Θέλει και το Άγιον Όρος!

Την ώρα που εμείς «χτίζουμε» μέτρα… οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο τούρκος πρωθυπουργός μιλά με «πύρινο λόγο» λέγοντας ότι ολόκληρη η Θράκη (ανατολική και δυτική) αποτελεί «το ζωτικό χώρο» της Άγκυρας. Και αυτό γιατί, με την απόκτησή της η χώρα του θα ανήκει και γεωγραφικά στην Ευρώπη, θέλουν δεν θέλουν οι Βρυξέλλες. Από ότι έχει δείξει μέχρι τώρα, ο Ερντογάν δεν μιλάει για να εντυπωσιάζει αλλά […]

Την ώρα που εμείς «χτίζουμε» μέτρα… οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο τούρκος πρωθυπουργός μιλά με «πύρινο λόγο» λέγοντας ότι ολόκληρη η Θράκη (ανατολική και δυτική) αποτελεί «το ζωτικό χώρο» της Άγκυρας.

Και αυτό γιατί, με την απόκτησή της η χώρα του θα ανήκει και γεωγραφικά στην Ευρώπη, θέλουν δεν θέλουν οι Βρυξέλλες.

Από ότι έχει δείξει μέχρι τώρα, ο Ερντογάν δεν μιλάει για να εντυπωσιάζει αλλά εκφράζει τα σχέδια του, που με τακτική σουλτάνου τα υλοποιεί ανεξαρτήτου κόστους, χωρίς να νοιάζεται διόλου για τις συνέπειες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Κάποιοι που ανησυχούν ιδιαίτερα δεν αποκλείουν ο Ερντογάν να επεξεργάζεται τη «Βαριοπούλα 2» και να δώσει το πράσινο φως να εξελιχθεί η επιχείρηση αυτή μόλις δυναμώσει περαιτέρω τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ που υλοποιεί. Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε «χλιαρά» με ανακοίνωση που θυμίζει «έκθεση ιδεών».

Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεπτόμενος την πόλη της Κεσάνης όπου εδρεύει εκεί ένας από τους πιο επίλεκτους σχηματισμούς των Τουρκικών Δυνάμεων η 1η Στρατιά με την 4η μηχανοκίνητη ταξιαρχία και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είπε: «Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη.

Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη».

Ουσιαστικά είπε ότι η δυτική Θράκη μέχρι το… Άγιο Όρος είναι περιοχή υψίστης σημασίας για τα τουρκικά συμφέροντα.

Και σίγουρα όλες αυτές τις δηλώσεις ο Ερντογάν δεν τις έκανε για να εντυπωσιάσει και για να ακουστούν ωραία όλα αυτά στα αυτιά των αξιωματικών του σημαντικότερου επιχειρησιακού Σχηματισμού του Τουρκικού Στρατού που είναι η 1η Στρατιά (Birinci Ordu) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Να θυμίσουμε ότι ο Σχηματισμός αυτός συγκροτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1921 και συμμετείχε υπό τις διαταγές Nureddin İbrahim Paşa στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή και τις θηριωδίες κατά του άμαχου Ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης. Στη συνέχεια μετακινήθηκε βόρεια, αναλαμβάνοντας ως Ζώνη Ευθύνης τα Στενά και την Ανατολική Θράκη.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας απάντησε σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δηλώσεις του Ερντογάν:

«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.

Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

Στην απέναντι όχθη του Έβρου και πέρα από τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οι στρατηγοί της Άγκυρας έχουν τοποθετήσει στην Ανατολική Θράκη το 2ο Σώμα Στρατού στο νότο και το 5ο Σώμα Στρατού κεντρικά με προσανατολισμό το βόρειο τμήμα του Έβρου.

Πίσω από αυτά βρίσκεται το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη που αν και NATOϊκό Στρατηγείο (NRDC-T) έχει αναβαθμισμένο εθνικό ρόλο και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς.

Το 2ο Σώμα Στρατού έχει έδρα την Καλλίπολη/Gelibolu και είναι προσανατολισμένο προς τη νότια περιοχή του Έβρου.

Το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα το Σισλί της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς και λειτουργεί ως ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο (NRDC-T) με την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού, στην οποία υπάγονται Συντάγματα Πεζικού και Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Ο τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει να επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, από ότι φαίνεται, σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο.

Κάποιοι αναλυτές μεταφράζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναφέρει στην ουσία το σχέδιο για την ανασύσταση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Θράκης», η οποία θα περιλαμβάνει εδάφη της βορείου Ελλάδας καθώς και εδάφη της νοτίου Βουλγαρίας έως και τα κεντρικά Βαλκάνια.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εφοδιάστηκαν πρόσφατα με υπερσύγχρονα προγεφυρώματα που μέσα σε λίγη λεπτά σκεπάζουν τα υδάτινα κωλύματα (Έβρο) προσφέροντας τη δυνατότητα στα τουρκικά άρματα μάχης να περάσουν τον ποταμό με τόση ευκολία σαν να κάνουν παρέλαση.

Ίσως βέβαια η επίσκεψη του Ερντογάν στην Κεσάνη να αποτελεί την απάντηση στην «νυχτερινή αστραπή» που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στον Έβρο από το ΓΕΕΘΑ.

