Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15-20% ζήτησε η ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα πληρώνει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή μετά τα Σκόπια και κατά μέσο όρο 30% υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το 2012 η μέση τιμή του φυσικου αεριου ανήλθε στα 476,6 δολάρια, και το 2013 αναμένεται να κυμανθεί στα 427,2 δολάρια. Την ίδια ώρα η Gazprom δίνει έκπτωση 10% στη Γερμανία και 20% στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου (τιή κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών). Επιστολή για το θέμα της έκπτωσης είχε αποστείλει προ περίπου δύο μηνών στον πρόεδρο Πούτιν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς .
Η ΔΕΠΑ και η Gazprom βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για την επίτευξη διακανονισμού και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η ελληνική πλευρά ίσως προσφύγει σε διαιτησία, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους και μετά από αυτό το σημείο η κάθε πλευρά μπορεί βάσει συμβολαίου να παραπέμψει το θέμα σε διαιτησία», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους. Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η ΔΕΠΑ θα ζητούσε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιδιωκόμενης έκπτωσης.
Η Gazprom ήδη αναθεωρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά για να μην χάσει πελάτες. Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, τροφοδοτώντας την με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την Gazprom, της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
Πηγή: iefimerida.gr