Ο Γιώργος Φαρλαλής έστειλε μία δημόσια επιστολή καταθέτοντας τις απόψεις του και τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου για τον ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Η δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου προϋποθέτει μια πολύπλευρη και επιστημονική μελέτη η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στο έργο. Με την ολοκλήρωση αυτών των επαφών θα πρέπει να συνταχθεί ένα σχέδιο νόμου που θα προστατεύει την επένδυση 100%.
Η κατασκευή ενός γηπέδου είναι ένα πολύ σύνθετο έργο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Προϋποθέτει σοβαρές και συντονισμένες κινήσεις. Μετά τις δηλώσεις του μεγαλομετόχου μας για την ανακατασκευή του γηπέδου στην Τούμπα, κρίνω σκόπιμο μέσα από την εμπειρία μου ως πρώην μέλος του Δ,Σ. της ομάδας μας ως υπεύθυνος γηπέδου επί σειρά ετών και ως ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας να μοιραστώ τις απόψεις μου και τις γνώσεις μου για την ανακατασκευή του γηπέδου ή την κατασκευή στον ίδιο χώρο ενός νέου γηπέδου.
Α.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Α1 Προϋπολογισμός
Στο οικονομικό θέμα η παρουσία επενδύτη διευκολύνει τη κατασκευή ενός νέου γηπέδου η την ανακατασκευή του. Για τη κατασκευή ενός σύγχρονου νέου γηπέδου με βάση έργα και μελέτες στην Ελλάδα (Βοτανικός – Ν.Φιλαδελφεια) αλλά και στο εξωτερικό, στοιχίζει περίπου 2000/θεατη με εμπορικούς και υπόγειους χώρους. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος μπορεί να είναι μικρότερο.
Α2 Χρηματοδότηση
Η παρουσία σοβαρού επενδύτη διευκολύνει τη κατασκευή η την ανακατασκευή της Τούμπας. Εκτός από τα κεφαλαία του μεγαλομετόχου της ομάδας κεφαλαία μπορούν να αντληθούν και από:
* Χορηγία για το όνομα του γηπέδου
* Διαφημίσεις-χορηγίες από εταιρίες που θέλουν να διαφημιστούν μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης.
* Εκμετάλλευση εμπορικών χωρών.
Α3 Δανεισμός
Ελληνικές Τράπεζες αλλά και Ευρωπαϊκοί Τράπεζα Επενδύσεων
Α4 ΕΣΠΑ
Η Περιφέρεια έχει στη διαχείριση της ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν συνοδευτικά έργα ενός γηπέδου (αναπλάσεις). Μέσα από μια σοβαρή πρόταση μπορούμε να αντλήσουμε όλα τα κεφαλαία για την ανάπλαση των χωρών του γηπέδου. Από το ΕΣΠΑ δε μπορείς να εκταμιευσεις χρηματα για τη κατασκευή του γηπέδου μπορείς όμως να εκταμιεύσεις χρήματα για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χωρου, των εξωτερικών χωρών του Γηπεδου, των εισόδων των θεατων, των προσβασεων και πολλα αλλα.
Βασικό στοιχείο είναι η μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα του έργου ειδικά αν υπάρξει δανεισμός. Για αυτό και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα όσα μας επιτρέπουν οι Νόμοι και να υπάρξει μια ιδιαίτερη μνεία στο σχεδιασμό για τις νόμιμες εμπορικές και σύνοδες χρήσεις.
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Επιτρεπόμενες χρήσεις γης-Όροι Δόμησης
Η χρήση γης και οι όροι δόμησης(συντελεστής δομησης, συντελεστης επιτρεπόμενου όγκου) να μας καλύπτουν σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε παρανομία η μελλοντική δικαστική προσφυγή κατοίκων. Να μη γίνει του Βοτανικού
ΟΡΣΘ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος Θεσ/νικης)
Η στρατηγική μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων προβλέπει τη μετεγκατάσταση των αθλητικών υποδομών ποδοσφαίρου στο ανατολικό τμήμα της πόλης και τη μετατροπή των οικοπέδων σε χώρους πράσινου και αναψυχής. Χρειάζεται συνεχής επαφή με το συγκεκριμένο φορέα ώστε να πετύχουμε τις τροποποιήσεις που χρειάζονται.
Αρχαιολογία
Φημολογίες για εύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την βύθιση του αγωνιστικού χώρου ή του σταδίου.
Εμπορικοί Χώροι
Βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος επιτρέπονται εμπορικοί χώροι 17.5%επι της συνολικής δόμησης του γηπέδου.
