O Αλέξης Σπυρόπουλος, με την αρθρογραφία του στο gazzetta αναλύει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν για το ενδεχόμενο τιμωρίας της Μέταλιστ.
“Εχει σημασία η ρεβάνς που ο ΠΑΟΚ πηγαίνει να παίξει αυτή την εβδομάδα στο Χάρκιφ ή, ενόψει τιμωρίας της Μεταλίστ, τζάμπα και βερεσέ κουράζονται; Το ερώτημα είναι απλό. Ισχύει, ολόιδιο, και για τη ρεβάνς Φενέρμπαχτσε-Ζάλτσμπουργκ στην Κωνσταντινούπολη. Μακάρι, όλα τα απλά ερωτήματα να έπαιρναν και αντίστοιχα απλές απαντήσεις.
Ιδίως την περίπτωση του ΠΑΟΚ που ενδιαφέρει άμεσα, την περιπλέκει αφόρητα το timing του CAS το οποίο, ατυχώς, δεν συμβαδίζει αρμονικά με το αγωνιστικό καλεντάρι της UEFA. Αλλοι οι χρόνοι των δικαστών, άλλοι οι χρόνοι των λεγόμενων «παραγόντων» του ποδοσφαίρου. Η UEFA, άλλο ένα καλοκαίρι, έχει λόγο ν’ αναθεματίζει την ώρα και τη στιγμή που αναγνώρισε το CAS και το αποδέχθηκε ως εταίρο του παιγνιδιού.
Το καλοκαίρι του 2011, πλέι-οφ Γιουρόπα Λιγκ, η (μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης) Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε φέρει 0-0 στο Σαν Μαμές με την Τραμπζονσπόρ, ταξίδεψε για τη ρεβάνς, αλλ’ ειδοποιήθηκε να επιστρέψει στη βάση της διότι περνά στους ομίλους! Πώς; Οι αντίπαλοί της, η Τραμπζονσπόρ, «ανέβηκε» σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, ως επιλαχούσα της Τουρκίας. Η Τραμπζονσπόρ που στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ είχε αποκλειστεί απ’ τη Μπενφίκα…
Εφέτος. Μία μέρα πριν την κλήρωση των προκριματικών τον Ιούλιο, πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς αφορούσε τον ΠΑΟΚ ως προς τον διαχωρισμό ισχυρών/αδύναμων, η Φενέρμπαχτσε μπήκε απ’ το παράθυρο στο κόλπο. Με προσωρινή διαταγή. Εν αναμονή της κύριας απόφασης, τέλη Αυγούστου. Όταν, δηλαδή, είναι προγραμματισμένο να γίνεται, 29 του μηνός στο Μονακό, κλήρωση ομίλων.
Με την υπόθεση-Μεταλίστ δε, η έννοια-χρόνος ξεχείλωσε ολωσδιόλου. Βγήκε η απόφαση την Παρασκευή, τρεις μέρες μετά την Τούμπα, πέντε μέρες πριν το Χάρκιφ. Για τι; Για ένα ματς πρωταθλήματος, Μεταλίστ-Καρπάτι, που διεξήχθη το 2008 (!) και για το οποίο η ουκρανική ομοσπονδία επέβαλε, με τις δικές της μεθόδους τις οποίες η Μεταλίστ αμφισβητεί, κυρώσεις το 2010. Εχουμε 2013.
Η Μεταλίστ παίζει το χαρτί της, εδώ και επτά-οκτώ μήνες, μεταβολής ιδιοκτησίας. Άλλη τότε, λένε, με τον Γιαροσλάφσκι. Άλλη τώρα, με τον Κουρτσένκο. Αδύναμο χαρτί, είτε η μεταβολή είναι πραγματική είτε εικονική. Απίθανο, να τη σώσει. Απ’ τη στιγμή που είναι μέσα ο αθλητικός διευθυντής και έξι παίκτες, η ευθύνη ακολουθεί στον χρόνο (υπεράνω προσώπων) το κλαμπ. Δεν γλιτώνουν.
Η Μεταλίστ, φυσιολογικά, θα τιμωρηθεί. Αναμέτρηση ομίλου Τσάμπιονς Λιγκ, είναι εντελώς απίθανο να δει εφέτος ο κόσμος στο Χάρκιφ. Η UEFA ετοιμάζεται να τους αποβάλει. Το θέμα είναι, πότε θα μπορεί να το κάνει. Υπάρχει και αυτό που λέγεται «δικονομικός πολιτισμός». Απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής, βασισμένη στην ετυμηγορία του CAS, αναμένεται οσονούπω.
