Ο αθρογράφος του inpaok Σωτήρης Μήλιο “σκανάρει” μέσω της εφημερίδας sportday την Αλκμααρ:
Δεν έχει σημασία αν στον πάγκο καθίσει ο (αιώνιος βοηθός από το 2001) Μάρτιν Χάαρ, ο Αντριάανσε, ο Λουίς Φαν Χάαλ, ο Κούμαν, ο Αντβοκαατ ή ο Φερμπέεκ. Μία ολλανδική ομάδα μπορείς να την πάρεις χαμπάρι ακόμα και αν στον αγωνιστικό χώρο εμφανιστούν 11 γυμνοί τύποι! Πιο πιθανό είναι ο ήλιος να ανατείλει εξ’ ανατολάς από ότι να απαρνηθεί ολλανδική ομάδα του 4-3-3. Πιο πιθανό είναι να αρχίσουν τις γιόμες οι Βραζιλιάνοι από ότι να απαρνηθεί το passing game και τους εξτρέμ γραμμής μία ομάδα από τις Κάτω Χώρες. Κι όμως αυτή η version της Αλκμααρ που θα βρει απόψε μπροστά του ο ΠΑΟΚ διαφέρει κάπως…
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ TEENAGERS Οι ολλανδικές νόρμες είναι βασικές στον ηλικιακό καταρτισμό του ρόστερ, αφού δεν υπάρχει
ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ 30άρης! Ωστόσο, η στροφή στην Σκανδιναβική αγορά (3 Σουηδοί, 2 Ισλανδοί, 1 Νορβηγός, 1 Φινλανδός) δείχνει την προτίμηση στο physical game και όχι στην τεχνική. Η κλασική της ενδεκάδα έχει 8-9 παίκτες πάνω από 1,80 (εξαιρούνται Μάρτενς, Μπίρενς, Ματίας Γιόχανσον) δεν είναι τυχαίο πως είναι τρίτη στις κερδισμένες εναέριες μονομαχίες στην Eredeivisie (14,9).
KICK AND RUN Οτι στατιστική κατηγορία της Eredivisie χρειάζεται μούσκουλα, πνευμόνια και μπόι, η Αλκμααρ είναι μέσα! Είναι πρώτη στα κερδισμένα τάκλιν (22,9 ανά παιχνίδι), πρώτη στα κλεψίματα (16,1), τρίτη στις κερδισμένες εναέριες μάχες με 14,9 (ο σχεδόν δίμετρος γίγαντας Βίκτορ Ελμ παίρνει 7 μόνος του), πέμπτη σε σέντρες (24). Στατιστικά στοιχεία που σπάνια δεν χαρακτηρίζουν ολλανδική ομάδα.
ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Μολονότι έχει κερδίσει φέτος Αγιαξ (3-2) και Αϊντχόφεν (2-1) και παραμένει αήττητη στο σπίτι της (εντός συνόρων, διότι ο Ατρόμητος κέρδισε στο AFAS Stadion) η Αλκμααρ δεν έχει ταυτότητα. Δέχεται πιο πολλές τελικές (14,8) από ότι παράγει (13,9), οριακά έχει την κατοχή σε κάθε ματς (9η με 50,4%), έχει χαμηλό ποσοστό σε εύστοχες πάσες (11η με 79,5%) και είναι από τις ομάδες που σηκώνει πολύ την μπάλα στον αέρα.
ΑΡΟΝ… ΜΠΕΪΚΟΝ Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα, μα μεγάλωσε στην Ισλανδία! Φέρνει εντυπωσιακά στον ηθοποιό Κέβιν Μπέικον και κλήθηκε φέτος να γεμίσει το κενό που άφησαν τα 30 περσινά γκολ του Τζόζι Αλτιντορ. Ο 22χρονος Ισλανδός σέντερ-φορ Αρον Γιοχάνσον τα πάει καλά αριθμητικά (9 γκολ σε 12 ματς) είναι οne-touch επιθετικός και αποτελεί τον παίκτη που ψάχνουν οι υπόλοιποι 10 της Αλκμααρ. Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Είναι ο παίκτης που ανέφερε περισσότερο από κάθε άλλον ο Χουμπ Στέφενς ως κίνδυνο θάνατο. Ο 29χρονος Βέλγος Μάαρτεν Μάρτενς μπορεί να δείχνει καχεκτικός (59 κιλά!), όμως έχει μυαλό ξυράφι, είναι από τους ελάχιστους που μπορεί να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο, «βλέπει» γήπεδο, είχε δύο ασίστ το Σάββατο με την Αϊντχόφεν. Η δική του είσοδος στην ενδεκάδα (ως αριστερό εξτρέμ), όπως και του Παραγουανού Ορτίς εσχάτως, γλυκαίνει το παιχνίδι των Ολλανδών.
ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ Οταν είχε ξαναπαίξει εκεί ο ΠΑΟΚ το 2005 (2-1) και η Λάρισα το 2008 (1-0) το γήπεδο λεγόταν «DSB», μα η συμπεριφορά του κόσμου η ίδια. Οι οπαδοί της Αλκμααρ γεμίζουν το χωρητικότητας 17.023 «AFAS Stadion» (92% πληρότητα, εξ΄ ου και η πρόθεση της διοίκησης να το επεκτείνει σε 30.000) όμως δεν είναι φωνακλάδες ούτε θερμοί. Το πιο ακραίο που κάνουν είναι να διπλώνουν το match-programme (σαν βεντάλια) και να το χτυπάνε ρυθμικά, βγάζοντας ένα πολύ ενοχλητικό στα ώτα θόρυβο.
ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΚΡΙΚΟΙ Πρώτα χτύπησε στην μέση ο Βέλγος (βασικός στόπερ) Γιαν Βάουτενς, κάτι που έφερε την μετατόπιση στο κέντρο της άμυνας του αριστερού μπακ-πασπαρτού Νικ Φιρχέφερ. Στο ματς με την Αίντχόφεν χτύπησε και ο έτερος μπακ Ντάνι Χόρτερ, κάτι που μάλλον θα φέρει σήμερα στο αριστερό άκρο της άμυνας τον 20χρονο Ριτζεσιάνο Χαπς με τα 43 λεπτά εμπειρίας στην καριέρα του στην Eredivisie! Συνάμα, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον ασταθέστατο Εστέμπαν Αλβαράδο και να τον «βομβαρδίσει» με τελικές προσπάθειες on target, αφού ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας που έχει κρατήσει μόνο δύο φορές φέτος το μηδέν (σε 13 επίσημα ματς) είναι κίνδυνος-θάνατος για… την ομάδα του!
ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ Είπαμε η Αλκμααρ είναι περίεργη ομάδα. Δεν ντρέπεται να μεταφέρει το παιχνίδι από την άμυνα στην επίθεση με ψηλές μπάλες, αναπτύσσεται πολύ (για ολλανδική ομάδα) από τον άξονα και δεν πατάει εύκολη την αντίπαλη περιοχή, αφού το 45% των τελικών της προσπαθειών (6η στην Eredivisie) είναι έξω από τα 18 μέτρα. Το ίδιο κάνει και στον αντίπαλο της όμως. Δεν του δίνει εύκολα μέτρα, το 49% των επιθετικών ενεργειών των αντιπάλων της έγιναν εκτός της περιοχής της. Αρα… μπουλούκι σε μικρό χώρο. Τα παράδοξα δεν σταματούν όμως εκεί. Μολονότι θεωρείται ψηλή ομάδα, εντούτοις οι 3 από τους 4 αμυντικούς της (Γιοχάνσον, Φιρχέφερ, Χαπς) δεν είναι καλοί ψηλά και έχει σαφές πρόβλημα στα αμυντικά στημένα.
Η ΑΛΚΜΑΑΡ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ (4-3-3) Τερματοφύλακας: ΑΛΒΑΡΑΔΟ Δεξιός μπακ: Μ.ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ Κεντρικός αμυντικός: ΧΑΟΥΒΕΛΕΟΥ Κεντρικός αμυντικός: ΦΙΡΧΕΦΕΡ Αριστερός μπακ: ΧΑΠΣ Δεξιός μέσος: ΓΚΟΥΝΤΕΛΙ Κεντρικός μέσος: ΟΡΤΙΣ Αριστερός μέσος: ΕΛΜ Δεξιός επιθετικός: ΜΠΙΡΕΝΣ Κεντρικός επιθετικός: Α.ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ Αριστερός επιθετικός: ΜΑΡΤΕΝΣ