Δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτεις ως όφειλε ο Χριστόδουλος Ξηρός, μετά την 9ημερη άδεια που πήρε για να επισκεφθεί τους οικείους του στη Χαλκιδική. Συναγερμός σήμανε στις αρχές για τον εντοπισμό του.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να είχε πάρει άδεια από την 1η Ιανουαρίου προκειμένου να επισκεφθεί συγγενικά του πρόσωπα στην Χαλκιδική.
Στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να δίνει καθημερινά το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας. Παρά ταύτα, μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν έγινε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να έχει παραβιάσει τους όρους της άδειάς του.
Κατόπιν τούτου, αναζητείται από τις αρχές, τόσο στην περιοχή της Χαλκιδικής όσο και στην Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός, ωστόσο μέχρι χτες είχε τηρήσει τους όρους με τους οποίους αυτές χορηγούνται.
Ο συνήγορος του Χρ. Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στον Σκάι, χαρακτήρισε “πολιτική” την απόδραση του πελάτη του και δήλωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη μαζί του, σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε τις προθέσεις του.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σύστημα αδειών για συγκεκριμένους κρατούμενους.
Ο μεγάλος γιος της οικογένειας Ξηρού
Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι γεννημένος στην Ικαρία το 1958, ο μεγαλύτερος από τα 11 παιδιά του ιερέα Τριαντάφυλλου.
Σύμφωνα με την δικογραφία της 17 Νοέμβρη ανήκει στην δεύτερη γενιά της οργάνωσης, που στρατολογήθηκε στις αρχές του ’80.
Συμμετείχε στις εξής, τουλάχιστον, ενέργειες κατά ανθρώπων:
- απόπειρα δολοφονίας του λοχία Ρ.Τσαντ (3/4/84)
- δολοφονία του εκδότη Ν.Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη (21/2/85)
- έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το θάνατο του αστυφύλακα Ι.Γεωργακόπουλου (26/11/85)
- δολοφονία του βιομήχανου Δ.Αγγελόπουλου (8/4/86)
- απόπειρα δολοφονίας κατά του Τζ.Κάρος (21/1/88)
- δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/88)
- απόπειρα δολοφονίας κατά του Γ.Πέτσου (8/5/89)
- απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Βαρδινογιάννη (20/11/90)
- στη δολοφονία του λοχία Στιούαρτ Ρόναλντ (10/3/91)
- απόπειρα δολοφονίας κατά του Ι.Παλαιοκρασσά, όπου σκοτώθηκε ο Αθ.Αξαρλιάν (14/7/92)
Επίσης, συμμετείχε και σε άλλες ενέργειες της οργάνωσης:
- κατά των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ το 1991
- στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα (14/8/88)
- στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89)
- στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Πολεμικό Μουσείο (3/2/90)
- στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια (20/11/91)
- σε σωρεία ληστειών
Ξύπνησαν άσχημες μνήμες
Η νέα απώλεια ενός βασικού εμπλεκόμενου σε τρομοκρατικές επιθέσεις «μέσα από τα χέρια» των Αρχών προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.
Είχε προηγηθεί το φιάσκο με την «εξαφάνιση» των Νίκου Μαζιώτη και Παναγιώτας (Πόλας) Ρούπα το Καλοκαίρι του 2012. Το ζευγάρι που έχει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, ούτε και στη δίκη τους, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού αυτήν την εβδομάδα, στις αρχές του Ιουλίου.
Και οι δύο είχαν αποφυλακιστεί στις 11 Οκτωβρίου του 2011, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προφυλάκισής τους (είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010). Μαζί τους είχε αφεθεί ελεύθερος και ο έτερος κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση Κώστας Γουρνάς.
Σύμφωνα με το βούλευμα, στους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, η παραμονή τους εντός του Νομού Αττικής και μάλιστα στη διεύθυνση που δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία, καθώς και η εμφάνιση κάθε 1η και 20ή του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Πηγή : ethnos.gr