πόσο ανταγωνιστικό είναι. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα όπου ο κάθε ένας θα ήθελε να παίζει γιατί έχει μια ασφάλεια και στόχους υψηλούς. Φανταζόμουν πως θα υπήρχε ανταγωνιστικότητα από περισσότερες ομάδες. Υπάρχουν καλές ελληνικές ομάδες, όμως σε σημείο να διεκδικούν το πρωτάθλημα είναι ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Μακάρι να υπάρξει και έκπληξη. Όσον αφορά για την δικαίωση, είναι μια συνειδητή επιλογή εκείνη την περίοδο. Δεν σκεφτόμουν μακροπρόθεσμα και χαίρομαι που έχω και φίλους από τα παλιά».

-Πέρασαν καλοκαίρια που είχες παράξενη σχέση με την ΠΑΕ. Πέρυσι με τον κ. Σαββίδη ήρθαν όλα ανάποδα και η ομάδα σου έδειξε φοβερή στήριξη. Έχεις μεγαλύτερη υποχρέωση;

«Υποχρέωση έχουμε όλοι για την ομάδα. Πάνω από όλα είναι η ομάδα που σε πληρώνει για να νιώθεις καλά. Όταν υπάρχει αστάθεια υπάρχει πρόβλημα. Ο κ. Σαββίδης προσφέρει ασφάλεια στον φίλαθλο και στην ομάδα. Τέτοιου είδους συμπεριφορά σε κάνεις να νιώθεις πιο δυνατός. Είναι σημαντικό να υπάρχει υγεία και στήριξη. Υπάρχει κοινός στόχος».

-Ο Δημήτρης έχει αλλάξει σαν παίκτης και σαν χαρακτήρας;

«Το είπα και παλαιότερα. Υποσυνείδητα μπορείς να βγάζεις πράγματα που ενώ θεωρείς ότι δεν συμβαίνουν σου βγαίνουν. Τα νευρά έρχονται και φεύγουν. Ο κάθε ένας τα βλέπει με τον δικό του τρόπο. Μια εκδήλωση αντίδρασης μέσα στο γήπεδο, μπορεί κάποιος να την πάρει, στο στυλ ότι αντιμετωπίζω κι άλλα προβλήματα. Κάποιος άλλος λέει πως πρέπει να βγάζω αντίδραση για να βοηθήσω την ομάδα. Όταν έχεις προβλήματα στην καθημερινότητά σου στο ποδόσφαιρο. Η χρόνια αντιμετώπιση σε ωριμάζει. Τα χειρίζεσαι πιο ώριμα για να τα διαχειριστείς καλύτερα. Δεν είμαι τέλειος».

-Ο Στέφενς τι έχει αλλάξει, διαπιστώνεις μια πρόοδο;

«Ναι διαπιστώνω πρόοδο. Η περίοδος της προετοιμασίας είναι αυτή όπου όλοι θέλουν να κερδίσουν μια θέση. Είναι ένας προπονητής που τον γνωρίζει όλη η Ευρώπη. Έχεις βιογραφικό πολύ σημαντικό. Αυτό που νιώθω και αισθάνομαι είναι πως εμπνέει σεβασμό στους παίκτες. Πέρα από την αξία του σαν προπονητής. Για να μιλήσω εγώ σε 10 ήμερες δεν είναι σωστό. Άλλοι τον έχουν ζήσει περισσότερο».

-Παίζοντας μαζί με τον Κλάους, εκτός από τα θετικά στοιχεία που έχετε, έχεις διαπιστώσει πως υπάρχει αδυναμία σε αγωνιστικό επίπεδο;

«Ο κάθε παίκτης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Εξαρτάται από τον προπονητή πως θέλει να διαχειριστεί το υλικό που έχει στην διάθεσή του. Τα δικά μου χαρακτηριστικά δεν είναι ίδια με του Στέφανου. Είναι πιο ψηλός, και εγώ πιο κοντός. Ο Στέφανος έχει εκτελεστική δεινότητα, εγώ έχω ταχύτητα. Ποδοσφαιρικά δεν ήμαστε ίδιοι με τον Κλάους. Έχουμε αντίθετα χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι τι θέλει να κάνει ο προπονητής».

-Μετανιώνεις που δεν έχεις φύγει εκτός Ελλάδας;

«Δεν προέκυψε, ίσως δεν το ήθελα και πραγματικά. Κάποιες φορές υπήρχε η ευκαιρία. Πριν να έρθει ο Σαββίδης ήμουν με το 1,5 πόδι στο να φύγω στο εξωτερικό. Αν πήγαινα στο εξωτερικό ίσως θα ζούσα κάτι πολύ όμορφο. Αλλά δεν έχω μετανιώσει μέχρι σήμερα για τις επιλογές μου. Πέρασα και τα δύσκολα, Πολλές φορές είχα πει, δεν αντέχω άλλο και θα φύγω. Είναι οι εύκολες και οι δύσκολες στιγμές στην καθημερινότητα. Και αυτό συμβαίνει σε πολύ κόσμο».

