To inpaok στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το overlap αναδημοσιεύει μία νέα ανάλυση για τον τρόπο που αγωνίζεται ο Δικέφαλος του Χουμπ Στέφενς:
Ο Μουρίνιο, στην πρώτη θητεία του στην ομάδα της Τσέλσι, είχε δηλώσει πως αν η ομάδα του δεχόταν γκολ από κόρνερ, θα έφευγε από το γήπεδο! Αυτό αργότερα το τεκμηρίωσε. Είπε πως όταν οι ποδοσφαιριστές μπορούν να μαρκάρουν τους αντιπάλους τους σε «νεκρό» χρόνο είναι αδιανόητο να «χάνουν» τον επιτιθέμενο. Αυτό πάντως που έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ του Στέφενς μέχρι στιγμής σε επίπεδο «στημένων» φάσεων είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Οι συγκεκριμένες φάσεις είτε είναι φάουλ είτε είναι κόρνερ, αποτελούν την δύναμη του Δικεφάλου μέχρι στιγμής. Το 60% των τερμάτων της ομάδας στο Ελληνικό Πρωτάθλημα άλλωστε προέρχονται από τέτοιες φάσεις.
Χουμπ Στέφενς
Ο Ολλανδός προπονητής δεν έχει κανένα μαγικό ραβδάκι. Απλά είναι εργατικός. Και μέχρι τώρα ένα από τα αποτελέσματα της δουλειάς του είναι οι αξιοποίηση των «στημένων» φάσεων. Όπως βλέπουμε, η θεωρία ότι στο ποδόσφαιρο (γενικά) το 50% των τερμάτων προέρχονται από τέτοιες φάσεις, παίρνει σάρκα και οστά στην ομάδα του Δικεφάλου.
Η δουλειά του κ. Στέφενς δεν είναι καθόλου τυχαία. Φαίνεται ότι οι φάσεις έχουν δουλευτεί και μάλιστα πολύ εντατικά στις προπονήσεις της ομάδας. Ενώ δεν έχει προσθέσει κάποια εξεζητημένη «κομπίνα» ή κάποιο εντυπωσιακό τρικ στις φάσεις αυτές, ο ΠΑΟΚ σκοράρει το ένα τέρμα μετά το άλλο με αυτόν τον τρόπο. Όταν ο κεντρικός αμυντικός της ομάδας, Μιγκέλ Βίτορ, έχει πετύχει 4 τέρματα στο πρωτάθλημα, φαίνεται ξεκάθαρα η πολύ αποτελεσματική δουλειά του προπονητή.
Ένα από τα κλειδιά αυτής της πολύ εντυπωσιακής επιτυχίας του ΠΑΟΚ είναι η επιλογή των εκτελεστών των στημένων φάσεων. Στο ποδόσφαιρο άλλωστε είναι πολύ σημαντική η ικανότητα κάποιων ποδοσφαιριστών στο ψηλό παιχνίδι, όμως ακόμα πιο σημαντική είναι η επιλογή των εκτελεστών των «στημένων» φάσεων. Οι Λούκας και Λίνο έχουν την τιμητική τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Στέλνοντας την μπάλα με μεγάλη ακρίβεια σε συγκεκριμένο σημείο, δημιουργούνται πολύ επικίνδυνες καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες. Στο πρώτο παιχνίδι με την Ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα για τον Δικέφαλο σκόραρε ο Νίνης από κόρνερ (του Στοχ). Ο Σωτήρης Νίνης είναι 1.73 εκατοστά. Αυτό δείχνει ότι δεν χρειάζεται να είσαι ψηλός ή αλτικός για να σκοράρεις από κόρνερ ή μετά από εκτέλεση φάουλ. Απλά πρέπει να κάνεις την σωστή κίνηση. Αυτή που ο προπονητής έδειξε στην προπόνηση. Αρκεί βέβαια ο εκτελεστής της φάσης να στείλει την μπάλα εκεί που πρέπει (και όπως πρέπει).
Τα «στημένα» όμως είναι ακόμα ένα όπλο στην φαρέτρα. Δεν αποτελούν την μοναδική λύση για να πάρει τη νίκη η ομάδα. Και εδώ έρχεται ο προβληματισμός.
Αναποτελεσματική ανάπτυξη
Ο ΠΑΟΚ έχει 3 βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό που τον υποδέχεται στο κυριακάτικο ντέρμπι κορυφής στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Η πορεία του «Δικεφάλου του Βορρά» μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική. Παρόλα αυτά το πρόβλημα παρουσιάζεται στην ανάπτυξη της ομάδας. Αριστερά ο Στοχ είναι τις περισσότερες φορές πολύ καλά κλεισμένος. Δεξιά ο Λούκας τείνει να γίνει προβλέψιμος μη χρησιμοποιώντας το δεξί του πόδι. Ο Τζιόλης βοηθάει στην ανάπτυξη όμως προτεραιότητά του είναι η διατήρηση της θέσης του στο χώρο του κέντρου και η «πρώτη πάσα». Και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους υπόλοιπους τέσσερις.
Όταν αγωνίζεται ως «δεκάρι», ο Νίνης έχει την δυνατότητα να σπάει την μπάλα στα πλάγια και να τροφοδοτεί με κάθετες μπαλιές τους επιτιθέμενους. Όμως δεν το κάνει στον βαθμό που πρέπει. Αν ανεβάσει ρυθμό και «δέσει» περισσότερο με τους συμπαίκτες του ο ΠΑΟΚ θα δείξει πολύ καλύτερο πρόσωπο.
Οι Σαλπιγγίδης και Αθανασιάδης συνθέτουν σίγουρα ένα πολύ επικίνδυνο επιθετικό δίδυμο. Το πρόβλημα όμως είναι πως κανένας από τους δυο δεν είναι αυτό που λέμε «δεύτερος» επιθετικός. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς από τους δυο δεν έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει μία φάση με προσωπική ενέργεια. Σίγουρα το παιχνίδι τους είναι σημαντικό για τον Δικέφαλο και τα γκολ τους ακόμα πιο σημαντικά, όμως έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Ο ένας τουλάχιστον από τους δυο πρέπει να μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις για τον άλλο. Και μάλιστα φάσεις απροσδόκητες. Από το μηδέν και από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Άλλωστε αυτό κοστίζει στο ποδόσφαιρο. Το χάρισμα να κάνεις το απροσδόκητο.
Πάμε και στον τελευταίο της παρέας. Τον Ρουμάνο του ΠΑΟΚ. Ο Λάζαρ είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παίκτης για τον ΠΑΟΚ. Στο 4-4-2 του κ. Στέφενς είναι ο box-to-box κεντρικός χαφ. Αν λοιπόν αυτός δεν αγωνιστεί σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, η ομάδα χάνει σε δημιουργικότητα. Όταν ο Λάζαρ αποδίδει, αποδίδει και όλος ο ΠΑΟΚ. Η ικανότητα του να βγάζει κάθετες πάσες «ανοίγει» τις αντίπαλες άμυνες σαν βεντάλια. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως λείπει από τον φετινό Λάζαρ. Όπως επίσης λείπουν και οι συχνές επελάσεις του. Και τα σουτ του. Και το γεγονός ότι δεν πατάει περιοχή όσο θα έπρεπε. Αν λοιπόν ο Ρουμάνος ανέβει, τότε ο ΠΑΟΚ θα έχει μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι του. Και θα γίνει και πιο απειλητικός. Πέρα από τα «στημένα».
Πηγή: overlap