Η ιστοσελίδα fpress.gr αναλύει τις ως τώρα επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιβαν Σαββίδη και το πως κατάφερε να κάνει δικό του το Μακεδονία Παλλάς.
Την επιθυμία του να καθιερωθεί ως ισχυρός «παίκτης» του ελληνικού τουρισμού, επιβεβαιώνει η «νίκη» του Ιβάν Σαββίδη στην κούρσα απόκτησης του Μακεδονία Παλλάς.
Και μάλλον δεν είναι τυχαίο αφού το περιβάλλον του Σαββίδη διέρρευσε πρόσφατα ένα σχεδιασμό για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού του ομίλου που αποβλέπει στη συγκρότηση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου τουριστικών ακίνητων στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος εκτός από την αξιοποίηση του «Μακεδονία Πάλας» αφορά και στο φιλέτο των 210 στρεμμάτων στο Παλιούρι, παρά τις απειλές που εκσφενδόνισε πρόσφατα με αφορμή τα χρέη του ΠΑΟΚ.
Προσφέροντας ετήσιο μίσθωμα 1.722.000 ευρώ η εταιρεία LLCAtlantisPak, στην οποία συμμετέχουν η White & Black του κ. Σαββίδη και ο όμιλος Aldemarη, αναδείχτηκε πλειοδότης για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του «Μακεδονία Παλλάς» τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Η άλλη προσφορά που κατατέθηκε για το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, προερχόταν από τον όμιλο του επιχειρηματία Κ. Στέγγου, στον οποίο ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική.
Η συμφωνία προβλέπει ότι παράλληλα με το ετήσιο μίσθωμα, η κοινοπραξία στην οποία περνά το θα καταβάλλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, και ποσοστό από τον ετήσιο τζίρο. Το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ 8% και 12%. Επίσης, η κοινοπραξία δεσμεύεται για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ μέσα στα πρώτα 2,5 χρόνια (30 μήνες) λειτουργίας του ξενοδοχείου υπό τη δική της διαχείριση. Η σύμβαση εκμίσθωσης του «Μακεδονία Παλλάς» θα έχει διάρκεια 30 χρόνων, ενώ κατά τη λήξη της θα μπορεί να παραταθεί για άλλα 10 χρόνια, ύστερα από σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία των δύο πλευρών.
Στη χώρα μας, όπου ο μύθος της «ρωσικής αρκούδας» υπήρξε ανέκαθεν ελκυστικός, η επιχειρηματική δραστηριότητα προσώπων που προέρχονταν είτε από το «βαθύ κόκκινο» παρελθόν, είτε από τη σημερινή «εποχή Πούτιν», λάμβανε πάντοτε θρυλικές διαστάσεις. Τα πρόσωπα αυτά με τις πολυσύνθετες διασυνδέσεις στους μοσχοβίτικους διαδρόμους της εξουσίας, έχουν δυνατότητες που συχνά ξεφεύγουν από τις συμβατικές έννοιες του επιχειρείν. Τι «καλύτερο» λοιπόν, ένα τέτοιο πρόσωπο να έχει και ελληνικές ρίζες. Πριν μερικά χρόνια το πρόσωπο αυτό βρέθηκε. Και βέβαια είναι ανάλογο των ελληνικών διαστάσεων. Ασφαλώς και πρόκειται για τον ομογενή Ιβάν Σαββίδη.
«ΠΑΓΩΜΑΡΑ»
Ο επιχειρηματίας από το Ροστώφ ξεκίνησε να διαμορφώνει την εν Ελλάδι αυτοκρατορία του, επενδύοντας στον ΠΑΟΚ, στο «Μακεδονία Πάλας» και μετέπειτα στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Όλα σύμβολα του ένδοξου επιχειρηματικού παρελθόντος της Βόρειας Ελλάδας, που σήμερα βρίσκονται σε παρακμή. Ίσως και για τον λόγο αυτό, η αγορά «πάγωσε», πριν μερικές εβδομάδες από την παρέμβαση Πούτιν, που αν και δεν κατονόμασε τον ομογενή επιχειρηματία εξέφρασε αμφιβολίες για τις επενδύσεις του. Ο λόγος για τον οποίο πάγωσε η αγορά, ήταν απλός: όλοι μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο Σαββίδης λειτουργούσε κάτω από την ομπρέλα του Πούτιν ή κάποιων μεγάλων ρωσικών συμφερόντων. Μετά την παρέμβαση, αντιλήφθηκαν ότι κάτι τέτοιο, πιθανότατα δεν συμβαίνει. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, άλλωστε ουδέποτε υπαινίχθηκε ότι είναι μέρος κάποιου «συστήματος». Το αντίθετο.
ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ
«Τσιγαράς» ο Σαββίδης, με περιουσία που προέρχεται από τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας στη Ρωσία, μέσω της DonskoyTabak, λίγο μετά την θετική υποδοχή της εμπλοκής του στον ΠΑΟΚ, διέγνωσε ότι μπορούσε να κάνει το επόμενο βήμα του στα καπνά. Η εταιρία του Σαββίδη είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη ΣΕΚΑΠ που τα τελευταία 2-3 χρόνια παρέπαιε λόγω της αδυναμίας της Αγροτικής Τράπεζας να τη χρηματοδοτήσει.
Η Donskoy κατέβαλε 3,31 εκατ. ευρώ για το 50,36% της ΣΕΚΑΠ, ενώ απέκτησε και το 34,1% της ΣΕΚΕ σε τιμή που υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 2 εκατ. ευρώ. Βέβαια και η ΣΕΚΑΠ δεν είναι πια… κελεπούρι. Το μερίδιο αγοράς της στην ελληνική αγορά έπεσε από το 9% στο 4,5% ενώ τα μεγέθη της κυλούν προς την άβυσσο. Ο κύκλος εργασιών το 2012 έπεσε στα 19 εκατ. ευρώ από 29,5 εκατ. ευρώ το 2011. Με καθαρές ζημιές στα 25,7 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2012, πάνω από 60 εκατ., ήταν αναμενόμενο για τη διοίκηση Σαββίδη να προχωρήσει σε μέτρα εξυγίανσης.
Η νέα ιδιοκτησία υπολόγισε ότι στα ταμεία θα πρέπει να μπουν περί τα 25 εκατ. ευρώ. Αρχικά προχώρησε σε μια αύξηση κεφαλαίου, και κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων ύψους 81 εκατ. ευρώ. Επόμενο βήμα, μια ακόμη αύξηση, με καταβολή μετρητών, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή της.
Παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα εθελουσίας και η μείωση των μισθών συναντά αντιδράσεις. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, και στις καταγγελίες τους αναφέρουν ότι τους προτείνεται να λάβουν για την αποχώρηση το μισό της αποζημίωσης που δικαιούνται. Εύλογο, λοιπόν η βιομηχανία να έχει παραλύσει από απεργίες…
Η ΑΠΕΙΛΗ
Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε μέσω… ΠΑΟΚ. Ο ομογενής επιχειρηματίας δεν δίστασε να απειλήσει ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα εάν το δημόσιο δεν διαγράψει πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχει επιβάλει στην ΠΑΕ. Και όπως «εξήγησε», μια ενδεχόμενη αποχώρησή του θα συμπαρασύρει και το επενδυτικό πρόγραμμα για 1.000 νέες θέσεις εργασίας που σχεδιάζει να δρομολογήσει μέσω της επένδυσης 80 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ (σε βάθος οκταετίας) και άλλων 12 εκατ. για την ανακαίνιση του «Μακεδονία».
«Αν δεν λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα του ΠΑΟΚ, δεν βλέπω το λόγο να συνεχίσουμε εδώ. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα χρήματα και εμείς τα φέρνουμε». Όμως, κατέληξε… «δεν επενδύουμε σε αγαθοεργίες». Επομένως είτε ο Σαββίδης πιέζει πραγματικά, είτε «άκουσε» τον πρόεδρο Πούτιν και ετοιμάζει βαλίτσες για το Ροστώφ.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέρχονται σε 33 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, κατά τον Σαββίδη μόνο τα 15 εκατ. αφορούν πραγματικές οφειλές. Οι απειλές του εκτοξεύθηκαν μπροστά σε μεγάλο ακροατήριό όμως και ο ίδιος έχει διαμορφώσει το τελευταίο διάστημα «στρατό» προσωπικοτήτων. Ένα από τα πρώτα πρόσωπα που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά του είναι η πρώην βουλευτίνα Εύα Καϊλή. Η ίδια είχε αρνηθεί δημοσίως ότι συνεργάζονται, αλλά θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στα «περάσματα» των θέσεων του επιχειρηματία στα πολιτικά σαλόνια της Θεσσαλονίκης. Ο Θοδωρής Ζαγοράκηςπαραμένει σύμβουλος, την ώρα που ο Ζήσης Βρύζας σχεδιάζει τον «νέο ΠΑΟΚ». Ο δημοσιογράφος Τραιανός Χατζηδημητρίου, ανέλαβε πρόσφατα την επικοινωνία του ομίλου Σαββίδη, ενώ ο μεταφραστής Γιώργος Γκουροβανίδης θεωρείται δεξί χέρι του επιχειρηματία.