Υπάρχει ένας διάσημο ποδοσφαιρικό ρητό το οποίο λέει: “Αυτός που κέρδισε το πέναλτι δεν κάνει να το εκτελέσει κι όλας”. Ο Μίροσλαβ Στοχ στο πρώτο που εκτέλεσε στο ματς με τη Μακάμπι δεν… το ακολούθησε. Πολλοί την… έχουν πατήσει έτσι. Όπως για παράδειγμα πρόπερσι ο Αριεν Ρομπεν στο Ντόρντμουντ , με τη Μπάγερν να χάνει από τη Μπορούσια με τον Ολλανδό να αστοχεί το πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο ίδιος.
“Όταν γίνεσαι… θύμα… μιας επίθεσης δεν εκτελείς το πέναλτι ο ίδιος” λένε λοιπόν οι “σοφοί” του ποδοσφαίρου, οι επιστήμονες όμως τονίζουν ότι δεν έχει καμία σημασία στην επιτυχία ενός πέναλτι αν το εκτελεί αυτός που το κέρδισε ή όχι.
Επιστήμονες του γερμανικού Πανεπιστημίου “Χάλε-Bίτενμπεργκ ανέλυσαν όλες τις εκτελέσεις πέναλτι στη Μπουντεσλίγκα από τον Αύγουστο του 1993 ως τον Φεβρουάριου του 2005. Από τις 835 εκτελέσεις από τα 11 μέτρα, οι 102 έγιναν από τον ίδιο παίκτη που το κέρδισε. Το ποσοστο ευστοχίας στα πέναλτι όσων δεν το είχαν κερδίσει ήταν στο 75% και των εκτελεστών που είχαν κερδίσει οι ίδιοι την ανατροπή στο 73%
“Αυτό το 2% είναι στα πλαίσια του τυχαίου και όχι κάποιο συμπέρασμα ότι ένα πέναλτι είναι πιο πιθανόν να είναι εύστοχο αν το χτυπήσει κάποιος που δεν το κέρδισε”, δήλωσε ένας από τους ερευνητές στο περιοδικό “Journal of Sports Sciences”.
Για τον “μύθο” ότι φέρνει ατυχία να εκτελεί το πέναλτι αυτός που το κέρδισε έχει μιλήσει και ο Ολιβερ Στολ, ερευνητής σε διάφορα θέματα του αθλητισμού: “Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος που του έχει γίνει φάουλ να θέλει να πάρει εκδίκηση πετυχαίνοντας ένα γκολ με το πέναλτι που κέρδισε. Αυτές οι σκέψεις “εκδίκησης” μπορούν να είναι ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα αλλά μπορεί να αποτελέσουν και πρόβλημα. Συνήθως για του επαγγελματίες όλο αυτό λειτουργεί υπερ τους, οπότε θα μπορούσαμε να συμβουλέψει κάποιος τους προπονητές να δίνουν τις εκτελέσεις πέναλτι σε αυτούς που κέρδισαν την ποινή. Για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δεν ισχύει το ίδιο”.
Και ποιοι “τολμούν” σύμφωνα με τη στατιστική να εκτελούν τα πέναλτι που κέρδισαν: “Κυρίως οι νεαρότεροι παίκτες και αυτοί με λιγότερη εμπειρία . Ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει το ποσοστό ευστοχίας που παραμένει μεγάλο”, αναφέρει ο Στολ.
Καλές οι αναλύσεις και ίσως καταρρίπτουν κάποιους ποδοσφαιρικούς “μύθους”. Από την άλλη κάθε ποδοσφαιρόφιλος ή άνθρωπος του ποδοσφαίρου έχει τη δική του γνώμη. Αλλωστε ο κάποτε διεθνής Ρώσος ποδοσφαιριστής Γιούρι Σάβιτσεβ έχει δηλώσει: “Το αν θα σου βγει μία εκτέλεση πέναλτι είναι όπως με τις γυναίκες και με τα αυτοκίνητα: “Καθαρό θέμα τύχης!”