Σε εμφανίσεις όπως της Κυριακής κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν χρειάζονται οι αριθμοί για να αποδείξουν κάτι.
Στις τέσσερις γραμμές της Λεωφόρου εμφανίστηκε ένας από τους χειρότερους ΠΑΟΚ των τελευταίων χρόνων.
Η στατιστική όμως μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον στοιχείο προβληματισμού και ο συνάδελφος Γιώργος Πετρίδης έκανε στα «Σπορ του Βορρά» μία ανάλυση της «μαύρης» στατιστικής τρύπας του ΠΑΟΚ…
Ακόμη και η απλή αντιπαράθεση των αριθμών του ΠΑΟΚ με αυτούς του Παναθηναϊκού είναι αρκετή για να δείξει πως μέσα στο γήπεδο υπήρχε μόνο μία ομάδα (16-2 οι τελικές, 24-13 τα κλεψίματα, 10-1 τα κόρνερ, 30-57 τα λάθη, 77-41 οι σωστές πάσες).
Δεν χωράει συζήτηση για το ότι οι δύο μόλις τελικές προσπάθειες που είχε στην Λεωφόρο ο ΠΑΟΚ αποτελούν την χειρότερη επίδοσή του στο πρωτάθλημα και μάλιστα με διαφορά από την προηγούμενη αφού είχε από έξι στα παιχνίδια του πρώτου γύρου κόντρα σε Παναιτωλικό, Πλατανιά και Ολυμπιακό. Παράλληλα ο “Δικέφαλος” ισοφάρισε τις χειρότερες επιδόσεις του στα σουτ εντός περιοχής (ένα είχε με τον Πλατανιά στην Τούμπα την 5η αγωνιστική) και στα σουτ εκτός περιοχής (ένα είχε κόντρα στην Ξάνθη στην Τούμπα για την 18η αγωνιστική) ενώ για δεύτερη φορά φέτος δεν υπήρξε κεφαλιά προς την αντίπαλη περιοχή (το ίδιο έγινε στον πρώτο γύρο κόντρα στον Πανιώνιο).
Μένοντας στο όποιο επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, η ομάδα του Χουμπ Στέφενς δημιούργησε αρνητικό ρεκόρ στα κόρνερ εκτελώντας μόλις ένα, ενώ το προηγούμενο ήταν τα τρία που εκτέλεσε στο “Καραϊσκάκη” κόντρα στον Ολυμπιακό. Ενδεικτικό της αδυναμίας του ΠΑΟΚ να δημιουργήσει και να απειλήσει επιθετικά είναι και το γεγονός ότι έκανε μόλις εννιά γεμίσματα προς την περιοχή του Παναθηναϊκού, που είναι τα… μισά από την προηγούμενη μικρότερη επίδοσή του, αφού είχε από 18 στα ματς του πρώτου γύρου κόντρα σε Πανιώνιο και ΠΑΣ Γιάννενα. Τα δύο εύστοχα γεμίσματα είναι η χειρότερη εκτός έδρας επίδοση αφού είχε τρία κόντρα στον Παναιτωλικό.
Την Κυριακή ο ΠΑΟΚ σημείωσε και αμυντικές επιδόσεις που δεν είναι τιμητικές αφού ουσιαστικά φανερώνουν το μέγεθος της πίεσης που δέχτηκε. Πιο συγκεκριμένα ισοφάρισε την μεγαλύτερη επίδοσή του στις αποκρούσεις με τις επτά που έκανε (τόσες είχε στο ματς της 4ης αγωνιστικής με τη Βέροια), ενώ δημιούργησε νέο ρεκόρ σε επεμβάσεις με τις 35 που είχε αφού η προηγούμενη ήταν οι 23 του αγώνα της Βέροιας.
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΕΚΤΟΣ
Η ομάδα δέχτηκε 18 από τα 23 γκολ του παθητικού της, στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Μάλιστα σε αυτά, ο συντελεστής τερμάτων είναι πλέον αρνητικός για τον ΠΑΟΚ αφού σε 12 ματς μακριά από την Τούμπα στο πρωτάθλημα έχει πετύχει 17. Ο “Δικέφαλος” όμως τείνει να εξελιχθεί σε “ντόκτορ τζέκιλ και μίστερ χάιντ” από τα εντός στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πέραν του συντελεστή τερμάτων όταν παίζει ως φιλοξενούμενος, αρνητικός είναι πλέον και ο αντίστοιχος συντελεστής των τελικών προσπαθειών αφού ο ΠΑΟΚ έχει 122, ενώ οι αντίπαλοί του σε αυτά τα 12 παιχνίδια είχαν 123. Αν αναλογιστεί κανείς με ποιες ομάδες έπαιξε, ο αριθμός αυτός δεν είναι καθόλου κολακευτικός για την ομάδα του Στέφενς. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης μάλιστα αρκεί να σημειώσουμε τους αντίστοιχους αριθμούς τελικών προσπαθειών στην Τούμπα που είναι 187 για τον ΠΑΟΚ και 82 για τους αντιπάλους του!
ΔΕΝ «ΧΩΝΕΥΕΤΑΙ» Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1 ΠΑΣΑ – 9 ΛΑΘΗ
Η εικόνα της Κυριακής εξηγείται μέσα και από κάποια ατομικά στατιστικά. Ξεχωρίζουν τα εννιά λάθη του Κώστα Κατσουράνη που είναι η χειρότερη επίδοση του αρχηγού του ΠΑΟΚ όπως και η μόλις μία σωστή πάσα που έφυγε από τα πόδια του, έστω και σε 55 λεπτά συμμετοχής.
* Με το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού από τον Νάνο στο 57΄ το δεκάλεπτο 51΄-60΄ είναι πλέον το χειρότερο αμυντικά για τον ΠΑΟΚ αφού σε αυτό έχει δεχτεί τέσσερα τέρματα. Από την άλλη πλευρά όμως με το γκολ του Στέφανου Αθανασιάδη στις καθυστερήσεις, ο “Δικέφαλος” έφτασε τα 12 στο διάστημα 81΄-90΄+ που είναι με διαφορά τεσσάρων τερμάτων το παραγωγικότερο της ομάδας (έχει οχτώ στο 71΄-80΄).
** Σε οχτώ επεμβάσεις υποχρεώθηκε ο Γιώργος Τζαβέλλας, ενώ η προηγούμενη μεγαλύτερη επίδοσή του ήταν οι τέσσερις στο παιχνίδι με τη Βέροια