Κοινωνική Αποδοχή
Αποδοχή κατασκευής γηπέδου (Αύξηση άξιας της περιοχής)
Αποφυγή προσφύγων
Συγκοινωνιακές Κυκλοφοριακές Επιπτώσεις. Ένα νέο γήπεδο ενισχύει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό-Λεωφορεία-
Δρόμοι)
Συζήτηση- αποδοχή από Κυβέρνηση Κόμματα Δήμο Περιφέρεια
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κατασκευαστικά και λειτουργικά θέματα. Οι μελέτες και τα σχέδια που υπάρχουν σήμερα είναι από το 2003. Σε περίπτωση ανακατασκευής του γηπέδου θα πρέπει να γίνει πλήρη καταγραφή και νέες μελέτες. Με την βύθιση του αγωνιστικού χώρου θα πρέπει να εξεταστεί:
* η ορατότητα των υφισταμένων κερκίδων
* η προσβασιμότητα των φίλαθλων στις νέες κερκίδες, η κατασκευή νέου στεγάστρου,
* η στατικοτητα των παλαιών κερκίδων, η τήρηση κανόνων ασφάλειας αθλητικών χωρών,
* η βελτίωση ποιότητας των θεατών κ.α.
Στο γήπεδο υπάρχουν κερκίδες 50 ετών οι οποίες υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν στατική ενίσχυση. Σε περίπτωση προσθήκης νέων κερκίδων στο σημερινό ταρτάν στίβου πρέπει να ελεγχθεί η προσβασιμότητα των φίλαθλων κυρίως στις θύρες 4,5,6. Η ορατότητα λόγω βύθισης του αγωνιστικού χώρου μπορεί να απαίτηση γέμισμα των υφισταμένων κερκίδων που σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση του κόστους αλλά και επιπλέον στατική ενίσχυση. Οι νέες κατασκευές- στέγαστρο κτλ, θα πρέπει να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες και να μην οδηγούν σε υπερβάσεις(όριο οικοδομικής γραμμής).
Κατά τη γνώμη μου οποιαδήποτε ανακατασκευή γηπέδου που υπερβαίνει το 50%του προϋπολογισμού ενός νέου είναι οικονομικά και επενδυτικά ασύμφορη.
Οποία απόφαση και αν παρθεί μέσα από τη συνεργασία ΠΑΕ Ερασιτέχνη θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και προσεκτικές ενέργειες.
ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας που γκρεμίστηκε και ταλαιπωρείτε εδώ και χρόνια. Διαφορετική περίπτωση αλλά και πάλι με ανάλογο αποτέλεσμα και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Υπήρχε η χρηματοδότηση και το οικόπεδο (Βοτανικός),τα κομματα, ο Δήμος και η Περιφέρεια ήταν θετικοί για το εργο, ομως μια προσφυγή στο Συμβούλιο Επικράτειας για τμήμα του έργου της διπλής ανάπλασης οδήγησε τελικά σήμερα στη κατάρρευση του έργου. Ούτε τα χρήματα ούτε οι θέσεις εργασίας(5000 απασχολουμένους λέγανε σε γήπεδο και εμπορικό) ούτε οι φιλοπαναθηναικοι βουλευτές και υπουργοί δε κατάφεραν να δώσουν λύση στο έργο.
Φυσικά και πάντα είναι απαραίτητη η υποστήριξη των εμπλεκομένων φορέων αλλά χρειάζεται πάνω από όλα πλήρη νομοθετική κάλυψη επένδυσης.
ΤΟΥΜΠΑ
Ακούω από το κόσμο μας διάφορες αποψεις. Αλλοι λενε ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει στη Τούμπα άλλοι αναφέρονται σε άλλους χώρους εκτός Τούμπας και άλλοι ότι δε γίνεται γήπεδο στη Τούμπα. Στη Τούμπα εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέπει είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο γήπεδο που θα φιλοξενεί 32000-35000 θεατές(Σημερινά δεδομένα).
Ένα γήπεδο πάνω από όλα είναι συναίσθημα. Η Τούμπα είναι το σπίτι μας που μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν γενιές ΠΑΟΚΤΣΗΔΩΝ. Πρέπει να είναι η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ φτάνει να οδηγεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου, οικονομικά βιώσιμου, αντάξιο της
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ.
Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η λύση της Τούμπας υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές λύσεις:
Α. ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ
Επαρκής έκταση – Παλατάκι – Ανατολικά – Εμπορικότητα – Νέο Αθλητικό Κέντρο
Β. ΔΕΘ
Κέντρο Πόλης – Παλαιό Γήπεδο – Ιστορία – Μέγιστη Εμπορικότητα. Το πιο δύσκολο εγχείρημα.
Γ. ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ
Επαρκής έκταση – Εμπορικότητα – Είσοδος Πόλης
Η λύση βρίσκεται σε μια αναλυτική επιστημονική μελέτη που θα αναλύει όλα τα δεδομένα βάσει των νομών που ισχύουν και με την υποστήριξη των εμπλεκομένων φορέων θα οδηγήσουν σ’ ένα Νέο Σχέδιο Νόμου προς αποφυγή προσφύγων και αντιδράσεων.