Μετά το χθεσινό πρώτο κομμάτι της πραγματικά ενδιαφέρουσας και διαφορετικής συνέντευξης του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη που δημοσιεύθηκε στο Bsgreeks.blogspot.com, σήμερα (10/2) έρχεται και το part 2, το οποίο είναι εξίσου άξιο διαβάσματος…
Αναλυτικά τα όσα λέει ο “Τσάρος” του Δικέφαλου για την Ελλάδα, τη φιλική εταιρεία και τον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη
– Αρκετές φορές σε συνεντεύξεις σας σε ελληνικά ΜΜΕ, λέτε ότι την Ελλάδα θα τη σώσουν οι έλληνες της Διασποράς.
– Σας επιβεβαιώνω ότι είμαι έτοιμος και τώρα να ξανα επαναλάβω αυτές τις λέξεις. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι έλληνες της διασποράς στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Τη Φιλική Εταιρεία… Την οικονομική βοήθεια στο νεαρό Ελληνικό κράτος από λαμπρούς εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία. Φτάνει ένας Δημήτρης Μπερναρδάκης!
Μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου ήταν μια βροχερή μέρα στην Αγία Πετρούπολη, τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν χάρις στις προσπάθειες των ελλήνων της Ρωσσίας ενταφιάσθηκαν στο νεκροταφείο της Μονής Αλέξανδρου Νέφσκι τα οστά αυτού του Μεγάλου Έλληνα, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του: του μεγάλου ευεργέτη, ενός εκ των μεγαλυτέρων βιομηχάνων της Ρωσίας…. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στη μνήμη μας, όλες τις σελίδες της ιστορίας μας στη Ρωσία. Τόσο τις λαμπρές, όσο και τις τραγικές.
– Καθώς θυμόμαστε αυτόν τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας, με χρήματα του οποίου χτίσθηκε, ένας θησαυρός για την αρχιτεκτονική, σε Βυζαντινό ρυθμό Ναός του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, νιώθω την ανάγκη να προσελκύσω την προσοχή σας στο θέμα της ανακατασκευής του ελληνικού Ναού στην Πετρούπολη, ο οποίος όπως είναι γνωστό καταστράφηκε την περίοδο της δεύτερης χουτσοφικής πάλης με τη θρησκεία. Τότε η ηγεσίατων μπολσεβίκων, αφού ξεκαθάρισε πρώτα την «τάξη» του «οπίου για τον λαού»,ανακοινώνοντας την επικείμενη οικοδόμηση του κομμουνισμού, αποφάσισε «αναίμακτα» να τελειώνει και με τον ελληνικό ναό που θύμιζε την διακεκριμένη παρουσία των ελλήνων στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. «Πόσο λίγοι οι Έλληνες στο Λένινγκραντ», τα λόγια του Ιωσήφ Μπρόντσκι.
– Αυτό που συνέβη στην Πετρούπολη, η βάρβαρη εισβολή στο χώρο της Ελληνικής πλατείας,απετέλεσε για μένα ένα σοκ που δέχθηκα όπως και της τραγωδίας των ηλικιωμένων μας στηνΕλλάδα. Τι θα μπορούσα να πω υπεύθυνα γι αυτό; Διάβασα το άρθρο σας. Συγκρότησα τις σκέψεις μου σε μια πιο κοινοβουλευτική μορφή. Δηλαδή, αυτοί που έκαναν αυτέ ς τις πράξεις, είναι μακριά από τέτοιες αλήθειες, από τι αξίζει σε αυτή την ονομασία – Ελληνική πλατεία. «Τι στο όνομά σου;». Μια ελληνική εκκλησία. Ο διακεκριμένος ρώσος πολιτικός και διπλωμάτης, υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας από το 1816 – 1822, ο πρώτος κυβερνήτης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε τη ρωσική ιστορία, πολύ δε περισσότερο την ιστορία της ελληνικής παρουσίας στη Ρωσία Εγώ, πρακτικά είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί έχω άμεση σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου τοποθέτησης στην Ελληνική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης, του αγάλματος του μεγάλου πατριώτη της Ελλάδας και της Ρωσίας του Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτή η μέρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου. 29 Μαίου 2003. Η 29ηΜαίου, είναι μια τραγική ημέρα στην ιστορία του ελληνικού έθνους.
