Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Goal» όπου τόνισε πως αισθάνεται ακόμα δυνατός και πως είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει το μπάσκετ, αλλά δεν έκρυψε ότι πλέον έχει αρχίσει να σκέφτεται και μία καριέρα προπονητή!
Αναλυτικά δήλωσε τα εξής:
-Πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις σου με τον ΠΑΟΚ;
«Με τον ΠΑΟΚ μιλάμε. Αυτή την στιγμή όμως βρίσκομαι ακόμη σε περίοδο ανάρρωσης. Είχα έναν τραυματισμό, έκανα μια επέμβαση και τώρα ακολουθώ ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Μόλις αισθανθώ 100% έτοιμος θα λάβω και την οριστική μου απόφαση».
-Είναι αλήθεια ότι προέκυψε μια διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ σας;
«Τις απόψεις μου τις έχω καταθέσει στον ΠΑΟΚ. Η διαφορά φιλοσοφίας δεν είναι το πρόβλημα. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι το θέμα ανάρρωσης. Να νιώσω εγώ καλά και δυνατός».
-Κατά τη γνώμη σου ήταν λάθος η απόφαση του ΠΑΟΚ να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση;
«Εφόσον υπάρχει θέμα οφειλών και χρεών, θεωρώ πως είναι γενικώς λάθος να συμμετέχεις σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και να κάνεις μεταγραφικές κινήσεις. Κατά τη γνώμη μου το παραγωγικό μοντέλο είναι αυτό μπορεί να βγάλει μια ομάδα αλλά και γενικώς το μπάσκετ από την κρίση. Οι ομάδες, ιδίως αυτές που έχουν και πρόβλημα ρευστότητας, πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν αλλά να φροντίσουν να φτιάξουν παίκτες».
-Πέρασε από το μυαλό σου να σταματήσεις το μπάσκετ;
«Ασυναίσθητα πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου όταν μπαίνω στο γήπεδο να σκέφτομαι ως προπονητής ή και ως παράγοντας. Ισως αποτελεί λόγω ηλικίας και μια λογική εξέλιξη των πραγμάτων. Για μένα το μπάσκετ πάντως δεν σταματάει ποτέ».
-Η μεγάλη σου αγάπη λένε πως είναι η προπονητική…
«Σου αποκαλύπτω ότι τη νέα σεζόν κάνω το πρώτο ξεκίνημα, αναλαμβάνω να κοουτσάρω στην Ακαδημία την GBA, θα είμαι προπονητής της ομάδας μας στο πρωτάθλημα των μίνι και μάλιστα είμαι λίγο αγχωμένος καθώς μπαίνω για πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω πως έχω να μάθω πολλά δίπλα σε καταξιωμένους τεχνικούς όπως ο Δημήτρης Νικολαΐδης που έχουμε στην Ακαδημία και ο Χρήστος Μαγκώτσιος».
-Ποιο είναι το στυλ μπάσκετ που σου αρέσει περισσότερο;
«Το κλειδί της επιτυχίας για μένα είναι η ισορροπία, να ξέρει η ομάδα ανάλογα με τον αντίπαλο αλλά και το χρονικό σημείο του αγώνα πότε θα ανεβάσει ρυθμό και πότε θα φρενάρει. Να επιλέγει συνειδητά η ομάδα τον ρυθμό. Ετσι, η αντίπαλη άμυνα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί».
-Αποδέχεσαι την άποψη που λέει πως το πρωτάθλημα της Α1 είναι πρωτάθλημα των κοντών; Οτι αυτοί κρίνουν το αποτέλεσμα;
«Οχι, το μπάσκετ είναι παιχνίδι των ψηλών. Στον δρόμο αν δεις έναν ψηλό θα τον ρωτήσεις αν παίζει μπάσκετ σε αντίθεση με έναν κοντό κι αυτό τα λέει όλα».
-Τι σου άρεσε και τι όχι πέρυσι στον ΠΑΟΚ;
«Μου άρεσε που δόθηκε η ευκαιρία και χρόνος συµµετοχής σε παιδιά που προήλθαν από τµήµατα υποδοµής του ΠΑΟΚ. Αυτό που δεν µου άρεσε το έχω ήδη εκφράσει και το έχω πει εκεί που πρέπει».
-Τι σε κρατάει στη Θεσσαλονίκη;
«Ο ΠΑΟΚ, η Ακαδηµία της GBA, το σπίτι µου και η θάλασσα. Δεν αποκλείω τίποτα, αν έρθει πρόταση από το εξωτερικό, αν υπάρχει κάτι που να µε εξιτάρει, θα το σκεφτώ».
Ο Λ. Παπαδόπουλος µιλάει µε µεγάλη συγκίνηση για την GBA (Greek Basketball Academy) την οποία δηµιούργησε από κοινού µε τους Διαµαντίδη, Χατζηβρέττα και Χαραλαµπίδη:
«Είναι αλήθεια, στα πλάνα µας βρίσκεται το θέµα της κατασκευής κλειστού γηπέδου. Οραµατιζόµαστε µια βασική σάλα γηπέδου για την τέλεση αγώνων µαζί µε δυο ακόµη προπονητήρια. Τη λειτουργία µέσα στο γήπεδο µιας βιβλιοθήκης, ενός γυµναστηρίου, ενός ειδικά διαµορφωµένου χώρου για τους γονείς. Ενός πολυχώρου που θα προάγει τον αθλητισµό και τον πολιτισµό γιατί αυτά πάνε χέρι χέρι.