Αλλ’ ύστερα, η Μεταλίστ θα τρέξει στην Επιτροπή Εφέσεων για να προσβάλει την απόφαση της Πειθαρχικής. Επίσης, θα τρέξει στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) για να προσβάλει την απόφαση του CAS. Θα ‘ναι ένα θαύμα, να έχουν τελειώσει όλ’ αυτά σε 25 ημέρες. Ακόμη και το fast-track έχει το όριό του.
Πέρα απ’ το πότε θ’ αποβληθεί η Μεταλίστ, το κυριότερο για τον ΠΑΟΚ. Ποιος θα επωφεληθεί; Ο ΠΑΟΚ, ή ο επόμενος αντίπαλος (στα πλέι-οφ του Αυγούστου) της Μεταλίστ; Ωσαύτως, η Ζάλτσμπουργκ ή ο επόμενος αντίπαλος της Φενέρμπαχτσε; Η Μεταλίστ έχει ομοιότητες με τον Ολυμπιακό Βόλου.
Υπενθυμίζω ότι πρόπερσι, απ’ την αποβολή του Ολυμπιακού Βόλου, δεν επωφελήθηκε η σερβική Ραντ που τον αντιμετώπισε πρώιμα (κι αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 1-2). Αλλ’ η Ντιφερντάνζ, απ’ το Λουξεμβούργο, που τον αντιμετώπισε ένα γύρο αργότερα (…κι ας αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 0-6).
Τι περιθώριο δικανικών ελιγμών μένει στην ελληνική ομάδα; Μικρό, ρεαλιστικά. Το πιο πολύ που μπορεί να επιτύχει «επί της διαδικασίας» ο ΠΑΟΚ, είναι το να τρέξει η κλήρωση των πλέι-οφ την Παρασκευή με μπαλάκι, όχι «Μεταλίστ», αλλά «Μεταλίστ ή ΠΑΟΚ». Θα ‘ναι, έστω αυτό, κάτι. Μία υπενθύμιση της εκκρεμότητας.
Με «Μεταλίστ ή ΠΑΟΚ» όμως, ακόμη και με «Φενέρμπαχτσε ή Ζάλτσμπουργκ», ο κίνδυνος για την UEFA είναι να γίνουν τα πλέι-οφ του Αυγούστου κι απ’ τα δέκα ζευγάρια στα δύο, π.χ. Αρσεναλ-Φενέρμπαχτσε ή Σάλκε-Μεταλίστ, να πλανάται στην ατμόσφαιρα η σκέψη ότι είναι…άνευ σημασίας. Ένα πλήγμα, οπωσδήποτε. Τα πλέι-οφ είναι πλέι-οφ, δεν είναι 3ος προκριματικός, είναι κομμάτι του πακέτου της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δεν μπορείς να δίνεις στα κανάλια που πληρώνουν αδρά, ματς που μπορεί να έχουν αντίκρυσμα ή μπορεί και να μη έχουν!
Το ιδανικό, στις πραγματικές συνθήκες, σενάριο; Το οφθαλμοφανές. Πρόκριση του ΠΑΟΚ στην Ουκρανία, πρόκριση της Ζάλτσμπουργκ στην Πόλη. Μια λύση, δια μαγείας. Ετσι, το πρόβλημα μεταφέρεται από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιουρόπα Λιγκ όπου θα συνεχίσουν, στα πλέι-οφ, Μεταλίστ και Φενέρμπαχτσε. Αλλά γίνεται, το πρόβλημα, απείρως ευκολότερο. Τα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ είναι, κατ’αρχήν, εκτός «κεντρικής διαχείρισης». Επειτα, δεν μεσολαβεί άλλη προκριματική φάση. Κι ώσπου ν’ αρχίσουν οι αγώνες των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ τον Σεπτέμβριο, υπάρχει το περιθώριο (πέρα απ’ το τι θα συμβεί στα παιγνίδια) να πάνε ως εκεί με διαζευκτικό, π.χ. Μεταλίστ ή Αστρα, Φενέρμπαχτσε ή Κουμπάν.
Το κακό με την UEFA administration είναι ότι αφήνουν τους αγώνες να παίζονται! Αντί να στήνουν δύο διαιτητές, ή τέσσερις, και να ξεμπερδεύουν, αυτοί κάθονται και απλώς (προσ)εύχονται. Την περασμένη εβδομάδα, για ν’ αντιληφθούμε το μέγεθος, και η Μεταλίστ στην Τούμπα άνοιξε το σκορ στο φινάλε του α’μέρους και η Φενέρμπαχτσε στην Αυστρία ισοφάρισε στο 90’+5’, πώς; Με πέναλτι…”