Θέλει και το Άγιον Όρος!

Την ώρα που εμείς «χτίζουμε» μέτρα… οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο τούρκος πρωθυπουργός μιλά με «πύρινο λόγο» λέγοντας ότι ολόκληρη η Θράκη (ανατολική και δυτική) αποτελεί «το ζωτικό χώρο» της Άγκυρας. Και αυτό γιατί, με την απόκτησή της η χώρα του θα ανήκει και γεωγραφικά στην Ευρώπη, θέλουν δεν θέλουν οι Βρυξέλλες. Από ότι έχει δείξει μέχρι τώρα, ο Ερντογάν δεν μιλάει για να εντυπωσιάζει αλλά […]

Την ώρα που εμείς «χτίζουμε» μέτρα… οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο τούρκος πρωθυπουργός μιλά με «πύρινο λόγο» λέγοντας ότι ολόκληρη η Θράκη (ανατολική και δυτική) αποτελεί «το ζωτικό χώρο» της Άγκυρας.

Και αυτό γιατί, με την απόκτησή της η χώρα του θα ανήκει και γεωγραφικά στην Ευρώπη, θέλουν δεν θέλουν οι Βρυξέλλες.

Από ότι έχει δείξει μέχρι τώρα, ο Ερντογάν δεν μιλάει για να εντυπωσιάζει αλλά εκφράζει τα σχέδια του, που με τακτική σουλτάνου τα υλοποιεί ανεξαρτήτου κόστους, χωρίς να νοιάζεται διόλου για τις συνέπειες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Κάποιοι που ανησυχούν ιδιαίτερα δεν αποκλείουν ο Ερντογάν να επεξεργάζεται τη «Βαριοπούλα 2» και να δώσει το πράσινο φως να εξελιχθεί η επιχείρηση αυτή μόλις δυναμώσει περαιτέρω τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ που υλοποιεί. Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε «χλιαρά» με ανακοίνωση που θυμίζει «έκθεση ιδεών».

Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεπτόμενος την πόλη της Κεσάνης όπου εδρεύει εκεί ένας από τους πιο επίλεκτους σχηματισμούς των Τουρκικών Δυνάμεων η 1η Στρατιά με την 4η μηχανοκίνητη ταξιαρχία και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είπε: «Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη.

Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη».

Ουσιαστικά είπε ότι η δυτική Θράκη μέχρι το… Άγιο Όρος είναι περιοχή υψίστης σημασίας για τα τουρκικά συμφέροντα.

Και σίγουρα όλες αυτές τις δηλώσεις ο Ερντογάν δεν τις έκανε για να εντυπωσιάσει και για να ακουστούν ωραία όλα αυτά στα αυτιά των αξιωματικών του σημαντικότερου επιχειρησιακού Σχηματισμού του Τουρκικού Στρατού που είναι η 1η Στρατιά (Birinci Ordu) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Να θυμίσουμε ότι ο Σχηματισμός αυτός συγκροτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1921 και συμμετείχε υπό τις διαταγές Nureddin İbrahim Paşa στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή και τις θηριωδίες κατά του άμαχου Ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης. Στη συνέχεια μετακινήθηκε βόρεια, αναλαμβάνοντας ως Ζώνη Ευθύνης τα Στενά και την Ανατολική Θράκη.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας απάντησε σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δηλώσεις του Ερντογάν:

«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.

Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

Στην απέναντι όχθη του Έβρου και πέρα από τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οι στρατηγοί της Άγκυρας έχουν τοποθετήσει στην Ανατολική Θράκη το 2ο Σώμα Στρατού στο νότο και το 5ο Σώμα Στρατού κεντρικά με προσανατολισμό το βόρειο τμήμα του Έβρου.

Πίσω από αυτά βρίσκεται το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη που αν και NATOϊκό Στρατηγείο (NRDC-T) έχει αναβαθμισμένο εθνικό ρόλο και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς.

Το 2ο Σώμα Στρατού έχει έδρα την Καλλίπολη/Gelibolu και είναι προσανατολισμένο προς τη νότια περιοχή του Έβρου.

Το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα το Σισλί της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς και λειτουργεί ως ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο (NRDC-T) με την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού, στην οποία υπάγονται Συντάγματα Πεζικού και Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Ο τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει να επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, από ότι φαίνεται, σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο.

Κάποιοι αναλυτές μεταφράζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναφέρει στην ουσία το σχέδιο για την ανασύσταση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Θράκης», η οποία θα περιλαμβάνει εδάφη της βορείου Ελλάδας καθώς και εδάφη της νοτίου Βουλγαρίας έως και τα κεντρικά Βαλκάνια.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εφοδιάστηκαν πρόσφατα με υπερσύγχρονα προγεφυρώματα που μέσα σε λίγη λεπτά σκεπάζουν τα υδάτινα κωλύματα (Έβρο) προσφέροντας τη δυνατότητα στα τουρκικά άρματα μάχης να περάσουν τον ποταμό με τόση ευκολία σαν να κάνουν παρέλαση.