Αυτή είναι η 3η χρόνια που λειτουργεί η Ακαδηµία. Πέρυσι είχαµε περισσότερα από 300 παιδιά και ελπίζουµε µελλοντικά ο αριθµός να αυξηθεί. Βασικά ο στόχος µας είναι να εντάξουµε παιδιά στον αθλητισµό, να τους κάνουµε να καταλάβουν πως ο αθλητισµός, το µπάσκετ, είναι γιορτή, είναι χαρά και διασκέδαση. Εχουµε προχωρήσει και σε µια σειρά από παράλληλες δράσεις. Κάναµε θεσµό κάθε καλοκαίρι τη δηµιουργία τουρνουά 3on3. Επίσης, πρόσφατα η GBA εξέδωσε ένα βιβλίο για την ιστορία του µπάσκετ της Θεσσαλονίκης, κάτι µοναδικό στο είδος του. Είχε µεγάλη απήχηση, εξαντλήθηκε και µάλιστα θα επανακυκλοφορήσει σύντοµα».
-Τόσο στο δικό σας 3on3 όσο και σε άλλα το καλοκαίρι έγινε χαµός µε χιλιάδες συµµετοχές παιδιών. Πώς, ενώ ο κόσµος τρέχει να παίξει µπάσκετ, δεν παρακολουθεί µπάσκετ µε αποτέλεσµα πολλά γήπεδα της Α1 να είναι άδεια;
«Η απάντηση για µένα είναι απλή. Τους έχουν διώξει οι οργανωµένοι. Είµαι εναντίον της οποιασδήποτε οργάνωσης φιλάθλων. Το γήπεδο πρέπει να είναι χώρος για την οικογένεια και τα παιδιά, εκεί όπου θα µπορεί κάποιος να περάσει ευχάριστα ένα Σάββατο ή µια Κυριακή. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ ακολούθησε ένα µοντέλο µε την παρουσία πολλών Ελλήνων παικτών, όµως κόσµος δεν ήρθε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων στο γήπεδο.
Πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε λίγο, όµως πιστό κοινό, στα παιχνίδια µας ήρθαν µικρά παιδιά, ήρθαν οικογένειες, ένιωθα µεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που έβγαινα από τα αποδυτήρια και έβλεπα παιδιά από σχολεία, από ακαδηµίες, να περιµένουν για ένα αυτόγραφο, µια φωτογραφία. Ετσι αρχίζεις να χτίζεις, να δηµιουργείς ένα νέο κοινό, αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια του χρόνου, ο κόσµος θα γίνει διπλάσιος και του παραχρόνου τριπλάσιος».
-Πώς σου φαίνεται το γεγονός πως οι Ελληνες προπονητές είναι παγκοσµίως αποδεκτοί;
«Ο ΣΕΠΚ είναι ο µεγαλύτερος και πιο δυνατός σύνδεσµος προπονητών στην Ευρώπη».
-Παρ’ όλα αυτά στον πάγκο της Εθνικής δεν κάθεται Ελληνας…
«Είναι καλός προπονητής ο Τρινκιέρι, δεν αµφισβητώ τις ικανότητές του, πιστεύω όµως πως σε αυτή τη θέση θα µπορούσε να καθίσει κάποιος Ελληνας».
-Ποια είναι η πρόβλεψή σου για το Ευρωµπάσκετ της Σλοβενίας;
«Είµαι σίγουρος πως η Εθνική θα παλέψει για το µετάλλιο».
-Αναγνωρίζεις το γεγονός ότι επί παρουσίας του Βασιλακόπουλου το ελληνικό µπάσκετ έχει βρεθεί στην κορυφή;
«Αναγνωρίζω ότι επί των ηµερών του έχουν έρθει πολύ µεγάλες επιτυχίες. Θα πρέπει να υπολογίσουµε όµως και το κόστος γενικότερα για το ελληνικό µπάσκετ, αν δηλαδή αυτές οι επιτυχίες έχουν συνέχεια και µέλλον ή αν αφήνουν καµένη γη πίσω τους».
-Οτι οι µικρές εθνικές οµάδες φέρνουν επιτυχίες, ότι στην Ευρωλίγκα µεσουρανούν ελληνικές οµάδες, δεν είναι µια µεγάλη κατάκτηση;
«Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ναι, είµαστε στην κορυφή. Αν µιλάµε για οργάνωση, για προγραµµατισµό, για το πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει ένα πρωτάθληµα, αν µιλάµε για την προβολή του αθλήµατος, για µάρκετινγκ, είµαστε τελευταίοι, στον πάτο».
-Εχεις την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στο ελληνικό µπάσκετ;
«Εχω την αίσθηση ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν άλλαξε κάτι και δεν υπάρχει και διάθεση ώστε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, όµως είµαι αισιόδοξος ότι θα έρθεί κάποια στιγµή και η ώρα των αλλαγών. Μια από τα ίδια πέρυσι ο τελικός Κυπέλλου, µια από τα ίδια κι ο τελικός του πρωταθλήµατος που δεν τελείωσε εξαιτίας επεισοδίων. Ενα πρωτάθληµα, ένα Κύπελλο που κάθε χρόνο είναι copy paste της προηγούµενης. Η κατάσταση είναι τόσο προβλέψιµη που µπορώ να σας πω πώς θα τελειώσει και η επόµενη χρονιά και, πιστέψτε µε, δεν είµαι µάντης».