Ομορφα, η 2η θέση στον όμιλο έδιωξε μακριά τον… μπαμπούλα της Γιουβέντους, τις βαριές φανέλες των Αγιαξ, Πόρτο και τη Λάτσιο που όσο να το κάνεις αν και στα κάτω της είναι ιταλική. Το θέμα όμως όταν είσαι ανίσχυρος δεν είναι το ποιους αποφεύγεις, αλλά το ποιους τελικά κινδυνεύεις να βρεις μπροστά σου. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει την πολυτέλεια των πιθανοτήτων για βατή κλήρωση κόντρα σε ομάδες που θεωρητικά τις έχει τύπου Εσμπιεργκ, Μάριμπορ. Εκεί που βρέθηκε, εύκολοι δεν υπάρχουν. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι η γυάλα να έχει για χάρη του ένα μπαλάκι με κάποια όχι και τόσο καλή ομάδα και ας κουβαλάει βαρύτερο όνομα από το δικό του…
Για το λόγο αυτό ταξινομήσαμε αυτές που θα μπουν στην κληρωτίδα της ερχόμενης Δευτέρας , σε τρεις ισομερείς κατηγορίες. Ωστόσο, μην φανταστεί κανείς πως εκείνες στο δικό μας 3ο γκρουπ δυναμικότητας είναι εύκολες. Κάθε άλλο…
ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ…
Σαχτάρ Ντόνετσκ (3η Champions League)
Nάπολι ( 3η Champions League)
Τότεναμ (1η Europa League)
Φιορεντίνα (1η Europa League)
Βασιλεία (3η Champions League)
* Σε αυτό το ισχυρό γκρουπ των ΙΣΧΥΡΩΝ ήταν αναμενόμενο να τοποθετηθούν εκείνες που υποβιβάστηκαν από το Champions League. Οι Τότεναμ, Φιορεντίνα όμως δείχνουν φέτος πως είναι καλύτερες από τη Μπενφίκα και έτσι ρίξαμε μια κατηγορία τους Λουζιτανούς, τους οποίους όλοι είδαμε πως τα πήγαν (με τα καλά και άσχημα τους) στον όμιλο του Ολυμπιακού. Για τις παραπάνω ομάδες λοιπόν τα λόγια είναι μάλλον περιττά, μιας και άπαντες λίγο πολύ γνωρίζουμε το τι κάνουν φέτος, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά τους, με τα δεύτερα να είναι σαφώς λιγότερα από τα πρώτα. Από εδώ ο ΠΑΟΚ το σίγουρο είναι πως δεν θέλει κανέναν. Εάν πάντως έπρεπε να βγει αντίπαλος από εδώ, μην ξεγελιέστε με το μικρό όνομα της Βασιλείας και θυμηθείτε πως νίκησε δύο φορές την Τσέλσι του Μουρίνιο στον όμιλο, δύο χρόνια πριν είχε αφήσει εκτός «16» τη Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ, ενώ πέρσι έφτασε στα ημιτελικά του Europa League.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ…
Red Bull Zάλτσμπουρκ (1η Europa League)
Σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια Αυστρίας, ολοκλήρωσε για 2η φορά στην ιστορία της αήττητη τους ομίλους. Μεγάλα αστέρια μπορεί να μην έχει στη σύνθεση της, αλλά οι μπροστινοί Σοριάνο-Αλαν μέτρησαν από τέσσερα γκολ ο καθένας (ο 2ος είχε και 4 ασίστ). Ηταν μαζί με την Τότεναμ οι πιο παραγωγικές ομάδες με 15 γκολ και οι μόνες που έκαναν το 6X6. Επίσης ο καλός τερματοφύλακας Γκούλασι και εξαιρετικός σέντερ μπακ Ζίμερ φρόντισαν για τα μόλις τρία γκολ παθητικό. Ολες οι εμφανίσεις της κόντρα σε Εσμπιεργκ, Ελφσμποργκ, Σταντάρ Λιέγης ήταν εντυπωσιακές. Το Νοέμβρη τερματίστηκε το αήττητο σερί των 36 αήττητων εγχώριων ματς, με τους συμπατριώτες της να την αποκαλούν «μικρή Μπάγερν».
Βαλένθια (1η Europa League)
Δεν θυμίζει σε τίποτα την ομαδάρα της προηγούμενης 10ετίας και πλέον είναι μονίμως απούσα από το Champions League, καθώς τα οικονομικά προβλήματα την έχουν γονατίσει. Στην Πριμέρα μετά από 15 αγωνιστικές απέχει 20 ολόκληρους βαθμούς από την κορυφή και θα παλέψει πολύ σκληρά για να προλάβει γενικότερα το επόμενο τρένο για την Ευρώπη. Εκεί παραδόξως και ενώ ξεκίνησε με «τριάρα» εντός από τη Σουόνσι, μπόρεσε και γύρισε την κατάσταση κόντρα σε Κούμαπν, Σεντ Γκάλεν, πιάνοντας κορυφή με ρεκόρ 4-1-1. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν τρόμαξε τους αντιπάλους της, ενώ από τα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος, της έχουν απομείνει -εάν μπορούν να πιαστούν ως τέτοια- ο μέσος Μπανέγα και ο επιθετικός Ζόνας. Σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται, δεν παύει να είναι μία μεσαία ομάδα της Ισπανίας και με αυτή την χώρα πάντοτε υπάρχει πρόβλημα.
