Σαν σήμερα (10 Αυγούστου) πριν ένα χρόνο, ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε τα πρώτα 10 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και έγινε κάτοχος του 51% των μετοχών του Δικεφάλου!
Τα «Σπορ του Βορρά» φιλοξενούν ένα μίνι αφιέρωμα στους σημαντικότερους σταθμούς του πρώτου χρόνου του Ιβάν του τρομερού στον ΠΑΟΚ…
Στις 10 Αυγούστου 2012 ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης καταβάλλει το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ και γίνεται κάτοχος του 51% των μετοχών. «Με την αγαστή συνεργασία και το κοινό όραμα και φυσικά με τη συμπαράσταση του κόσμου, ευελπιστούμε σύντομα ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει αυτά που του αξίζουν», αναφέρονταν εκείνη την ημέρα σε ανακοίνωση της ΠΑΕ. Το έδαφος είχε προλειανθεί αρκετό καιρό πριν, αφού στις 4 Ιουνίου 2012 είχε γίνει συνάντηση του Ιβάν Σαββίδη με τον Ζήση Βρύζα στη Μεσημβρία, ενώ μεσολάβησαν και οι διαπραγματεύσεις της πλευράς Σαββίδη με τους ανθρώπους του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.
Έξι ημέρες αργότερα, στις 16 Αυγούστου 2012, ο Σαββίδης προέβαινε στις πρώτες του δηλώσεις με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ. «Έβλεπα μια ομάδα στα όρια της επιβίωσης. Πήρα μια απόφαση: Να ζήσει», τόνιζε μεταξύ άλλων.
Η πρώτη παρουσία του νέου μεγαλομετόχου της ΠΑΕ σε επίσημο ματς στην Τούμπα ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, όταν και είδε τον ΠΑΟΚ να κερδίζει τον Άρη με 4-1.
Στις 12 Οκτωβρίου 2012 ανέλυσε τους στόχους του για τον ΠΑΟΚ σε συνέντευξη Τύπου. Και σε συγκέντρωση δύο χιλιάδων φιλάθλων το απόγευμα της ίδιας μέρας στο «Παλατάκι» υποσχέθηκε: «Δεν θα σας προδώσω ποτέ».
Στις 13 Φεβρουαρίου 2013 ο Σαββίδης συμμετέχει με 15 εκατομμύρια ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, κατέχοντας πλέον το 72% των μετοχών.
Στις 2 Απριλίου 2013 ο ΠΑΟΚ με εντολή του μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη ο οποίος είναι κάτοχος πλέον του 72% των μετοχών της ΠΑΕ προχωρά σε δημιουργία αιρετής διοίκησης για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2006, βάζοντας τέλος στις συνεχόμενες διοικήσεις πρωτοδικείου.
Εκπρόσωπος του ΑΣ ΠΑΟΚ στη νέα διοίκηση παραμένει ο Δημοκράτης Παπαδόπουλος, ενώ το 6μελές σχήμα συμπληρώνουν οι Ζήσης Βρύζας, Μαρία Γκοντσάρεβα, Ηλίας Γεροντίδης, Παναγιώτης Ποικιλίδης και Σπύρος Μηλιωρίδης. Ο Ζήσης Βρύζας παραμένει στη θέση του προέδρου.
Η νέα αιρετή διοίκηση σημειώνεται ότι θα έχει ζωή 5,5 ετών και υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε αυτό το διάστημα να γίνουν αλλαγές σε πρόσωπα και σε αριθμό μελών.
Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον τελικό του Κυπέλλου, μετά την ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα στις 27 Απριλίου 2013, οδηγεί τον Σαββίδη στην απόφαση να απομακρύνει τον Γιώργο Δώνη από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.
Στις 16 Μαΐου 2013 μιλούσε στους παίκτες για σχεδόν τρεις ώρες, με αφορμή την κακή εμφάνιση και την ήττα στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο για τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας.
Και στις 25 Ιουνίου 2013 παρουσίασε ο ίδιος τον νέο προπονητή της ομάδας Χουμπ Στέφενς.
Από τις πρώτες ημέρες της θητείας του στον ΠΑΟΚ κύριο μέλημα του Σαββίδη υπήρξε η τακτοποίηση του ζητήματος των χρεών. «Τα χρέη της ΠΑΕ είναι και δικά μου χρέη», είχε καταστήσει σαφές σε μία από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του. Και το εννοούσε. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα έκανε όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, στις 18 Ιανουαρίου 2013 (παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα) και στις 9 Ιουνίου 2013.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΚΑΡΣΙΑ
Ο Σαββίδης ασχολήθηκε προσωπικά με την περίπτωση του Πάμπλο Γκαρσία. Στις 4 Φεβρουαρίου 2013 ο Ουρουγουανός μέσος ζήτησε να λυθεί το συμβόλαιό του, μεταπείθεται ωστόσο με παρέμβαση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ. Ενάμισι μήνα αργότερα, στις 21 Μαρτίου 2013 (την προηγούμενη μέρα είχε λυθεί το συμβόλαιο συνεργασίας των δύο πλευρών), καταγράφονται αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις Σαββίδη και Γκαρσία. «Του πρότεινα να συναντηθούμε», είπε ο μεγαλομέτοχος, ενώ ο Ουρουγουανός ανταπάντησε ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε ραντεβού. Και στις 4 Ιουνίου σε τετ α τετ συνάντησή τους αποφασίζεται η επιστροφή του Γκαρσία στην ομάδα. Και έναν μήνα αργότερα επισημοποιήθηκε η επάνοδος του Ουρουγουανού μέσου στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.