Για τον Ιβάν Σαββίδη, τον ΠΑΟΚ και τη Σαχτάρ Γκαρακαντί μίλησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ελληνικών συλλόγων του Καζακστάν, Παύλος Θεοδωρίδης.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την παρουσία των Ελλήνων εκεί: «Υπάρχουν από το 1922, εκδιωκόμενοι από τον Καύκασο και την Κρυμαία. Την δεκαετία του ’40 ήρθαν και πολιτικοί πρόσφυγες. Έμεναν περίπου 60.000-70.000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και παρέμειναν πλέον στο Καζακστάν 13.000 Έλληνες. Οι πιο πολλοί είναι στο Νότιο Καζακστάν. Είναι όλοι Πόντιοι. Η ιστορία μας είναι από τον Πόντο.
Για τον Ιβάν Σαββίδη: «Είναι σεβαστός ο Σαββίδης και μας στηρίζει και αυτός όσο μπορεί. Έχει μεγάλη καρδιά και θέλει ο ποντιακός Ελληνισμός να είναι δυνατός. Τελευταία φορά τον είδα στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη. Μας προσκάλεσε όλους τους προέδρους των ποντειακών σωματείων των πρώην χωρών της Σοβιετικής Ένωσης ο Ιβάν Σαββίδης στη Τούμπα και είδαμε το παιχνίδι. Ετοιμάζουμε κι εμείς υποδοχή στον Ιβάν Σαββίδη και στον ΠΑΟΚ όταν θα έρθει να παίξει εδώ».
Για την εντύπωσή του από την Τούμπα: «Ήταν πολύ καλή η ατμόσφαιρα. Εμείς εδώ η πόντιοι αγαπάμε τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα των Ποντίων εδώ. Ελπίζουμε να περάσει και ο ΠΑΟΚ και η Σαχτιέρ στην επόμενη φάση».
Η Καραγκαντά είναι κοντά στην Αστάνα που θα γίνει το παιχνίδι. Θα οργανωθούν λεωφορεία και θα πάνε Έλληνες στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Από το Αλμάτι που είναι 1200 χιλιόμετρα απόσταση θα πάνε στην Αστάνα με τρένο. Θα έχει αρκετούς Έλληνες. Το γήπεδο είναι κλειστό με σκέπαστρο και με πλαστικό τάπητα».
Για το έθιμο με το σφαγμένο πρόβατο: «Αυτό είναι έθιμο εδώ, στο χαρακτήρα του Έθνους. Είναι από τα αρχαία χρόνια του Καζακστάν. Για γούρι γίνεται και να πάνε όλα καλά.
Για τη συνύπαρξη Ελλήνων-Καζάκων: Είναι ανοικτή η καρδιά τους προς όλους. Βοήθησαν τους γονείς μας να προσαρμοστούν εδώ και το ανταποδίδουμε. Έχουμε σχολείο με ελληνική σχολεία το Σαβατοκύριακο, όπου δεν πάνε μόνο Ελληνόπουλα να μάθουν ελληνικά αλλά και Καζάκοι. Κάποτε υπήρχαν προγράμματα φιλοξενίας για μας στην Ελλάδα, αλλά τώρα είναι δύσκολα με την κρίση. Είναι ακριβή η μεταφορά. Το αεροπορικό εισιτήριο για Ελλάδα κοστίζει 1000 δολάρια».