“Εχθροί του ποδοσφαίρου που πετούν λάσπη στο προϊόν”! Αυτό είμαστε πολλοί από εμάς τους… κονδυλοφόρους, σύμφωνα με τους ποδοσφαιρο-παράγοντες. Η αλήθεια, όμως, είναι μία: το ποδόσφαιρο εξευτελίζεται από αυτούς που το διοικούν!
Για τον τραγέλαφο στην υπόθεση αυτή, έχουν όλοι ένα μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί: το μεγαλύτερο, αντιστοιχεί στην ΕΠΟ, η οποία κατά παράβαση του καταστατικού της και των κανονισμών, δεν πήρε πάνω της το θέμα ως οφείλει βάσει των αρμοδιοτήτων της και δεν το “τέλειωσε” όπως προβλέπεται, δηλαδή τον περασμένο Αύγουστο πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων. Η ΕΠΟ το άφησε να διαιωνίζεται, δεν τόλμησε να παρέμβει αποφασιστικά, φοβούμενη προσφυγές και δικαστήρια και το παρέπεμψε τελικά στο Διαιτητικό της όργανο ώστε να βγάλει αυτό τα κάστανα από τη φωτιά.
Το αμέσως επόμενο κομμάτι στην πίτα των ευθυνών, αναλογεί στη Football League, που σε αυτή την υπόθεση διασύρθηκε κυριολεκτικά, όπως άλλωστε έκανε και πέρυσι, αποδεχόμενη στο πρωτάθλημά της δύο ομάδες “φυτευτές” από τη Δ’ Εθνική και μία από τη Γ’ που δεν είχε κερδίσει άνοδο. Και πέρυσι, αλλά και φέτος, το αντάλλαγμα ήταν ίδιο: τα λεφτά! Για 200.000 ευρώ περίπου, που είτε θα πάνε σε μία ομάδα είτε θα μοιραστούν ως ψίχουλα σε όλους, έκανε μια κωλοτούμπα άνευ προηγουμένου, πετώντας στα σκουπίδια τις βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου… “δεν κάνουμε πίσω”, “ή θα ανέβουν τρεις ομάδες ή τίποτα”, “θα πάμε στα πολιτικά δικαστήρια”, “αν δεν ανέβουν τρεις θα φτάσουμε μέχρι τη FIFA” και άλλα τέτοια να’χαμε να λέγαμε. Ουσιαστικά είχαμε να κάνουμε με θέατρο…
Οι κωλοτούμπες ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές! Η εναλλακτική πρόταση της Super League για διεξαγωγή αγώνα μπαράζ ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την πλειοψηφία των ομάδων της Β’ Εθνικής, κάποιες πολύ… σκληροπυρηνικές μέχρι τώρα ψήφισαν “λευκό”, ενώ άλλες μου φώναζαν για… πολέμους και συγκρούσεις, δεν πάτησαν καν το πόδι τους στη “μικρή” λίγκα για να ψηφίσουν! Μέσα στην όλη εικόνα, διακρίνεται και η διαχρονική ηττοπάθεια που διακατέχει τη Football League: οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο θα αποφασίσει είτε το “2-2” (που ήθελε η Super League) είτε το εναλλακτικό “2+1” χωρίς όμως να καρπωθούν το παραμικρό!
Ευθύνες για το εξάμηνο σήριαλ έχει και η Super League. Από εκείνη ξεκίνησε η ιστορία, εμφανιζόμενη για πρώτη φορά στην ιστορία της να θέλει να πέσουν δύο και όχι τρεις όπως συνέβαινε πάντα! Οι δικαιολογίες τύπου… “δεν θέλουμε χωριά, χωρίς γήπεδα και με οικονομικά προβλήματα” λαμβάνονται υπόψη ως χιουμοριστικές. Στη Football League υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι πιο υγιείς από αυτές της “μεγάλης” κατηγορίας, όπου πολλές είναι έτοιμες να βαρέσουν κανόνι. Αν λάβουμε υπόψη μας και το ότι οι μεγάλες ομάδες αδιαφορούσαν για το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο δεδομένα απασχολούσε μόνο τις μικρές, όλος ο ντόρος γινόταν για να ρίξουν όσο το δυνατόν λιγότερους, μπας και σωθεί κανένας Άρης, κανένας Λεβαδειακός, καμιά Βέροια και πάει λέγοντας…
Στην πορεία, η “μεγάλη” λίγκα έδειξε πιο διαλλακτική και δεσμεύτηκε πως θα δεχτεί την όποια απόφαση, αρκεί αυτή να βγει άμεσα. Από την κατάληξη των πραγμάτων δεν χάνει το παραμικρό! Είναι εξαιρετικά δύσκολο μια ομάδα της Football League να ηττηθεί από μία της Super League, άρα πιθανότατα θα πέσουν μόνο δύο και τέρμα. Αλλά ακόμη κι αν… στραβώσει, οικονομικά δεν θα επιβαρυνθεί τίποτα, αφού τα ίδια χρήματα θα τα δώσει έτσι κι αλλιώς στη δική της ομάδα που θα πέσει.
Δύο πράγματα ακόμη: δείγμα του πόσο πρόχειρη και κωμική είναι η απόφαση που πάρθηκε, αποτελεί και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να περάσει για να γίνει το μπαράζ. Ο 16ος της Super League θα τελειώσει τις υποχρεώσεις του τον Απρίλιο και θα χρειαστεί να περιμένει περίπου δύο μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να ολοκληρωθούν τα πλέι οφ της Football League και να μάθει τον αντίπαλό του…
Το δεύτερο, είναι πως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια απολύτως άδικη κατάληξη, αλλά αφού η Football League συμβιβάστηκε, καλά να πάθει! Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια που η Super League είχε 16 ομάδες και η Β’ Εθνική 18, να πέφτουν και να ανεβαίνουν σταθερά 3 ομάδες και τη μόνη χρονιά που η “μεγάλη” κατηγορία είχε 18 ομάδες και η δεύτερη… 28, να πέφτουν και να ανεβαίνουν δύο και ένας με μπαράζ!
Στην πραγματικότητα, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί αυτό! Όπως μόνο στην Ελλάδα οι ποδοσφαιρο-παράγοντες καταβάλουν τόσο φιλότιμες προσπάθειες για να δυσφημούν αυτό που υποτίθεται θα έπρεπε να προστατεύουν. Οι ίδιοι, που ζητούν από εμάς να το προστατεύσουμε (και εννοούν να… τα κουκουλώνουμε όλα), ενώ έχουμε το ακριβώς αντίθετο καθήκον: να ερευνούμε, να ελέγχουμε, να αναδεικνύουμε και να κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα! Διότι εμείς είμαστε αυτοί που αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Οι πραγματικοί εχθροί του αθλήματος, είναι όλοι αυτοί για τους οποίους γράφουμε παραπάνω…
Πηγή: contra.gr