Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Καζακστάν, τη Σαχτιόρ που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ αλλά και το έθιμο των προβάτων μίλησε ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αστάνα του Καζακστάν, Εμμανουήλ Ανδρουλάκης.
Στην αρχή είπε μερικά λόγια για την χώρα:
«Το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη χώρα της κεντρική Ασίας . Είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και έχει δημιουργήσει ένα πετρελαϊκό ταμείο στα πρότυπα της Νορβηγίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Καζακστάν έχει μία σταθερή άνοδο στην οικονομία. Το επίπεδο της ζωής είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και προσεγγίζει το ευρωπαϊκό. Σε σχέση με το ελληνικό δεν έχει μεγάλες διαφορές, πέρα από την νοοτροπία. Η πρωτεύουσα Αστάνα αγγίζει το 1,000,000 πληθυσμό, είναι αραιοκατοικημένη χώρα».
Στην ερώτηση πόσοι Έλληνες ζουν στην χώρα:
«Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ζουν κατά προσέγγιση 10,000 Έλληνες που προήλθαν από τον χώρο της Μαύρης Θάλασσας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Την δεκαετία του ’50 και του ’60 ήταν 50,000 αλλά με το άνοιγμα των συνόρων, επέστρεψαν. Υπάρχουν Ελληνικοί σύλλογοι οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στο Νότιο μέρος της χώρας».
Για την απόφαση να αλλάξει η πρωτεύουσα της χώρας η οποία παλαιότερα ήταν η Αλμάτι:
«Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η εδώ κυβέρνηση πήρε την απόφαση επειδή το Αλμάτι ήταν κοντά στα σύνορα με την Κίνα και στα βουνά, και επέλεξε μία μικρή κωμόπολη (Αστάνα) για πρωτεύουσα. Έφεραν αρχιτέκτονες από πάρα πολλές χώρες και ήταν μία απόφαση που ο λαός την ήθελε. Η Αστάνα τον χειμώνα έχει ακραίες καιρικές συνθήκες και φτάνει τους -40 βαθμούς. Τέλη Νοεμβρίου που θα παίξει ο ΠΑΟΚ θα έχει πολύ κρύο. Χωρίς υπερβολή θα έχει -30 και -40 βαθμούς. Δεν γνωρίζω αν τελικά θα γίνει στην Αστάνα το παιχνίδι αν και έχουν όλα τα εφόδια εδώ. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές συνθήκες στους δημόσιους χώρους στα σπίτια και τα προσέχουν πάρα πολύ. Το νότιο Καζακστάν έχει κλίμα Βόρειας Ελλάδας και δεν ξέρω αν θα γίνει εκεί ο αγώνας».
Για την σφαγή ενός τράγου στον αγώνα με την Σέλτικ:
«Γνωρίζω ότι πολλοί αποκαλούν την Αστάνα μία μασονική πόλη. Είναι υπερβολικό για να το πούμε. Το Καζακστάν γενικά είναι πολύ ανεκτική χώρα. Εδώ πέρα ζουν Ρώσοι, Έλληνες, Κινέζοι, Γερμανοί, Ουζμπέκοι. Είναι μία ελεύθερη κοινωνία και ίσως δεν θα έπρεπε να δίνουμε τόσο μεγάλη προσοχή σε τέτοια ζητήματα. Είναι άγνωστη χώρα αλλά όποιος έρθει και δει από κοντά θα καταλάβει άλλα πράγματα. Δεν υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικότητες και γενικά είναι ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων. Αυτό με τον τράγο πρώτη φορά το ακούω. Δεν έχω γνώση και δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω».
Για να προσθέσει:
«Το Καζακστάν μπορώ να πω ότι έχει μηδενική εγκληματικότητα. Έχει και αρκετά καλή νυχτερινή ζωή στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όταν έμαθα ότι θα εργαστώ εδώ έκανα μία έρευνα. Μετά επικοινώνησα με κόσμο που μένει εδώ και με επιβεβαίωσαν ότι δεν ισχύει τίποτα απ΄όσα διάβαζα. Τα κτίρια είναι εντυπωσιακά και όσοι επισκεφτούν την πόλη δεν θα χάσουν».
Πως μπορεί να ταξιδέψει κάποιος στο Καζακστάν:
«Πλην των καλοκαιρινών μηνών που μπήκαν δύο τσάρτερ και βοήθησαν πολύ τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν υπάρχει απευθείας πτήση προς Καζακστάν. Όποιος έρθει πλην καλοκαιριού θα πρέπει να έρθει είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω Ουκρανίας. Με πτήση τσάρτερ είναι κάτι παραπάνω από έξι ώρες και χιλιομετρικά απέχει από την Ελλάδα γύρω στα 5,000 χλμ.»
Ασχολούνται με τα αθλητικά;
«Στο αθλητικό πλαίσιο ασχολούνται κυρίως με χειμερινά σπορ, με σκι χόκεϊ, με την πάλη. Το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι σε δεύτερη μοίρα χωρίς να σημαίνει ότι δεν στηρίζουν. Στο τελευταίο παιχνίδι της Σαχτιόρ με την Σέλτικ άγγιξε τους 30,000 θεατές. Θέλουν να διακριθούν στον αθλητισμό. Χαίρονται όταν παίρνουν μετάλλια χωρίς να υπάρχουν χουλιγκανισμοί. Μάλιστα, για πρώτη φορά είδα μετά την νίκη της Σαχτιάρ επί της Σέλτικ φιλάθλους Καζάκους να βγαίνουν στο δρόμο και να πανυγηρίζουν”.
Τι έγραψαν για τον ΠΑΟΚ:
«Από ότι διάβασα έγραψαν μόνο το πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ να παίζει στον όμιλο. Γράψανε βέβαια τα πάντα για την Θεσσαλονίκη το γήπεδο της Τούμπας, που τερμάτισε ο ΠΑΟΚ την περσινή χρονιά και έχω την εντύπωση ότι θα έρθουν στην Ελλάδα για να στηρίξουν την ομάδα τους Καζάκοι φίλαθλοι. Για την Θεσσαλονίκη γράφουν κυρίως για την ιστορία της πόλης. Έχουν φωτογραφίες από το γήπεδο της Τούμπας και έχουν μόνο θετικά σχόλια. Έχουν άλλη νοοτροπία με φίλαθλο αίσθημα. Περισσότερο θα στηρίξουν φίλαθλα την ομάδα αλλά δεν θα προσφύγουν σε ακρότητες».
Πηγή: Arena Fm”