Ίσως βέβαια η επίσκεψη του Ερντογάν στην Κεσάνη να αποτελεί την απάντηση στην «νυχτερινή αστραπή» που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στον Έβρο από το ΓΕΕΘΑ.

Βέβαια ο σχεδιασμός του Ελληνικού Πενταγώνου στη συγκεκριμένη άσκηση ήταν επιχειρήσεις άμυνας και ανακατάληψης ελληνικού εδάφους από εισχώρηση σε αυτό εχθρικών δυνάμεων.

πηγή: newpost.gr

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Κέρδισε ξανά ο ΠΑΟΚ Β

Πήρε θέση για Νέα Τούμπα ο Τσίπρας (video)

Χαλαρή 7αρα η Μπάγερν (video)

Οι επιλογές Ράσταβατς για ΠΑΟΚ

Η φαουλάρα του Βιεϊρίνια στην Τρίπολη (video)

Πω πω μια Ίντερ

Νέα ήττα για Νόριτς, μπήκε αλλαγή ο Τζόλης (video)

Υποδοχή στην Καλαμάτα για ΠΑΟΚ (pics)

«Καθάρισε» τον ΑΟ Λαμίας ο ΠΑΟΚ

Απίστευτα επεισόδια στο Λανς-Λιλ! (videos)

Ίδρωσε αλλά νίκησε ο ΠΑΟΚ!

Live: Φαίακας Κέρκυρας – ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου για Κωνσταντέλια-Κούτσια

Χατζόπουλος: «O μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ»

Ιδού οι νέες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (pics)

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην ΔΕΘ (pics+videos)

Έγραψε ιστορία ο Μανέ (video)

Τι έβαλες ρε Όντεγκααρντ! (video)

Μπήκε στην τσέπη το πρώτο 500άρικο

Ιδού το ρόστερ του ΠΑΟΚ Β

Ομιλία Ιβάν σε όλη την ομάδα!

Ο Λουτσέσκου ανέλαβε δράση (video)

Μοιραίος ο Πέλκας για τη Φενέρμπαχτσε! (video)

Άλμα της Ελλάδας και λόγω ΠΑΟΚ

Λουτσέσκου: «Επιτέλους θα κοιμηθώ»

Αυτά χάνει ο Κρέσπο

Η απόδοση των παικτών

Φάπα του Ιωνικού στον Άρη (video)

H… πρόβα στο Victoria Stadium (video)

Ευχαρίστησαν τον λαό (pics)

Ελλάδα-Γαλλία: 0-10!

Ματσάρα στο Άνφιλντ, κόλλησε η Παρί (videos)

Κίνηση 12 ομάδων κατά του Ολυμπιακού

Θλάση ο Κρέσπο!

Τα νεότερα για Κρέσπο

Ώρα για βελτίωση στην Τούμπα

Χαμόγελα για Ίνγκασον!

Όλη η Ευρώπη έπαιζε μπάλα (videos)

Live: Λίνκολν-ΠΑΟΚ

Αυτοί που έμειναν εκτός

Περήφανος ο Κωνσταντέλιας (pic)

Κούτσιας: «Μαθαίνω πολλά από τον Λουτσέσκου»

Κέρδισε ξανά ο ΠΑΟΚ Β

Πήρε θέση για Νέα Τούμπα ο Τσίπρας (video)

Η φαουλάρα του Βιεϊρίνια στην Τρίπολη (video)

Υποδοχή στην Καλαμάτα για ΠΑΟΚ (pics)

Ο Λουτσέσκου για Κωνσταντέλια-Κούτσια

Γεμίζει στα άκρα ο ΠΑΟΚ

H ΠΑΕ για το «μπλόκο» στους ΠΑΟΚτσήδες

Χατζόπουλος: «O μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ»

Λυκογιάννης: «Ο ΠΑΟΚ θα μάχεται σε κάθε ματς» (video)

Ιδού οι νέες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (pics)

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην ΔΕΘ (pics+videos)

Αποκαλυπτήρια για τις νέες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (pic)

Ομόρφυναν την ΔΕΘ οι γυναίκες του ΠΑΟΚ

Αποκαλύπτονται οι νέες φανέλες

Χαλαρή 7αρα η Μπάγερν (video)

Πω πω μια Ίντερ

Νέα ήττα για Νόριτς, μπήκε αλλαγή ο Τζόλης (video)

Απίστευτα επεισόδια στο Λανς-Λιλ! (videos)

Κέρδισε τον Παναθηναϊκό με τρελή γκολάρα ο ΠΑΣ (video)

Οι επιλογές Ράσταβατς για ΠΑΟΚ

Άρης: Οπαδοί περίμεναν τους παίκτες στο αεροδρόμιο (vid)

Ανακοίνωσε Ροντρίγκες ο Ολυμπιακός

Φάπα του Ιωνικού στον Άρη (video)

O Λένις «κάρφωσε» τον Άρη, αλλά… (video)