Γκενκ (1η Europa League)
Οποιος δεν την έχει δει φέτος, είναι λογικό να απορεί πως αυτός ο μεσαίος σύλλογος του Βελγίου μπαίνει σε αυτό το γκρουπ. Οποιος πάλι έχει δει, ξέρει. Πρόκειται για ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης και δεν πρέπει κανένας να την προκρίνει ως αντίπαλο μόνο και μόνο λόγω ονόματος. Εξαιρετικός τερματοφύλακα (Κέτελς), μέτρια άμυνα, αλλά στη μέση ο πρώην του Πανιωνίου Κουμορτζί κόβει, με τον Καμούς (4 ασίστ) να κερνάει. Εκείνος που αξιοποιεί τις ασίστ είναι ο Γέλε Βόσεν που μπορεί να κάνει γκολ τη μισή ευκαιρία. Αήττητη στον όμιλο κόντρα σε Ντιναμό Κιέβου Ραπίντ Βιέννης, Τουν. Στο πρωτάθλημα παραμένει στο κόλπο του τίτλου αν και πλέον έχει μείνει στο -6.
Mπενφίκα (3η Champions League)
Ομάδα που νίκησε (έστω και με rotation από τον Μπλαν) τη φετινή Παρί Σεν Ζερμέν, θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο πιο πάνω γκρουπ. Οι δυνατότητες και οι αδυναμίες της εκτέθηκαν στα δύο ματς με τον Ολυμπιακό. Ας όψεται ο Ρομπέρτο που στο δεύτερο παιχνίδι ντύθηκε Ντασάεβ…
Σεβίλη (1η Europa League)
Δεν ηττήθηκε απέναντι σε Λίμπερετς, Φράιμπουργκ, Εστορίλ, αλλά η αλήθεια είναι πως ζορίστηκε με τους εν λόγω όχι δυνατούς αντιπάλους. Σε ένα ισοφάρισε και σε δύο ισοφαρίστηκε στο φινάλε. Σίγουρα δεν εντυπωσίασε και έχει όλη τη σεζόν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Ενδεικτικό είναι πως κανείς παίκτης της δεν βρίσκεται μέσα στην 8άδα των παραγωγικών κατηγοριών στη φάση των ομίλων. Μπάκα και Γκαμεϊρό είναι επικίνδυνοι μπροστά και λίγο πιο πίσω τους βρίσκεται ο κορυφαίος του, Ράκιτιτς. Η άμυνα δεν είναι σπουδαία, αλλά εκεί υπάρχει ο πιτσιρικάς αριστερός μπακ που είναι για μεγάλη ομάδα, Αλμπέρτο Μορένο. Οι Σεβιγιάνοι είναι Ισπανοί που έχουν «πελατειακές» σχέσεις με την Ελλάδα και βρίσκονται σε ανοδική πορεία (αήττητοι παντού από αρχές Νοέμβρη).
ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ…
Λυών (1η Europa League)
Αναμφίβολα η χειρότερη Λυών του 21ου αιώνα. Ο Γκουρκίφ είναι σκιά του εαυτού του και ο Γκομίς μπροστά είναι ο μοναδικός που μπορεί να απειλήσει. Πρόκειται για πολύ νεανική και γρήγορη ομάδα, αλλά η απειρία και η ψυχολογική αστάθεια, στην οποία οι Γάλλοι χρεώνουν την κάκιστη πορεία της (10η στη Λιγκ1) της έχουν κοστίσει. Με κάποιο τρόπο καταφέρνει και σκοράρει, αλλά αμυντικά έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και δεν τρομάζει σε καμία περίπτωση. Ισως να είναι η πιο επιθυμητή αντίπαλος, μιας και μπορεί να έμεινε αήττητη, αλλά κόντρα στις αδύναμες Μπέτις, Γκιμαράες, Ριέκα έκανε μετριότατες εμφανίσεις και θα μπορούσε να έχει ηττηθεί σε κάποιες περιπτώσεις.
