Η Αλκμααρ που θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Πέμπτης (12.12) ο ΠΑΟΚ, σε επίπεδο προσώπων δεν θα έχει ιδιαίτερη σχέση με την ομάδα που παρατάχθηκε στο πρώτο παιχνίδι του AFAS Stadion. Ο Ντικ Αντβοκατ επέλεξε να ξεκουράσει κάποια από τα βασικά στελέχη της ομάδας του, αφού – κατά τη χθεσινή δήλωσή του – δεν θεωρεί πως παίζει ιδιαίτερο ρόλο η κατάληψη της πρώτης ή της δεύτερης θέσης.
Οι αλλαγές ποδοσφαιριστών, πάντως, δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας. Η Αλκμααρ είναι μια καλά δουλεμένη ομάδα με συγκεκριμένα στοιχεία στο παιχνίδι της.
Γενικά χαρακτηριστικά
Ως κλασική ολλανδική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της η Αλκμααρ παίζει με το κλασικό 4-3-3. Μόλις μία φορά παρέκλινε από τη συγκεκριμένη διάταξη «θεσμό» στην χώρα της τουλίπας κι αυτό συνέβη στην προηγούμενη αγωνιστική της Eredivisie κόντρα στην Τβέντε όπου ο Ντικ Αντβοκατ επέλεγε σύστημα 4-2-3-1.
Οι Ολλανδοί δίνουν πλάτος στο παιχνίδι τους εκμεταλλευόμενοι όλη την έκταση του αγωνιστικού χώρου χρησιμοποιώντας τα… φτερά που τοποθετούνται στη γραμμή και συγκλίνουν. Από τα άκρα, άλλωστε, εκδηλώνεται το 71% των επιθέσεων της Αλκμααρ. Πιο επικίνδυνη πλευρά της ΑΖ είναι η δεξιά, του Γκούντμουντσον, ο οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο Europa League με 3 γκολ. Στην Ολλανδία δεσπόζει η μορφή τουΑρον Γιόχανσον, ο οποίος έχει σημειώσει 10 γκολ στην Eredivisie.
Το βασικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της, όμως, είναι οι πολλές κοντινές πάσες. Ετσι, προσπαθεί να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, δίχως πάντα να τα καταφέρνει. Τουλάχιστον στην Ευρώπη όπου σε δημιουργικότητα και παραγωγικότητα βρίσκεται πίσω από τον ΠΑΟΚ.
Συγκεκριμένα η ΑΖ ως τώρα έχει κάνει 2663 πάσες, έναντι 2280 του ΠΑΟΚ, ωστόσο υστερεί σε τελικές προσπάθειες (68 έναντι 76) και σε ευστοχία. Ο Δικέφαλος είναι η τέταρτη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσηςστις εύστοχες τελικές (31), ενώ η ΑΖ βρίσκεται κάπου στη μέση με 24.
Από εκεί και πέρα, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ πρεσάρει πολύ προκειμένου να κλέψει τη μπάλα και εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα των παικτών της να φύγει γρήγορα στην αντεπίθεση. Το παράδοξο είναι πως ενώ η ταχύτητα των ποδοσφαιριστών της τη βοηθά στο λεγόμενο transition game – τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση κι αντίστροφα – η Αλκμααρ βγάζει μια αδυναμία στην αντιμετώπιση των αντεπιθέσεων.
Τα γενικά στατιστικά της ΑΖ Αλκμααρ στην Ολλανδία
Στο Europa League
Η ανάλυση των εντός έδρας αγώνων της σε Eredivisie και Europa League
Η ανάλυση των έκτος έδρας αγώνων της σε Eredivisie και Europa League
πηγή:paokfc.gr