-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τον τίτλο την επόμενη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ πως μπορεί να το πετύχει και να το διαχειριστεί απέναντι σε μια ομάδα που έχει μονοπωλήσει τους τίτλους;

«Αν κοιτάξεις το παρελθόν ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια παίρνει τα πρωταθλήματα. Είναι σημαντικό για εμάς να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας. Δεν πρέπει να κάνουμε σύγκριση. Να βγούμε από αυτό το τρυπάνι. Και να μην σπαταλάμε βαθμούς εκτός. Δεν είναι εύκολο να κάνεις 34 νίκες σε όλα τα ματς. Τα μυστικό είναι να μην χάνεις βαθμούς. Πέρυσι τον Ολυμπιακό δεν τον κερδίσαμε αλλά ούτε και χάσαμε».

-Τι δεν πήγε καλά πέρυσι;

«Δεν μου αρέσει, όπως το ακούω. Δεν πήγε καλά στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ γιατί δεν μπήκαμε στους ομίλους. Δεν πήγαμε στον τελικό του κυπέλλου γιατί δεν ήμασταν καλοί στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς, Πέρυσι ξεκινήσαμε με πολλά οικονομικά προβλήματα. Η ομάδα βγήκε 2η και το θεωρώ επιτυχία. Είμαστε στα προκριματικά και δεν ήμασταν έτοιμοι να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Ίσως θα μπορούσαμε να ήμασταν  πιο κοντά και να πιέζουμε τον Ολυμπιακό. Σε κρίσιμα παιχνίδια νοκ αουτ δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Η απάντηση είναι πως δεν  συνέβη ο αποκλεισμός για ένα λόγο. Δεν πρέπει να βγάζουμε προς τα έξω τι έφταιξε. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε κι εμείς γιατί παίζουμε ποδόσφαιρο. Στις αποτυχίες και εμείς φταίμε. Θεωρώ ότι ηταν μια χρονιά που τελείωσε με δυσκολίες και με μία άσχημη σεζόν  σε Ευρώπη και κύπελλο. Η Τρίπολη μας κέρδισε δίκαια».

-Γιατί δέχεστε τόσο μεγάλη πίεση; Ο επίσημος ΠΑΟΚ γιατί δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα αυτή την πίεση που μεταφέρεται στους παίκτες ;

«Είναι μια κατάσταση που πλανάται στην Τούμπα όλα τα χρόνια που είμαι εγώ στην Τούμπα. Προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Υπάρχει κόσμος που εκδηλώνεται με έντονο τρόπο. Πίεση υπάρχει αλλά δεν βοηθά η υπερβολική, σε τέτοιο βαθμό. Στα πλέι οφ ζήσαμε στιγμές που δεν μας βοήθησαν καθόλου. Στο τέλος εξέφρασα την άποψή μου. Πολλοί με κατηγόρησαν. Πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος πως ζούμε κι εμείς την όλη κατάσταση. Και ο κόσμος έχει τις δικές του αγωνίες και προβλήματα. Η αντίδραση όμως σε αυτό τον βαθμό δεν βοηθά. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα έχει κόσμο με απαιτήσεις.  Και ο κόσμος εκδηλώνει τα συναισθήματα του σε τέτοιο βαθμό που είναι επικίνδυνο για τον αθλητή».

-Ο ΠΑΟΚ έχει μαζέψει αρκετούς Έλληνες διεθνείς…

«Πλέον η ομάδα έχει φτιάξει ένα ελληνικό κορμό σε παίκτες και είναι ένα πρότυπο που το έκαναν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Και είναι σημαντικό για μία ομάδα να έχει στόχους και βάσεις. Το ελληνικό στοιχείο είναι σημαντικό στην ελληνική ομάδα. Ούτε τον κόσμο θα άρεζε να βλέπει την ομάδα με ξένους».

-Είναι οξύμωρο ότι οι ξένοι συμπαθιούνται πιο εύκολα;

«Ο Έλληνας επειδή έχει το φιλότιμο, εάν είναι να σου δώσει το 7, με το φιλότιμο θα σου δώσει το κάτι παραπάνω. Είναι μια νοοτροπία που βγαίνει από τον Έλληνα, όχι μονό από τον ΠΑΟΚτση. Διαφωνώ ως προς τι. Δεν θέλω να μας έχουν εμάς στα χαμηλά και τους ξένους στα υψηλά. Και ούτε να ήμαστε στα πούπουλα. Ούτε αυτό βοηθά. Γιατί τότε εφησυχάζουμε. Ουσιαστικά ήμαστε των άκρων. Η άσπρο ή μαύρο».

