Το καλοκαίρι που πέρασε, ο ΠΑΟΚ είχε την πρόθεση να δώσει βάθος και ποιότητα στο ρόστερ του προκειμένου να παρουσιαστεί πιο δυνατός από πέρσι, να παίξει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις διοργανώσεις που παίρνει μέρος αλλά και να μπορεί να εφαρμόζει ένα υποτυπώδες έστω ροτέισον για να ανταπεξέλθει στην κούραση των συνεχόμενων αγώνων.
Ο κακός προγραμματισμός, ο αλλοπρόσαλλος σχεδιασμός της μεταγραφικής ενίσχυσης, κάποια εκτός προγράμματος προβλήματα αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν ανταποκρίθηκαν απόλυτα στις απαιτήσεις του Χουμπ Στέφενς, έφεραν τον Δικέφαλο στο σημείο να έχει διαθέσιμα στο ρόστερ περισσότερα μπακ από ότι χαφ και σχεδόν τον ίδιο αριθμό σέντερ φορ και στόπερ.
Όλα αυτά, μαζί με κάποιες εμμονές του Ολλανδο, οδήγησαν τον τεχνικό του ΠΑΟΚ σε αλχημείες αναφορικά με τις θέσεις των παικτών που πολλές φορές έχουν αγωνιστεί σε χώρους του γηπέδου που δεν γνωρίζουν τόσο καλά.
Γιάννης Σκόνδρας
Δεν ξεκίνησε καλά στην προετοιμασία και δεν ήταν από τους ποδοσφαιριστές που εκθείαζε ο Στέφενς τους πρώτους μήνες. Ουσιαστικά ξεκίνησε αγωνιστικά την καριέρα του στον Δικέφαλο ως αριστερό μπακ λόγω ανάγκης εκείνη τη χρονική περίοδο, θέση που φάνηκε πως (φυσιολογικά) δεν ξέρει. Το τελευταίο διάστημα έχει βρει πατήματα και τη χαμένη του ψυχολογία και “κέρδισε” τη θέση που γνωρίζει καλά, αυτή του δεξιού μπακ. Ο Σκόνδρας αποτελεί ίσως το μοναδικό ΚΑΝΟΝΙΚΟ δεξί μπακ του ΠΑΟΚ και προφανώς για αυτό το λόγο αγοράστηκε το καλοκαίρι από τον Ατρόμητο…
Γιώργος Τζαβέλλας
Δε βρέθηκε πολλές φορές σε άλλο χώρο από αυτόν που προορίζεται. Μόνο μια φορά. Στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, ο Κίτσιου τραυματίστηκε, οι Σκόνδρας και Κωνσταντινίδης είχαν μείνει εκτός αποστολής με απόφαση Στέφενς, κι έτσι ο Τζαβέλλας έπαιξε για ένα 25λεπτο ως δεξί μπακ έχοντας φανερά προβλήματα. Ευτυχώς το σκορ όταν έγιναν όλα αυτά ήταν 2-0…
Κώστας Κατσουράνης
Από την περσινή σεζόν ζει το δικό του… δράμα. Κι αν η ένδεια σε στόπερ επί Δώνη, ήταν κάτι που βρήκε ερχόμενος στην Τούμπα, φέτος, και μετά από μια ολόκληρη μεταγραφική περίοδο, δε φανταζόταν ότι θα συνεχίσει να παίζει εκεί. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής συνεχίζει να αγωνίζεται στην άμυνα προσπαθώντας να καλύψει τα κενά που άλλοι δημιούργησαν, χωρίς ποτέ φυσικά να εκφράσει κανένα παράπονο. Ως χαφ αγωνίστηκε μόλις μια φορά, στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Εργοτέλη στην Τούμπα.
Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Χρησιμοποιήθηκε λίγο φέτος. Σε μία από αυτές τις συμμετοχές του, βρέθηκε στον χώρο κέντρου. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο Κωνσταντινίδης μπήκε αλλαγή και έπαιξε χαφ, σε μια προσπάθεια του Στέφενς να βρει εκ των έσω λύσεις σε αυτή τη γραμμή. Εκεί τον δοκίμασε για ένα διάστημα και με την Καρδίτσα με τον ίδιο τον παίκτη πάντως να μην αιφνιδιάζεται: «Ήρθα σαν δεξί χαφ στην ομάδα. Άλλωστε με είχε χρησιμοποιήσει και ο κύριος Δώνης σε αυτή τη θέση” είχε δηλώσει.
Στέλιος Κίτσιου
Μια δοκιμή που είχε κάνει στο τέλος της περσινής σεζόν ο Γεωργιάδης, έμελλε να αποτελέσει τη μόνιμη λύση για φέτος. Ο Κίτσιου είναι χαφ αλλά για μεγάλο διάστημα φέτος πήρε τη φανέλα του βασικού δεξιού μπακ στο σπίτι του. Όχι άδικα για την απόδοση, τη διάθεση και τα προσόντα του, αλλά όχι ότι είναι και δεξί μπακ. Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στα χαφ αλλά ο Κίτσιου δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ακόμα εκεί, είναι ένα θέμα…
Λούκας-Στοχ
Από το πρώτο λεπτό επίσημου ματς φέτος χρησιμοποιούνται στις ίδιες θέσεις. Αριστερή πτέρυγα επίθεσης ο Στοχ, δεξιά πτέρυγα ο Λούκας. Όχι ότι δεν είναι οι θέσεις τους αλλά ποτέ δεν άλλαξαν ρόλους παίζοντας στην πλευρά με το καλό τους πόδι. Είτε για να μπερδέψουν λίγο τον αντίπαλο είτε για να δούμε όλοι εμείς αν αυτό είναι πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Σαλπιγγίδης-Αθανασιάδης
Αυτό το 4-4-1-1 το έχει επιλέξει πολλές φορές φέτος ο Στέφενς χωρίς ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) να έχει επιτύχει σε επίπεδο λειτουργίας της ομάδας. Τελευταίο τρανό παράδειγμα, το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη. Ο Ολλανδός τεχνικός θέλοντας να έχει και τους δυο στην ενδεκάδα, χρησιμοποιεί είτε τον έναν είτε τον άλλον πίσω από τη θέση του επιθετικού, σε χώρους εκτός περιοχής, κάτι στο οποίο κανείς από τους δυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.