10 χρόνια πριν, τιμώντας αυτή την«επέτειο» την ημέρα της Αλώσεως της Κωσταντινούπολης, εκατομμύρια Ελλήνων σε όλο τον κόσμο,θα ένιωσαν περήφανοι για την ελληνική διασπορά της Ρωσίας, και το Ελληνικό κράτος . … Τα ίδια συναισθήματα με πλημμύρισαν και στις 21 Σεπτεμβρίου του 2008, στη Λωζάνη της Ελβετίας κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ιωάννη Καποδίστρια. Είχα άμεση σχέση με αυτό. Στο γραφείο μου, στην πιο περίοπτη θέση βρίσκεται το πορτραίτο του Ιωάννη Καποδίστρια. Είμαι πεπεισμένος, ότι σε κάθε ελληνική κοινότητα, στο σπίτι κάθε πεφωτισμένου Έλληνα πατριώτη υπάρχει πάντα μια αξιοπρεπής θέση μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Με πονάει να μιλάω γι αυτό που συνέβη στην Πετρούπολη. Είναι ιεροσυλία – να καταστρέφεις την αρχιτεκτονική δομή της Ελληνικής πλατείας. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις προσπάθειες που έκανα εγώ, η ηγεσία των Ελλήνων της Ρωσίας, για να αποτρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πράξη. «Ο ποιητής στη Ρωσία είναι παραπάνω από ποιητής» λέει ο Εβγένι Γιεβτουσένκο. ΄Εχει δίκηο ο Ιωσήφ Μπρότσκι. Τόσο λίγοι οι Έλληνες στη Ρωσία. « … δε προφύλαξαν τη σπορά τους».
– Σε συνέχεια του θέματος «αισθάνομαι ευτυχισμένος άνθρωπος». Είμαι πεπεισμένος ότι δίπλα στις ημερομηνίες «29 Μαίου 2003», «21 Σεπτεμβρίου 2008», «20 Σεπτεμβρίου 2011» για τις οποίες μόλις μας θυμήσατε, μπορούμε να προσθέσουμε και τις ημερομηνίες «15 Αυγούστου 2007 – 2011». .. Η ιστορία της γέννησης αυτού του μεγάλου σχεδίου ελληνικής πνευματικότητας.
– Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, που στη συζήτησή μας, θυμηθήκαμε για τους διακεκριμένους συμπατριώτες μας… Όσον αφορά την ιστορία της γέννησης της σκεψης για οργάνωση προσκυνηματικών αποστολών των ελλήνων της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα τείχη των ιερών του Χριστιανισμού και του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. …
Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε όμορφα λόγια, η ιδέα αυτή ζούσε μέσα μου μπερδεμένη όλα τα χρόνια της συνειδητοποιημένης ζωής μου, από την ημέρα, και αυτό έγινε στα εφηβικά μου χρόνια, που έμαθα «ποιός είμαι και από που». Για τους προγόνους μου από την ιερή γη της Σάντας Τραπεζούνατς, για την ιστορία της παρουσίας των προγόνων μου στο έδαφος της ρωσικής αυτοκρατορίας. Και στα λόγια μου 6 χρόνια πριν, στις 15 Αυγούστου 2007, ότι αυτή τη συνάντηση την περίμενα 180 χρόνια, από την ημέρα που αποχωρίστηκαν οι πρόγονοι μου από αυτή την ευλογημένη από το Θεό γη, δεν υπάρχει προσποίηση (δόλος).