-Τι ΠΑΟΚ θα δούμε φέτος;

«Αγωνιστικά για να πετύχουμε, θα δούμε ένα ΠΑΟΚ επιθετικό που θα διεκδικεί όλα τα παιχνίδια, νίκες και θα έχει στόχους. Είναι κάτι που υπήρχε και πέρυσι, τότε δεν υπήρχε η αισιοδοξία που υπάρχει φέτος. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα γίνει, σε αυτό όμως αποσκοπούμε και αυτό έχουμε ως στόχο».

 

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Κοντά σε Ντε Γιονγκ η Τσέλσι

Εθνική φουλ του… ΠΑΟΚ!

Ανακοίνωσε Σάντσες η Μαρσέιγ

Σε φάση επιστροφής ο Ολιβέιρα

«Oνειρευόμαστε, παλεύουμε και κατακτούμε!»

Το δώρο του Λουτσέσκου στους ποδοσφαιριστές!

Πρόβλημα με Νέσμπεργκ!

Η δουλειά και τα φιλικά!

Νύχτα τρόμου για τον Τάντιτς

Επιστρέφουν ως αντίπαλοι!

Μπότο: «Οι ιδιοφυΐες δεν πεθαίνουν ποτέ»

Γράφουν για Παναθηναϊκό-Σοτέλδο

«10 χρόνια που μεταμόρφωσαν τον ΠΑΟΚ»

Ανακοίνωσε Τοράρινσον ο ΟΦΗ

Σκληρό πόκερ για Μουργκ

Πιο κοντά στο σεντόνι ο Τσόλακ

Πλησιάζει στην Γιουβέντους ο Ντεπάι

Η νύχτα της απόλυτης δικαίωσης (videos)

Στην… αναμονή ο Ρικάρντο

Παλιοχαρακτήρες…

Ψάχνεται ο Λάμπρου

Deal για την αποχώρηση Ζαμπά!

Από Ολλανδία… ΠΑΟΚ Β!

«Το ποσό που ζήτησε η Σαχτάρ από τον ΠΑΟΚ»

Σοάρες vs Σοάρες

Εκτός με ίωση ο Ολιβέιρα

H Εθνική διέλυσε την Ισπανία με show Γιάννη (video)

Βιεϊρίνια…. δεκαετίας!

Η επιχείρηση… αλλαγές, τέθηκε σε εφαρμογή!

Οι τρεις που θα συναντήσουν ξανά την Τούμπα

Ο Τσόλακ «χτύπησε» ξανά! (video)

Τα «ρουφιανιλίκια» στον Ολυμπιακό

Πρεμιέρα με νίκη για Τζόλη

Δεν έκανε την διαφορά…

Προπόνηση στην Τούμπα για Μακάμπι

Έφερε πρόταση ο Μιχάι

Στασιμότητα και αναμονή

Η στοχευμένη δουλειά Λουτσέσκου-παικτών

Ο Αυγενάκης έδωσε 20.000 για τις τσιρλίντερ!

Ενδιαφέρον Λίντσερ για Μουργκ!

Έλαμψε ο Φράνκε

Νέο δημοσίευμα για ΠΑΟΚ-Βιτάλ (pic)

Στο βάθρο ο Κεσσίδης

H επιστροφή του Ίβιτς στην Τούμπα

«O γρίφος για Πάρμα και ο Κούρτιτς»

Αυτοί που περιμένουν το ντεμπούτο τους

Σε φάση επιστροφής ο Ολιβέιρα

«Oνειρευόμαστε, παλεύουμε και κατακτούμε!»

Το δώρο του Λουτσέσκου στους ποδοσφαιριστές!

Πρόβλημα με Νέσμπεργκ!

Η δουλειά και τα φιλικά!

Επιστρέφουν ως αντίπαλοι!

Μπότο: «Οι ιδιοφυΐες δεν πεθαίνουν ποτέ»

«Ευεργέτης της ασπρόμαυρης οικογένειας!»

Το απίθανο κάρφωμα του Γιάννη (video)

H Εθνική διέλυσε την Ισπανία με show Γιάννη (video)

«Διαλύει» την Ισπανία στο ΟΑΚΑ η Εθνική! (videos)

Τα αποκαλυπτήρια της Εθνικής μπάσκετ

Σαν σήμερα το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ! (pics)

Θέλει πρώην του ΠΑΟΚ η ΑΕΚ

Κοντά σε Ντε Γιονγκ η Τσέλσι

Ανακοίνωσε Σάντσες η Μαρσέιγ

Νύχτα τρόμου για τον Τάντιτς

Πιο κοντά στο σεντόνι ο Τσόλακ

Γράφουν για Παναθηναϊκό-Σοτέλδο

Ανακοίνωσε Τοράρινσον ο ΟΦΗ

Ανακοίνωσε Μλάντεν ο Παναιτωλικός

Αλλαγή σελίδας για ΑΕΛ

Ενίσχυση πριν τον ΠΑΟΚ

«Πρόβα» Παναιτωλικού πριν τον ΠΑΟΚ