Ολοι έχουμε υπάρξει έφηβοι και γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας ψυχολογία για ένα παιδί. Ο ΠΑΟΚ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και φροντίζει, πέρα από το ταλέντο, να… δουλέψει και με το χαρακτήρα και τον ψυχικό κόσμο του κάθε παιδιού που είναι μέλος των Ακαδημιών του.
Σχετικό αφιέρωμα στα σάιτ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:
«Τα απολύτως αυτονόητα σ’ αυτή τη χώρα σπανίως αντιμετωπίζονται ως τέτοια. Εξ ου κι όταν συμβαίνουν, αντιμετωπίζονται με ενθουσιασμό. Στον ΠΑΟΚ αντιλαμβάνονται πλήρως ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητη η επαφή ψυχολόγου με τους αθλητές, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους. Η πρόσληψη της ψυχολόγου Ειρήνης Ρέρα στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ είναι μια πρωτοβουλία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η ψυχολόγος του ΠΑΟΚ, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο των ακαδημιών Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο και τον τεχνικό υπεύθυνο των αγωνιστικών τμημάτων και προπονητή της Κ14 Βασίλη Μήττα, έχει αναλάβει τον ρόλο της «ψυχοεκπαίδευσης» των παιδιών που ανήκουν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, από την ομάδα των Κ9 μέχρι και την ομάδα των Κ20.
Η προσπάθεια είναι στην αρχή της, μετράει σχεδόν ένα μήνα και βασίζεται στην πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός προγράμματος υποστήριξης των παιδιών και των γονιών τους. Μέσα από ομαδικές και ατομικές συναντήσεις, αλλά και μέσω της διοργάνωσης μηνιαίων ημερίδων και συζητήσεων – η πρώτη που αφορούσε το διαδίκτυο και τα παιδιά είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και μεγάλη ανταπόκριση – η κ. Ρέρρα στοχεύει στην προσφορά βοήθειας σε κάθε παιδί – αθλητή και στην δημιουργία, σταδιακά, ενός ατομικού φακέλου προσωπικότητας για τον καθένα, απαραίτητου για την πορεία καθενός που εκπαιδεύεται για να γίνει ποδοσφαιριστής επιπέδου.
Οι συναντήσεις με τα παιδιά είναι ομαδικές, γίνονται κάθε μήνα για κάθε ομάδα χωριστά και στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών, μέσω τεχνικών όπως ο αυτοδιάλογος, η χαλάρωση, η διαχείριση άγχους ή απογοήτευσης. Οι ατομικές συναντήσεις γίνονται για την αξιολόγηση της ψυχολογίας του κάθε παιδιού και βεβαίως είναι αρχικά αναγνωριστικές μέχρι να αρχίσουν οι… εξομολογήσεις. Κάποιες μικρές συνεντεύξεις και τεστ είναι ικανά σε πρώτο στάδιο για να κατανοήσει η κ. Ρέρα το τι συμβαίνει στον ψυχισμό ενός παιδιού που αποφασίζει συνειδητά να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό και να αντεπεξέλθει παράλληλα στις υποχρεώσεις του σχολείου.
Η ίδια δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των παιδιών, από την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν. «Βλέπω ένα πολύ καλό υπόστρωμα, βλέπω ότι παρά την εφηβεία και την πίεση, τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως συνειδητοποιημένα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση το πως κατανοούν έννοιες, ακόμα και τα εννιάχρονα», λέει η κ. Ρέρα, που τονίζει ότι προτεραιότητα δίνεται στην μεγιστοποίηση της απόδοσης του κάθε αθλητή και όχι στην «στοχοποίηση» κάποιου παιδιού που ενδεχομένως επιδεικνύει χαμηλή «ποδοσφαιρική ανθεκτικότητα.
Αυτός είναι ο όρος κλειδί. Στόχος είναι να αποκτήσει κάθε παιδί «ισχυρή ποδοσφαιρική ανθεκτικότητα». Να προσφερθεί η απαραίτητη ατομική βοήθεια, κυρίως αυτοεκτίμησης. Η κ. Ρέρα είναι σε θέση να κρίνει αν κάποιος διαθέτει ή, μπορεί να αποκτήσει μέσα από την ψυχολογική εκπαίδευση ισχυρή ποδοσφαιρική ανθεκτικότητα, που είναι προφανώς απαραίτητη για την μετέπειτα πορεία του αθλητή. Σε διάστημα κάποιων μηνών η ψυχολόγος του ΠΑΟΚ είναι σε θέση να αποφανθεί επ’ αυτού και να διαμορφώσει το αθλητικό και ψυχολογικό προφίλ κάθε παιδιού.
Οσον αφορά στους γονείς των παιδιών που βρίσκονται στις ακαδημίες, εκπαιδεύονται τρόπον τινά κυρίως μέσω των ημερίδων. Μαθαίνουν πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους γενικότερα και ειδικότερα ως αθλητές, πως να εκφράζουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι έχουν δίχως να προσθέτουν βάρος στα παιδιά, πως να διαχειρίζονται το άγχος, την πίεση, την ενδεχόμενη έλλειψη αυτοεκτίμησης. Πως να χειρίζονται τη σχέση τους, ειδικά με τα παιδιά που ζουν μακρυά από τις οικογένειες τους, καθώς διαβούν στους ξενώνες ή στα σπίτια που νοικιάζει ο ΠΑΟΚ.
Σχετικά με τις ημερίδες, έχουν προγραμματιστεί εννιά, με την επόμενη να διοργανώνεται μέσα στον Νοέμβριο με θέμα τις προσδοκίες των γονιών και πως αυτές εκφράζονται και επηρεάζουν τα παιδιά».