Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό θέμα παρουσίασε το σάιτ gazzetta.gr σύμφωνα με το οποίο ο ΠΑΟΚ «βουλιάζει» όταν καταβαίνει στην Αθήνα.
Η έρευνα αφορά τα τελευταία 15 χρόνια και οι επιδόσεις του Δικέφαλου είναι τραγικές…
Πέρυσι σε πέντε επισκέψεις (1-2-2) μέτρησε μόλις ένα διπλό (με τον Πανιώνιο), ενώ φέτος όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει σε κανένα από τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε στην Αθήνα, αλλά έχασε κιόλας στα τρία εξ αυτών (από Ολυμπιακό 4-0, από Παναθηναϊκό 2-1 και από Πανιώνιο με 2-0, ενώ είχε και ισοπαλία 1-1 με τον Ατρόμητο) με συνολικά τέρματα 2-9!
Το ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο ήταν το 117ο που δίνει στην Αθήνα την τελευταία 15ετία (1999-2014) ο ΠΑΟΚ και η ήττα με 2-1 ήταν η 63η σε αυτό το διάστημα!
Το ποσοστό ηττών δηλαδή του ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνάει το 50% (54,5%), έχοντας παράλληλα 27 νίκες, ποσοστό δηλαδή 24% και 25 ισοπαλίες (21,5%), απέναντι συνολικά σε 14 αντιπάλους και τις επιδόσεις του βέβαια απέναντι στο τέως ΠΟΚ να είναι ακόμα πιο τραγικές.
ΠΑΟΚ VS ΠΟΚ
Τα περισσότερα παιχνίδια οι Θεσσαλονικείς τα έχουν δώσει κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Με αμφότερους από 20 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, κανονική διάρκεια και πλέι οφ πρωταθλήματος, καθώς επίσης και Κύπελλο. Τι έχουν κάνει σε αυτό το διάστημα; Με το Τριφύλλι γνώρισαν το βράδυ της Κυριακής (9/2) την 16η ήττα τους στις 17 πιο πρόσφατες επισκέψεις τους (!), έχοντας ακόμα 1 ισοπαλία και τρία διπλά, το ένα μάλιστα εξ αυτών σε κεκλεισμένων των θυρών αγώνα.
Με την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ έχει τις λιγότερες νίκες σε αυτό το διάστημα απ’ ό,τι με τους άλλους δύο του τέως ΠΟΚ, μόλις δύο, χάνοντας σε 14 ματς κι ενώ τα άλλα τέσσερα έληξαν χωρίς νικητή. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι έστω κι οριακά, οι επιδόσεις του Δικεφάλου είναι καλύτερες απέναντι στον Ολυμπιακό των 15/17 πρωταθλημάτων, μιας και στις 19 εκτός έδρας αναμετρήσεις του με τους «ερυθρόλευκους» έχει πανηγυρίσει τέσσερα διπλά κι έχασε τα 13 από αυτά τα παιχνίδια (13-2-4).
Αν θέλουμε να δούμε μία πιο… στατιστική ανάλυση όλων των παραπάνω, έχει σε 59 αγώνες ποσοστό ηττών 74,1% (43/59), νικών σχεδόν 15,5% (9/59) και ισοπαλιών περίπου 10,3% (8/59).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ!
Από εκεί και πέρα ο Ατρόμητος έχει ένα ξεχωριστό επίτευγμα σε σχέσει με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό κι ΑΕΚ απέναντι στον ΠΑΟΚ, αφού δεν έχει χάσει σε κανένα από τα εννιά παιχνίδια που έχουν δώσει στο Περιστέρι από τη στιγμή που σταμάτησε να υφίσταται ως Χαλκηδόνα. Συγκεκριμένα το «αστέρι» μετράει τρία τρίποντα και έξι ισοπαλίες από το 2006 μέχρι και το φετινό 1-1, όπου ο Δικέφαλος γλίτωσε στο φινάλε μία ακόμα ήττα (με γκολ του Τζαβέλλα). Ως Χαλκηδόνα οι Θεσσαλονικείς νίκησαν τον Δεκέμβριο του 2003 (13/12/03) με 2-1, ενώ την επόμενη σεζόν (21/11/04) έχασαν με 2-0. Αυτά είναι και τα δύο μόλις παιχνίδια που υπάρχουν στη μεταξύ τους προϊστορία την τελευταία 15ετία.
ΤΟ… ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕ ΑΚΡΑΤΗΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Ακόμα και με τις μικρότερου βεληνεκούς ομάδες πάντως ο ΠΑΟΚ παραδοσιακά δυσκολεύεται αρκετά στην Αθήνα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Ακράτητος, τον οποίο σε αυτό το διάστημα (1999-2014) αντιμετώπισε τέσσερις φορές εντός λεκανοπεδίου και μέτρησε ισάριθμες νίκες, η πιο πρόσφατη το 2006 (2/4/06) με 3-0. Σχετικά καλά είναι τα αποτελέσματα των «ασπρόμαυρων» και με τον Πανιώνιο όπου μέχρι την ήττα του περασμένου Γενάρη (18/1/14) με 2-0, υπήρχε απόλυτη ισορροπία, ήτοι 5-5-5.
Αρνητικό ωστόσο είναι το πρόσημο που έχει ο Δικέφαλος απέναντι στο Αιγάλεω (2-1-4), αλλά και τον Ιωνικό (2-4-1), ενώ τον Αθηναϊκό και τον Απόλλωνα τους έχει αντιμετωπίσει μόνο μία φορά, νικώντας αμφότερες. Κάτω από το 50% το ποσοστό νικών του και με την Καλλιθέα (1-2-2), ενώ μία ήττα και μία νίκη είναι ο απολογισμός απέναντι στον Θρασύβουλο.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα με τις 13 διαφορετικές ομάδες που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ (η συγκομιδή αφορά τον γηπεδούχο):
Σύνολο: 117 αγώνες
63 ήττες
25 ισοπαλίες
29 νίκες
Ολυμπιακός: 13-2-4
Παναθηναϊκός: 16-1-3
ΑΕΚ: 14-4-2
Πανιώνιος: 6-5-5
Ατρόμητος: 3-6-0
Χαλκηδόνα: 1-0-1
Θρασύβουλος: 1-0-1
Ιωνικός 2-4-1
Αθηναϊκός 0-0-1
Απόλλων 0-0-1
Αιγάλεω 4-1-2
Ακράτητος 0-0-4
Καλλιθέα 1-2-2
Προοδευτική 2-0-2