Ο αριθμητικός απολογισμός αναφέρει δώδεκα συλλήψεις, είκοσι «προσκλήσεις» για διευκρινίσεις σε αστυνομικά τμήματα και δεκαπέντε εφόδους έρευνας σε οικίες και καταστήματα στην Τσεχία και στη Σλοβακία. Αριθμοί στο πλαίσιο της καινούργιας, και ως προς τους τόπους που διαδραματίζεται, υπόθεσης αντικανονικού στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια και χρηματισμού ποδοσφαιριστών για τον επηρεασμό της έκβασης αυτών.
Οι δώδεκα συλληφθέντες είναι πρώην και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Τσεχίας και της Σλοβακίας, αλλά αφορά δράση τους στα πρωταθλήματα της πρώτης. Ουδέν ονοματεπώνυμο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τσεχίας να υπογραμμίζει πως όλα εξαρτώνται απ’ την αστυνομία. Η ίδια ήταν ενήμερη εδώ και ένα χρόνο για την έναρξη των ερευνών, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Ρομάν Μπερμπρ. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε ξεκάθαρες πληροφορίες πως κάτι συμβαίνει στη δεύτερη κατηγορία και πιο χαμηλά» ήταν τα λόγια του, με τα ρεπορτάζ των τσεχικών ΜΜΕ να αναφέρουν πως και αναμετρήσεις της πρώτης κατηγορίας έχουν περιληφθεί στον φάκελο της έρευνας.
Ισως για αυτό να έγινε και η επίσκεψη των ντετέκτιβ στις εγκαταστάσεις της Τέπλιτσε προχθές, χωρίς να γίνει κάποια σύλληψη εκεί. Ανακρίθηκαν τέσσερις ποδοσφαιριστές και ο Μαρτιν Τάνκος, υιός του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Τάνκος, που μέχρι την προηγούμενη σεζόν έπαιζε με τη Σους στην τέταρτη κατηγορία της χώρας. Χθες ο Μάρτιν Τάνκος έλεγε πως η επίσκεψη έγινε απλώς για να δοθούν μερικές εξηγήσεις και τίποτα περισσότερο.
«Ουδέν άλλο θα σχολιαστεί από εμάς» ξεκαθάρισε ο Ρομάν Μπερμπρ, «όλα είναι θέμα της αστυνομίας πλέον», πρόσθεσε, με την τσεχική ομοσπονδία να έχει κάνει το καθήκον της, ήτοι να κρατήσει μυστικές τις έρευνες ως την προχθεσινή μέρα της κορύφωσης των αστυνομικών ενεργειών, αλλά να έχει πάρει και τα δικά της μέτρα. Δεν ήταν τυχαίο (τελικά) πως τον περασμένο Ιούλιο άλλαξε τους πειθαρχικούς κανονισμούς της για τον παράνομο στοιχηματισμό, με τη μέγιστη ποινή να φτάνει τα πέντε χρόνια προς όποιον κριθεί ένοχος. Και προφανώς αυτό είναι μόνο το αθλητικό σκέλος της τιμωρίας. Υπάρχουν και τα πολιτικά δικαστήρια, όπου οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της δωροδοκίας (παρεμπιπτόντως, η ταρίφα για κάθε ποδοσφαιριστή ήταν 60.000 ευρώ ανά ματς επηρεασμού) αν συγκεντρωθούν οι αποδείξεις, με τη μέγιστη ποινή σε αυτήν την πειθαρχική οδό να είναι η πενταετής κάθειρξη.
Μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία διευκρίνιση για το αν η υπόθεση αφορά οργανωμένη σπείρα ή αν οι συλλήψεις που έγιναν αφορούν μικρότερες ομάδες δράσης ή και μεμονωμένα άτομα. Δεδομένα, όμως, τα στοιχήματα είχαν κατατεθεί (γι’ αυτό και εντοπίστηκαν) σε νόμιμα γραφεία στοιχήματος στην Τσεχία. «Τους Ασιάτες δύσκολα τους ελέγχεις. Στην Ευρώπη, όμως, υπάρχουν πλέον καλοί μηχανισμοί ελέγχου παράνομων ή περίεργων πονταρισμάτων» σχολίασε ο Μάρεκ Χέρμαν, στέλεχος της αρμόδιας επιτροπής της τσεχικής ομοσπονδίας.
ΠΗΓΗ: «sentragoal.gr»