Δυο είναι τα βασικά θέματα της ΠΑΟΚτσήδικης επικαιρότητας. Ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και το ναυάγιο στην υπόθεση Τζαβέλλα. Θα ξεκινήσω από την αποτυχημένη απόπειρα εισόδου στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τώρα που «κάθισε» η σκόνη και μπορούμε να κάνουμε πιο καθαρή ανάγνωση της αγωνιστικής και όχι μόνο παρουσίας του ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό της Τούμπας.
Ο Δικέφαλος δεν ήταν έτοιμος για να αφήσει εκτός ομίλων την Σάλκε. Μπορεί να φάνηκε τυχερός στην διαδικασία της κλήρωσης που τον έφερε αντιμέτωπο με μια ομάδα που είναι σε κακή κατάσταση αυτή την εποχή αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε το… νεύμα της τύχης. Ποιοι είναι οι λόγοι του αποκλεισμού;
Σε αγωνιστικό επίπεδο θα σταθώ κυρίως στην έλλειψη ομοιογένειας που οφείλεται στην καθυστερημένη απόκτηση παικτών όπως ο Στόχ, ο Λούκας, ο Νέτσιντ και ο Σπυρόπουλος. Όταν μια ομάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μεγαθήρια «μαγειρεύει» πριν «πεινάσει». Ο ΠΑΟΚ «μαγείρεψε» όταν «πείνασε» και το αποτέλεσμα το είδαμε στην Τούμπα. Όταν θέτεις ως στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ οφείλεις να παραδώσεις τα… υλικά –τους παίκτες δηλαδή- στον προπονητή από την έναρξη της προετοιμασίας.
Γιατί δεν έγινε αυτό, φαντάζομαι θα μας το εξηγήσουν οι υπεύθυνοι όταν θα επιχειρήσουν δημόσιο απολογισμό. Στην επιλογή των προσώπων δεν σκοπεύω να αναφερθώ. Όλοι βλέπουμε ποιες είναι οι δυνατότητες του Λόπεθ και του Ολίσε. Επίσης θα μας εξηγήσουν το σκεπτικό των επιλογών όταν έρθει η ώρα.
Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό είναι η συμπεριφορά των διαιτητών απέναντι στον ΠΑΟΚ. Είναι σαφές ότι ο Δικέφαλος αντιμετωπίστηκε με το χειρότερο τρόπο από τους Ολλανδούς διαιτητές. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια σε πολλά επίπεδα εντός κι εκτός Ελλάδας. Αν ο Ιβάν θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπιστεί ισότιμα με ομάδες που έχουν χορηγό την Gazprom, κάνει μεγάλο λάθος.
Το βιογραφικό του δεν είναι αρκετό για να προστατέψει την ομάδα από την “μαφία” της διαιτησίας τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ελλάδα. Κι αν δεν το έχει καταλάβει ακόμα, ας φροντίσει κάποιος από τους δεκάδες συνεργάτες που έχουν πάρει θέση δίπλα του να τον ενημερώσει σχετικά. Για να προστατέψει την επένδυση του αλλά και τα νεύρα των οπαδών του ΠΑΟΚ.
Σε ότι αφορά την υπόθεση Τζαβέλλα , νομίζω ότι δεν πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα πριν ακούσουμε την εκδοχή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Με λίγα λόγια αυτό που προκύπτει είναι ότι επιτέλους πρέπει να αποκτήσει επικοινωνιακή πολιτική η ΠΑΕ. Συνεντεύξεις τύπου σε τακτά χρονικά διαστήματα θα βοηθούσαν τον κόσμο να βγάζει συμπεράσματα και να μην ξεσπά κάθε φορά που κάτι πάει στραβά.
Η πολιτική της εσωστρέφειες που εφάρμοσε ανεπιτυχώς ο Ζαγοράκης στα 4.5 χρόνια που διοίκησε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεν έχει τίποτε απολύτως να προσφέρει στον Δικέφαλο. Είναι κάτι που επίσης οφείλει να αντιληφθεί ο μεγαλομέτοχος που μάλλον δεν έχει ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Ενώ έχει δαπανήσει πάνω από 30.000.000 ευρώ από την ημέρα που ανέλαβε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αμφισβητείται –αδίκως- ανησυχητικά.
Αν ο ίδιος δεν ανησυχεί είναι δικαίωμα του να συνεχίσει να ασκεί την ίδια πολιτική.