Τον γύρο του κόσμου έκανε την Παρασκευή η είδηση για τον φρικιαστικό τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο θείος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η κοινή γνώμη έμαθε συγκλονισμένη πως ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Τζανγκ Σονγκ Θαέκ μαζί με άλλους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος φέρονται να έγιναν τροφή για 120 πεινασμένους σκύλους οι οποίοι όπως μάθαμε έμειναν νηστικοί για περισσότερες από τρεις ημέρες.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Απηχούν την πραγματικότητα οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και σε πολλές περιπτώσεις αναπαράχθηκαν σε πολλά δυτικά ΜΜΕ;
Με δεδομένο το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τις δραστηριότητες της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, το γεγονός μάλλον δεν αναμένεται να επαληθευτεί, ούτε όμως και να διαψευσθεί. Ωστόσο το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως ο θείος του Κιμ ουδέποτε ταΐστηκε στα σκυλιά, και μάλλον εκτελέστηκε με τον πατροπαράδοτο – αν και εξίσου βάρβαρο- τρόπο: Δηλαδή το εκτελεστικό απόσπασμα.
Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί είναι αυτοί που δυσπιστούν για αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον περίφημο θείο του Κιμ, ανάμεσα τους και η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η οποία αν μη τι άλλο δεν φημίζεται για τα φιλοβορειοκορεατικά της αισθήματα…
Σε σχόλιο της εφημερίδας που υπογράφει ο δημοσιογράφος Max Fisher παρατίθεται οι λόγοι που η πληροφορία σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του θείου του ηγέτη της βόρειας Κορέας πιθανότατα να είναι ψεύτικη.
Η φήμη που… έγινε είδηση
Μπορεί το θέμα να έλαβε χτες ευρεία δημοσιότητα, ωστόσο μία εφημερίδα από το Χονγκ Κονγκ, Wen Wei Po ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη ιστορία, τρεις ολόκληρες εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα την 12η Δεκεμβρίου.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, εφημερίδα της Σιγκαπούρης αναδημοσίευσε την πληροφορία, η οποία σύντομα έφτασε να κάνει τον γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετές εφημερίδες να αφιερώνουν αρκετό χώρο στις σελίδες τους για αυτό το θέμα. Ανάμεσά τους και το ευρείας κυκλοφορίας βρετανικό ταμπλόιντ Daily Mail, μέσω του οποίου έγινε γνωστό στο θέμα και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Washington Post, η Wen Wei Po – από όπου δηλαδή άρχισε και ο ντόρος, δεν θεωρείται εφημερίδα ιδιαίτερα μεγάλης… αξιοπιστίας, παρότι ευθυγραμμίζεται σε αρκετά ζητήματα με τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ανάμεσα σε 21 εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ, καταλαμβάνει τη 19η θέση της κατάταξης αξιοπιστίας. Σημειωτέον, η εφημερίδα δημοσίευσε την πληροφορία χωρίς να αναφέρει καμία πηγή.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα δημοσίευμα το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετές ημέρες θα περίμενε κανείς η πληροφορία να εμφανιστεί και σε άλλα έντυπα τα οποία έχουν στενότερους δεσμούς με το ΚΚ Κίνας ή ακόμα αποτελούν και επίσημα όργανά του, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ή η People’s Daily.
Αντιθέτως, σχολιάζει η Washington Post, τα Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας επιμένουν να παρουσιάζουν την επίσημη εκδοχή του γεγονότος, δηλαδή ότι ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε είτε από πολυβόλο, είτε από αντιαεροπορικά πυρά. Εξάλλου, κατά το παρελθόν – και παρά τις στενές σχέσεις των δύο καθεστώτων- η κινεζική ηγεσία και τα Μέσα όταν επρόκειτο να ασκήσουν κριτική στη Βόρεια Κορέα δεν τσιγκουνευόταν τα λόγια τους…
Εν αντιθέσει δηλαδή με ότι συμβαίνει αυτές τις ημέρες.
Σιγή ασυρμάτου σε Νότια Κορέα αλλά και στα ασιατικά ΜΜΕ
Και δεν είναι τα μόνο το ότι τα ΜΜΕ της Κίνας που αγνόησαν την είδηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα Μέσα Ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, που ας μην ξεχνάμε είναι βρίσκεται ακόμα – τυπικά τουλάχιστον- σε εμπόλεμη κατάσταση με τον βόρειο γείτονά της.
Όπως σχολιάζει η Washington Post, τα Μέσα Ενημέρωσης της Νότιας Κορέας διατηρούν στενές επαφές με τις στις κοινότητες βορειοκορεατών που έχουν αυτομολήσει στη χώρα, αλλά κυρίως έχουν πηγές μέσα στην Υπηρεσία Πληροφοριών. Και όμως!
Παρά το γεγονός ότι συχνά πυκνά εμφανίζονται ιστορίες στο νοτιοκορεάτικο Τύπο που εμφανίζουν το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν με αρνητικό τρόπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει μεταδοθεί απολύτως τίποτα. Ακόμη ένας λόγος που δείχνει ότι η ιστορία με την εκτέλεση του θείου του Κιμ ενδεχομένως να απλώς φήμη, είναι και ο χρόνος δημοσίευσης της.
Από τις 12 Δεκεμβρίου έως και την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές – δηλαδή τρεις εβδομάδες αργότερα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραμένει ανεπιβεβαίωτο. Εάν όντως ίσχυε σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, τα ασιατικά ΜΜΕ θα είχαν επιβεβαιώσει τα γεγονότα και θα τα αναδημοσίευαν.
Με άλλα λόγια, εάν όντως είχε ταϊστεί σε πεινασμένα σκυλιά ο Τζανγκ Σονγκ Θαέκ, η είδηση θα είχε πάρει ευρύτατη δημοσιότητα πολύ νωρίτερα. «Φαίνεται ότι τα ασιατικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται στην ιστορία, με τον τρόπο που αντιδρούν τα αμερικανικά στις πληροφορίες του National Enquirer (σ.σ σκανδαλοθηρικό έντυπο στις ΗΠΑ) ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο: Αγνοώντας τη» γράφει η εφημερίδα. Τέλος η επίσημη εκδοχή, ότι δηλαδή ο θείος του Ουν εκτελέστηκε από απόσπασμα φαντάζει και η πιο πιθανή.
Αφενός γιατί δικάστηκε από στρατοδικείο (το οποίο αποφασίζει τον τρόπο εκτέλεσης της ποινής), αφετέρου γιατί όπως σχολιάζει και η Washington Post, τα πολύ καλύτερα δικτυωμένα ΜΜΕ της Νοτίου Κορέας επιμένουν στη συγκεκριμένη εκδοχή, παρά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων από Δυτικά Μέσα.
Ωστόσο, ο συντάκτης που υπογράφει το δημοσίευμα, παραδέχεται ότι παρ’ όλο που η ιστορία φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεν υπάρχει τρόπος να διαψευστεί, ενώ ακόμα και αναλυτές που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντί της, δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.
Γιατί, όπως επισημαίνει ο Max Fisher, αυτός είναι και ο λόγος που ενδεχομένως οδήγησε τόσα πολλά Μέσα Ενημέρωσης να αναμεταδώσουν τη συγκεκριμένη ιστορία. Στο βαθμό που η Βόρεια Κορέα κυβερνάται ίσως από το πιο μυστικοπαθές καθεστώς στον πλανήτη και τα όσα δημοσιεύονται μπορούν πολύ δύσκολα να επιβεβαιωθούν, κάθε πληροφορία θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινή, όσο παράλογη και εάν ακούγεται.
πηγή: newpost.gr