Ρουμπίν Καζάν (1η Europa League)
Ως αήττητη κόντρα σε Μάριμπορ, Ζούλτε Βάρεγκεμ, Γουίγκαν, θα μπορούσε να είναι μία κατηγορία πιο πάνω. Ωστόσο, όσο στιβαρή ομάδα και αν είναι, έχοντας προσόν την καλή ανασταλτική λειτουργία προϊόν του σφιχτού παιχνιδιού της, οι αντίπαλοι της δεν ήταν σε θέση να την απειλήσουν στον όμιλο. Για κάποιο λόγο έχει ξεμείνει στην 10η θέση του πρωταθλήματος και έχει μείνει εκτός στόχων. Το μόνο που την απασχολεί, είναι η συνέχεια στην Ευρώπη. Αυτό είναι το κακό για τον αντίπαλο της. Το καλό είναι πως στη Ρωσία υπάρχει διακοπή και παίζει ξανά πρωτάθλημα στις 8 Μαρτίου. Οπότε θα είναι παντελής η έλλειψη ρυθμού τον Φεβρουάριο. Το πιο σούπερ όμως είναι ότι οι δύο κορυφαίοι της, ο μαέστρος Νάτχο (1ος στις ασίστ στους ομίλους με 5) και ο Ριγιαζάντσεβ (2ος στις προσπάθειες για γκολ στους ομίλους με 10) φεύγουν τον Γενάρη. Επίσης ο matador Ροντόν επέστρεψε πρόσφατα από πολύ σοβαρό τραυματισμό που τον είχε στα πιτς από τον Σεπτέμβρη.
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (1η Europa League)
Κοιτάζοντας τη Μπουντεσλίγκα, το πρώτο που σκέφτεσαι είναι πως πρόκειται για μία πολύ μέτρια έως κακή ομάδα που θα παλέψει για την παραμονή. Η αλήθεια όμως είναι πως η Μπουντεσλίγκα πλέον είναι σχεδόν τόσο γρήγορη και δύσκολη όσο η Πρέμιερλιγκ. Ωστόσο, στην Ευρώπη αλλάζει θεαματικά πρόσωπο αν και ζορίστηκε αρκετά κόντρα σε Μακάμπι Τ. Α., ΑΠΟΕΛ και Μπορντό, αλλά τα κατάφερε. Ειδικά στη Γαλλία οι οπαδοί της ταξίδεψαν μαζικά, κάνοντας ρεκόρ επισκεψιμότητας για εκτός έδρας ματς στον θεσμό (12.000). Η εν λόγο κίνηση τους, κατέστησε επιτακτική την καλή πορεία στη διοργάνωση, ασχέτως του τι θα γίνει στο πρωτάθλημα. Ο,τι και να θέλουν βέβαια οι οπαδοί, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Μόνο ο Μπαρνέτα (3 ασίστ) ξεχωρίζει εκτός συνόρων, με τους επιθετικούς Χοσέλου, Κάντλετς να απειλούν και τον Μάγιερ να είναι ο καλύτερος παίκτης μίας ομάδας που όμως υποφέρει ανασταλτικά παρά τον εξαιρετικό τερματοφύλακα, Τραπ.
Τραμπζοσπόρ (1η Europa League)
Με τη Λέγκια και τον Απόλλωνα έκανε το καθήκον της (4 νίκες), δεν ηττήθηκε από τη Λάτσιο και παίζοντας ξεκάθαρα το πιο επιθετικό ποδόσφαιρο έκλεισε τον όμιλο αήττητη. Μάλιστα ο δικός της Αντίν βρέθηκε στην κορυφή των σκόρερ (μαζί με τον Ντεφόε) όλων των γκρουπ, έχοντας και ένα χατ τρικ κόντρα στους Κύπριους. Ωστόσο, μία ομάδα στη μέση του πρωταθλήματος Τουρκίας δεν μπορεί να τρομάζει τον ΠΑΟΚ. Σημαντικά ονόματα στο ρόστερ της ο Ιβοριανός μέσος Ζοκορά και ο Πορτογάλος μπακ Μποσίνγκουα. Ως πιο αδύναμο σημείο της η άμυνα (κατά τα ¾ της τουρκική), η οποία εάν ζοριστεί πολύ τα χάνει.
Λουντογκόρετς (1η Europa League)
Το άγνωστο όνομα και το περίεργο από ονόματα ροστερ της την καθιστά αναμφίβολα ως την πλέον επιθυμητή. Αυτός όμως δεν συνάδει με την αγωνιστική ικανότητα που επέδειξε στον όμιλο όπου κόντρα σε Τσερνομόρετς, Αϊντχόφεν, Ντιναμό Ζάγκρεμπ τερμάτισε όχι απλά αήττητη, αλλά και με 5 νίκες, κάνοντας μάλιστα δύο ε τους Ολλανδούς. Ωστόσο, πέραν της εξαιρετικής σοβαρότητας που έδειξε σε όλα τα ματς, με μόλις δύο γκολ παθητικό, είχε την καλύτερη άμυνα των ομίλων μαζί με την Τότεναμ. Αναμφίβολα οι πρωταθλητές Βουλγαρίας που είναι και φέτος στην κορυφή, θα αποτελέσουν σκληρό αντίπαλο, έχοντας μπροστάρη τον 2ο σκόρερ της διοργάνωσης Μπέζιακ (4 γκολ).
Πηγή:gazzetta