Μπαράζ πυροβολισμών συγκλόνισε το κτίριο της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, με συνέπεια να τεθούν σε συναγερμό οι αρχές ασφαλείας. Ένας ένοπλος σκόρπισε το θάνατο σε 13 ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.
Οπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της πόλης, Βίνσεντ Γκρέι και η αρχηγός της αστυνομίας, Κάθι Λάνιερ, από την επίθεση σκοτώθηκαν συνολικά 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του δράστη και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός.
Ο ένοπλος που κατά τις αμερικανικές αρχές ευθύνεται για τη σφαγή στη ναυτική βάση και ο οποίος σκοτώθηκε στη συνέχεια από αστυνομικούς ονομαζόταν Άαρον Αλέξις, όπως έγινε γνωστό από το FBI.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης ήταν 34 ετών, καταγόταν από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας και είχε υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό από το 2007 μέχρι το 2011.
Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν μετά τη λήξη της θητείας του ο Αλέξις συνέχισε να εργάζεται στη βάση που βρίσκεται στη συνοικία Νέιβι Γιαρντ ως πολιτικό προσωπικό. Εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την ταυτότητα του ενόπλου, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Το κίνητρο του δράστη δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την επίθεση με την τρομοκρατία.
Οι αρχές της Ουάσινγκτον αναζητούσαν άλλους δύο άνδρες ως εμπλεκόμενους στην επίθεση, έναν λευκό και έναν αφροαμερικανό, ωστόσο ο ένας από αυτούς, ο λευκός, εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε και η αστυνομία ενημέρωσε μέσω twitter ότι πλέον «δεν θεωρείται ύποπτος».
Ηδη στην αμερικανική πρωτεύουσα έχουν γίνει αισθητά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Η Γερουσία ακύρωσε προγραμματισμένη συνεδρίαση και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή προς όλους τους εργαζομένους να παραμείνουν μέσα στα κτίριά της.
Δεκάδες οχήματα της αστυνομίας και ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή και έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα κτιρίων, που βρίσκεται 1,6 χιλιόμετρο νότια του Καπιτωλίου.
Καμία πτήση δεν εκτελείται από το αεροδρόμιο «Ρόναλντ Ρίγκαν» της Ουάσινγκτον, ενώ αντίθετα, τα αεροπλάνα με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη συνοικία Νέιβι Γιαρντ, μπορούν να προσγειωθούν κανονικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.
Εξάλλου όλα τα σχολεία της περιοχής έχουν ειδοποιηθεί να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, όπως να κλειδώσουν τις πόρτες τους μέχρι νεωτέρας.
Την έρευνα για το μακελειό στο Νέιβι Γιαρντ έχει αναλάβει το FBI αλλά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι, οι αρχές “δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν σε αυτό το στάδιο” ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.
Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν χθες γύρω στις 08:20, τοπική ώρα (15:20 ώρα Ελλάδας) στην έδρα της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (NAVSEA), στη συνοικία Νέιβι Γιαρντ, στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Ένας άνδρες μπήκε στο κτίριο 197 του συγκροτήματος αυτού, όπου εργάζονται καθημερινά 3.000 άνθρωποι, και άνοιξε πυρ εναντίον τους.
“Άκουσα τρεις πυροβολισμούς και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άλλους τρεις (…) Το βάλαμε στα πόδια” αφηγήθηκε η Πατρίσια Ουόρντ, μιας υπάλληλος που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην καφετέρια του πρώτου ορόφου. Όπως εξήγησε, για να μπει κανείς στο κτίριο δείχνει απλώς το σήμα του, όμως δεν υπάρχει ανιχνευτής όπλων και μετάλλων.
Μία άλλη μάρτυρας, η Τέρι Ντέρχαμ, που εργάζεται στο ίδιο κτίριο, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι είδε τον δράστη. “Ακούσαμε πυροβολισμούς, τότε εμφανίστηκε στο διάδρομο, μας σημάδεψε και πυροβόλησε δύο ή τρεις φορές. Τρέξαμε προς την έξοδο και συνεχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς από το εσωτερικό”, είπε. Σύμφωνα με την Ντέρχαμ, ο δράστης ήταν “ψηλός, μαύρος” και οπλισμένος με ένα τουφέκι.
Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με την αστυνομία ο δράστης σκοτώθηκε ενώ τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Οι αρχές αναζητούν ακόμη τον δεύτερο ύποπτο, που τον περιγράφουν ως έναν μαύρο άνδρα, ύψους 1,75, ηλικίας περίπου 50 ετών, με “γκριζαρισμένους κροτάφους”.
ΟΜΠΑΜΑ: ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες «με ένα ακόμη περιστατικό μαζικών πυροβολισμών», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεσμεύτηκε για την τιμωρία των δραστών.
Σε ομιλία του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο Ομπάμα είπε ότι ενημερώθηκε για την κατάσταση στον τόπο της ένοπλης επίθεσης και πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή είχε στόχο το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό της ναυτικής βάσης.
Υποσχέθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήγαιναν στη δουλειά τους, που έκαναν τη δουλειά τους για να είμαστε εμείς προστατευμένοι. Πρόκειται για πατριώτες. Γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια αποστολή στο εξωτερικό, όμως σήμερα ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη βία, που δεν περίμεναν να συναντήσουν εδώ. Είπα με σαφήνεια ότι θέλω να γίνει μια αψεγάδιαστη έρευνα, ότι οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν», συνέχισε.
«Καθώς θα προχωρά αυτή η έρευνα, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε πως εκείνοι που διέπραξαν αυτήν την άνανδρη πράξη θα λογοδοτήσουν», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το 2009 ένας ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού, ο ταγματάρχης Νιντάλ Χάσαν, άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας, σκοτώνοντας 13 άτομα. Ο Χάσαν, ο οποίος θεωρήθηκε “μοναχικός λύκος” που εμπνεύστηκε την πράξη του από την Αλ Κάιντα, καταδικάστηκε στα τέλη Αυγούστου στην εσχάτη των ποινών.
ΠΡΩΗΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ ΜΕ «ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΘΥΜΟΥ» Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Τον 34χρονο Άαρον Αλέξις αναγνώρισε το FBI ως ύποπτο για το μακελειό στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον, στοιχίζοντας τη ζωή 13 ανθρώπων και τραυματίζοντας τουλάχιστον οκτώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βϊνσεντ Γκρέι.
Η αστυνομία απαντώντας σε αναφορές που έκαναν λόγο για δύο ακόμη υπόπτους ανέφερε ότι έπειτα από εξονυχιστές έρευνες ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Αλέξις ήταν ο μοναδικός ένοπλος, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το περιστατικό, η αρχηγός της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Κάθι Λανίερ ανέφερε ότι «είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπήρχε μόνο ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στο κτίριο».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος ανέφερε ότι «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ή ένδειξη μέχρι τώρα, ότι υπήρξε και άλλος ένοπλος, ακόμη και αν δεν έχουμε αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο αυτό.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της αιματηρής αυτής επίθεσης, ενώ οι ηλικίες των θυμάτων κυμαίνονται από 46 έως 73 ετών.
Ο 34χρονος Άαρον Αλέξις, ήταν πρώην έφεδρος παρασημοφορημένος πεζοναύτης, με συχνές εξάρσεις θυμού, που απομακρύνθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για αδιευκρίνιστους λόγους.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του είχε περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια στις τάξεις του Ναυτικού ως έφεδρος από τον Μάιο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011.
Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η απομάκρυνση του Αλέξις από το Ναυτικό έγινε εξ αιτίας «μιας σειράς περιστατικών που συνδέονται με τη συμπεριφορά του», αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το είδος των παραπτωμάτων και αν είχε αναγκαστεί τα επιστρέψει τα παράσημα.
Ο Αλέξις το τελευταίο διάστημα είχε προσληφθεί από έναν υπεργολάβο της Hewlett – Packard για την «ανακαίνιση» του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από το intranet του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hewlett – Packard.
Ο πανύψηλος αφροαμερικανός με το ξυρισμένο κεφάλι μπήκε στο συγκρότημα γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού με ειδική άδεια εισόδου που ανήκει σε άλλο μέλος του Πολεμικού Ναυτικού , σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, αλλά δεν έγινε γνωστό αν η ταυτότητα είχε κλαπεί, ή εάν του είχε δοθεί οικειοθελώς από τον κάτοχό της.
Αρκετές ώρες μετά την τραγωδία, το FBI εξέδωσε ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον ύποπτο, του οποίου δημοσίευσε και τη φωτογραφία. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες και όσες έχουμε είναι ασήμαντες. Θέλουμε να μάθουμε τα πάντα σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του », δήλωσε ο Βάλερι Πάρλεβ, βοηθός διευθυντής του FBI .
Μετά την αποχώρηση από το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αλέξις εργάστηκε μερικές φορές ως διανομέας σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο στo Φορτ Γουόρθ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν φίλοι και γνωστοί του. Έμαθε την γλώσσα της Ταϊλάνδης μετέβη εκεί όπως και στην Ιαπωνία, και συμμετείχε σε βουδιστικές θρησκευτικές τελετές καθώς του άρεσε να διαλογίζεται.
«Δεν ήταν ένας τύπος που μιλούσε για όπλα ή βίαια πράγματα», κατέθεσε η Σάντι Γκουέρα πελάτης του εστιατορίου όπου εργάστηκε ο δράστης. «Ήταν πάντα πολύ ευγενικός με μένα», όπως ανέφερε ο Σόμσακ Σρισάν, ο ιδιοκτήτης σπιτιού όπου είχε περάσει έξι έως οκτώ μήνες ο Αλέξις.
«Εξωτερικά ήταν ένα ήσυχος άνθρωπος, αλλά μέσα του πιστεύω ότι ήταν πολύ επιθετικός», παρατήρησε, ωστόσο, ο Τζι Σιρούν μέλος του ναού όπου σύχναζε ο Αλέξις. «Δεν του άρεσε να είναι κοντά στους ανθρώπους, όπως ένας στρατιώτης ο οποίος επέστρεψε από τον πόλεμο» είπε στην Ποστ.
Ο Άαρον Αλέξις είχε άδεια οπλοφορίας, και το 2004, συνελήφθη στο Σιάτλ καθώς έριξε τρεις σφαίρες στα ελαστικά ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του. Ο ίδιος είπε τότε στην αστυνομία ότι το έκανε καθώς «ήταν θυμωμένος», αλλά δεν θυμόταν τίποτε άλλο. Ήταν τότε που παραδέχτηκε ότι συμμετείχε ενεργά στην έρευνα στο χώρο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε δηλώσει πώς εκείνα τα γεγονότα τον είχαν ταράξει.
Ο πατέρας του είχε μιλήσει για τα προβλήματα του γιου του και την ανικανότητα ελέγχου του θυμού του, αναφέροντας ως κύρια αιτία διαταραχές μετα – τραυματικού στρες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια έκθεση της αστυνομίας που δημοσιεύτηκε στο Seattle.gov.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και έδωσε εντολή οι σημαίες σε όλους του δημόσιους και στρατιωτικούς χώρους των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα του μακελειού στην Ουάσινγκτον.
«Από σεβασμό προς τα θύματα της παράλογης αυτής πράξης βίας στην Ουάσιγκτον παρήγγειλα οι αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στο Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια », αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου.
ΠΗΓΗ: «ethnos.gr»