Βέβαια ο σχεδιασμός του Ελληνικού Πενταγώνου στη συγκεκριμένη άσκηση ήταν επιχειρήσεις άμυνας και ανακατάληψης ελληνικού εδάφους από εισχώρηση σε αυτό εχθρικών δυνάμεων.

πηγή: newpost.gr

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Το video της ΚΑΕ ανατριχιάζει!

Χακόμπο: «Συγχαρητήρια ΠΑΟΚ!» (pic)

«Δικέφαλε μεγάλωσα και άλλαξαν πολλά…» (pic)

«Χρόνια πολλά ΠΑΟΚ θα τα ξαναπούμε!» (video)

Το ξεχωριστό video της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Αποφασίζει ο Γκαρσία

Έτοιμος για την πρόκριση ο ΠΑΟΚ!

Οι αθλητικές μεταδόσεις

Τα πρωτοσέλιδα (20/4, videos)

Συγκλονιστικό μήνυμα για τα 95 χρόνια ΠΑΟΚ!

Χρόνια πολλά ΠΑΟΚάρα μας!

Σύσκεψη των ομάδων της Premier χωρίς τους «6»

Αποστόλου: «Σαν τελικός για τον ΠΑΟΚ»

Ανεβάζει στροφές ο Νινούα

Xαμός στη σύσκεψη της Serie A

Έκαναν… Τούμπα τις Σέρρες (video)

Ο ΠΑΟΚ κερδίζει στο γήπεδο!

Την… είπε στη Λίβερπουλ η Λιντς (video)

Γκρίφιν : «Κανείς δεν ήξερε τι μαχητές είμαστε»

Ο όρος για ΠΑΟΚ στο συμβόλαιο του Μάτος

Όλα έγιναν αυτόματα με τη ρήτρα Γιαννούλη

Η απόδοση των παικτών

Χωρίς τέσσερις στο ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

«Τρελάθηκε» ο Γκαρσία με Ζίβκοβιτς (video)

«Κλείδωσε» η μεταγραφή Γιαννούλη! (pic)

«Έπαιξε με ένεση ο Ίνγκασον!»

Ματιάσεβιτς: «Θα… επιστρέψω!»

Βόμβα: Ανακοινώθηκε η ευρωπαϊκή Super League!

Ήττα αξίας… 8.500.000 ευρώ (video)

Η απευθείας κόκκινη στον Γιαννούλη! (video)

Προς Μεγάλη Πέμπτη η ρεβάνς!

Ο Πέλκας έκανε μια ομορφιά (video)

Φάπα χωρίς κοκκινισμένο σβέρκο

Μάτος για Ζαμπά-Φερέιρα

Το πρώτο του Μπάμπα με Ολυμπιακό

«Φιέστα» με κόκκινη σε Γιαννούλη (video)

Το σημαντικό μηδέν!

O ΠΑΟΚ τρολάρει τον Ζίβκοβιτς με… Άκπομ! (video)

Ευρωπαϊκή αναγνώριση για τον ΠΑΟΚ

Γκολ ο Μουσλίμοβιτς και… ξερός ο ΟΣΦΠ (video)

Συγκλονιστικό μήνυμα για τα 95 χρόνια ΠΑΟΚ!

«Αμπέλ ξύπνα» (pic)

UEFA: Άμεσος αποκλεισμός των 12 ομάδων! (vid)

Live: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Χακόμπο: «Συγχαρητήρια ΠΑΟΚ!» (pic)

«Χρόνια πολλά ΠΑΟΚ θα τα ξαναπούμε!» (video)

Το ξεχωριστό video της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Αποφασίζει ο Γκαρσία

Συγκλονιστικό μήνυμα για τα 95 χρόνια ΠΑΟΚ!

Χρόνια πολλά ΠΑΟΚάρα μας!

Ανεβάζει στροφές ο Νινούα

Το video της ΚΑΕ ανατριχιάζει!

O Λυκογιάννης για Ρούμογλου και… Πανελλαδικές εξετάσεις! (video)

Γκρίφιν : «Κανείς δεν ήξερε τι μαχητές είμαστε»

Ξεχώρισαν Λοβ και Κάρτερ (pic+video)

Τα τελευταία βήματα για την ΑΜΚ

Τσαλμπούρης: «Για το καλύτερο στα Play Off» (video)

Λυκογιάννης: «Δεν είχαμε ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο»

Σύσκεψη των ομάδων της Premier χωρίς τους «6»

Xαμός στη σύσκεψη της Serie A

Την… είπε στη Λίβερπουλ η Λιντς (video)

Αδιανόητες ατάκες Κλοπ για Super League

Tα δοκάρια «έσωσαν» την ΑΕΛ στη Λαμία (video)

«Τρέχει» να προλάβει ΠΑΟΚ ο Γκάμα

«Είδε» 4-5 κλασικές ευκαιρίες του Ολυμπιακού ο Μαρτίνς… (video)

Η απογοήτευση του Κάιπερς (video)

«Λύγισε» στο τέλος τον Αστέρα η ΑΕΚ (videos)

Έτσι κατεβαίνει ο Ολυμπιακός