Μια στατιστική προσέγγιση επιχείρησε η εφημερίδα ΣΠΟΡ του Βορρά (από τον συνάδελφο Γιώργο Πετρίδη) για να εξηγήσει την εικόνα και τελικά τη συντριβή του ΠΑΟΚ στο στάδιο “Καραισκάκης”. Παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και ίσως εξηγεί ορισμένα από τα… ανεξήγητα:
Και μόνο το γεγονός ότι κύλησαν δύο μήνες χωρίς ήττα μέχρι αυτήν του Καραϊσκάκη δείχνει πολλά. Έξι αγώνες τον Σεπτέμβριο, άλλοι τόσοι τον Οκτώβριο (σε όλες τις διοργανώσεις) και δύο το Νοέμβριο κύλησαν χωρίς χαμένο ματς, όμως στον Πειραιά ήρθε η 4η ήττα της σεζόν σε 21 ματς.
* Τέσσερα γκολ είχε δεχτεί η ομάδα σε τέσσερα εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος και δέχτηκε άλλα τόσα την Κυριακή. Πέρυσι η χειρότερη αμυντικά επίδοσή της στο πρωτάθλημα ήταν τα δύο γκολ, ενώ είχε δεχθεί 3 γκολ από την Ραπίντ Βιέννη (3-0).
*Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν το δεύτερο στο φετινό πρωτάθλημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να σκοράρει. Και στο πρώτο είχε χάσει, από τον Παναιτωλικό. Σε όλα τα υπόλοιπα σκόραρε και τουλάχιστον δεν έχασε.
* Οι έξι τελικές προσπάθειες αποτελούν ισοφάριση της χειρότερης επίδοσης στο φετινό πρωτάθλημα. Τόσες είχε στα ματς με Παναιτωλικό και Πλατανιά. Ακόμη οι δύο τελικές εκτός περιοχής ισοφάρισαν την χειρότερη επίδοση του αγώνα με τον Πανθρακικό.
* Αρνητικό ρεκόρ και στα κόρνερ, αφού τα τρία στο Καραϊσκάκη είναι η μικρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα (είχε από τέσσερα στα ματς με Πλατανιά και Παναθηναϊκό).
* Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι του και αυτό αποδεικνύεται και από τα 23 γεμίσματα που επιχειρήθηκαν προς την αντίπαλη εστία που είναι η μικρότερη επίδοση σε εκτός έδρας παιχνίδι (είχε 24 στο ματς με τον Πανθρακικό). Πάντως προχθές οι παίκτες του Στέφενς είχαν και ένα ακόμη θετικό ομαδικό ρεκόρ, έστω και σε επίπεδο εκτός έδρας αγώνων. Ηταν οι 82 πάσες που κατέγραψε η στατιστική και αφού η προηγούμενη μεγαλύτερη επίδοση σε ματς μακριά από την Τούμπα, ήταν οι 73 με τον Παναιτωλικό. Πολλές σχετικά πάσες, χωρίς ουσία και κάπως έτσι ήρθαν οι δύο ήττες στις 11 αγωνιστικές.
* Κατά γενική ομολογία ο Τζιόλης ήταν ένας από τους δύο-τρεις που «επέπλευσαν» στο προχθεσινό «ναυάγιο». Ο διεθνής μέσος έκανε περισσότερες πάσες από κάθε άλλο παιχνίδι, 15, ενώ η προηγούμενη μεγαλύτερη επίδοσή του ήταν οι 11 στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Παρότι η μπάλα πέρασε λοιπόν αρκετές φορές από τα πόδια του, έκανε δύο μόλις λάθη.
* Και τις 25 φορές που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο ημίχρονο ως φιλοξενούμενος του Ολυμπιακού, υποχρεώθηκε τελικά σε ήττα.
* Το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού από τον Μήτρογλου, ήταν και το πρώτο που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ στο διάστημα 31΄-40΄ στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτό του Σαβιόλα ήταν το πρώτο στο δεκάλεπτο 51΄-60΄. Τα δύο επόμενα ήταν τα πρώτα που δέχτηκε ο “Δικέφαλος” στο διάστημα 71΄-80΄στη φετινή Superleague. Τα μόνα πλέον δεκάλεπτα στα οποία δεν έχει παραβιαστεί η εστία του ΠΑΟΚ είναι το 1΄-10΄ και το 61΄-70΄.
* Το 30ο επίσημο παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ ήταν αυτό στο Καραϊσκάκη για τον Χακόμπο. Σε αυτό έφτασε και τα 29 γκολ παθητικό.
ΜΙΚΡΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ
Και η ατομική στατιστική κάποιων παικτών που είναι «κλειδιά» βοηθάει να αντιληφθούμε, σε ένα βαθμό, τι πήγε τόσο στραβά για τον ΠΑΟΚ.
*Το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν το πρώτο στο φετινό για το πρωτάθλημα στο οποίο ο Κώστας Κατσουράνης δεν έκανε ούτε ένα κλέψιμο.
*Μπορεί ανασταλτικά να ήταν σχετικά θετικός όσο έπαιξε (παρότι το ένα κλέψιμο ήταν η μικρότερη επίδοση του), όμως δημιουργικά ο Κοστίν Λάζαρ βρέθηκε σε κακή βραδιά. Απόδειξη οι μόλις δύο πάσες που κατέγραψε η στατιστική του σε 70 λεπτά και τα πέντε λάθη.
*Αν εξαιρέσει κανείς τις δύο πάσες, τα ισάριθμα λάθη, το ένα φάουλ κατά και τα δύο υπέρ, η ατομική στατιστική του Δημήτρη Σαλπιγγίδη σε 63΄ κατέγραψε μόνο μηδενικά.
*Για δεύτερη φορά στο πρωτάθλημα έγινε αλλαγή ο Στοχ. Το πρώτο ήταν με την Ξάνθη αλλά στο 72΄.