Απίστευτο! Αναδρομικά πρόστιμα στα Ι.Χ.

Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι απίστευτη κι όμως αληθινή. Άλλωστε, θα δείτε και τα έγγραφα που την επιβεβαιώνουν. Τι έχει συμβεί; Το ίδιο αυτοκίνητο που τη μία χρονιά εμφανίζεται να πληροί την οδηγία ρύπων Euro4, την επόμενη, κατ’ απαίτηση των αρχών, εμφανίζεται να πληροί την οδηγία Euro 3. Σοκ έχουν υποστεί εκατοντάδες έμποροι αλλά […]

Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι απίστευτη κι όμως αληθινή. Άλλωστε, θα δείτε και τα έγγραφα που την επιβεβαιώνουν. Τι έχει συμβεί; Το ίδιο αυτοκίνητο που τη μία χρονιά εμφανίζεται να πληροί την οδηγία ρύπων Euro4, την επόμενη, κατ’ απαίτηση των αρχών, εμφανίζεται να πληροί την οδηγία Euro 3.

Σοκ έχουν υποστεί εκατοντάδες έμποροι αλλά και ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ οι οποίοι είδαν ξαφνικά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μειώνονται εξαιτίας της ασυνεννοησίας αλλά και της γραφειοκρατίας που επικρατεί μεταξύ των Διευθύνσεων Μεταφορών και των Τμημάτων Τελωνειακών Διαδικασιών του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα οι Τελωνειακές Αρχές «ξεσκονίζουν» τους εκτελωνισμούς των αυτοκινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί πριν τη τελευταία 10ετία ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν πρόστιμα σε εμπόρους αλλά και ιδιώτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από άλλα κράτη-μέλη λόγω λάθους των Διευθύνσεων Μεταφορών.

Επειδή όμως από το 2003 έχουν εκτελωνιστεί δεκάδες χιλιάδες εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από εμπόρους και ιδιώτες καταναλωτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αρμόδιες υπηρεσίες των Τελωνείων να «εισπράξουν» τα «πρόστιμα» ακόμη και αν δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση ακόμη από τα Τελωνειακά δικαστήρια!

Οπως επισημαίνει στο «F-Press» το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης: «Δεν είναι δυνατόν οι Διευθύνσεις Μεταφορών να αλλάζουν κατά το δοκούν τις Οδηγίες Ρύπων (Euro) που έχουν τα εισαγόμενα ΙΧ από άλλα κράτη-μέλη και βέβαια να μην δέχονται ούτε τις βεβαιώσεις που αποστέλλει το εργοστάσιο! Επίσης δεν μπορεί ένα αυτοκίνητο που έχει εκτελωνιστεί και πουληθεί πριν από χρόνια να πρέπει εμείς ή κάποιοι ιδιώτες καταναλωτές να καταβάλλουμε τα πρόστιμα καθώς αν το γνωρίζαμε πως τα αυτοκίνητα είχαν τόσο αυξημένο τελωνείο δεν θα τα είχαμε εισάγει ή στην χειρότερη περίπτωση θα τα πουλάγαμε σε άλλες τιμές…».

Αυτοκίνητα Euro4 τα «βαφτίζουν» Euro 3!

Την πλήρη αποσύνθεση του κράτους επιδεικνύουν για ακόμη μία φορά οι πρακτικές που ακολουθούν οι Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και οι Τελωνειακές Αρχές.

Ειδικότερα έμπορος ΙΧ ο οποίος είχε εισάγει από άλλο κράτος-μέλος ένα SuzukiVitaraτο εκτελώνισε όπως όριζε η Κοινοτική Οδηγία που διέπει τα Euro4 αυτοκίνητα καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα στο τελωνείο. Μάλιστα κατά τη διαδικασία εκτελωνισμού η Διεύθυνση Μεταφορών είχε Πιστοποιήσει ότι το αυτοκίνητο πληρεί την Οδηγία Euro4. Μετά από 4 χρόνια απεστάλη από το Τελωνείο το πρόστιμο το οποίο κυμαίνονταν σε 3.500 ευρώ καθώς όπως αναφέρονταν στην κλήση το αυτοκίνητο εκ παραδρομής εκτελωνίστηκε ως Euro4 ενώ στην πραγματικότητα ήτανEuro3! Κατά τη ακροαματική διαδικασία στο «δικαστήριο» των Τελωνείων δεν αποδέχθηκαν τη Βεβαίωση του Κατασκευαστή που όριζε ότι το αυτοκίνητο ήταν Euro4 με αποτέλεσμα να επιβληθεί τελικά το πρόστιμο επειδή τα στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών θεώρησαν πως το συγκεκριμένο ΙΧ είναι Euro3. Επειδή όμως ο έμπορος καθυστέρησε να καταβάλλει το πρόστιμο ξαφνικά αντίκρισε πως το Τελωνείο είχε εισπράξει από τον τραπεζικό του λογαριασμό όχι μόνο το ποσό των 3.500 ευρώ αλλά και 908 ευρώ επιπλέον! Κατόπιν επικοινωνίας με τα αρμόδια στελέχη του Τελωνείου του αποκρίθηκαν πως από λάθος παρακράτησαν επιπλέον χρήματα τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να του επιστρέψουν καθώς υπάρχει εκκρεμότητα και με άλλα αυτοκίνητα που είχε εισάγει από άλλα κράτη-μέλη. Ωστόσο οι υποθέσεις των άλλων αυτοκινήτων ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί και βέβαια αφορούν σε ευρωπαικά αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων και μία BMW318iτης οποίας ο χαρακτηρισμός από τη Διεύθυνση Μεταφορών έχει αλλάξει ήδη 2 φορές. Ειδικότερα η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι το αυτοκίνητο πληρεί την οδηγία ρύπων Euro4, κατόπιν άλλαξαν γνώμη και το έκαναν Euro3 και τελικά «αποφάσισαν» ότι το αυτοκίνητο πληρεί την οδηγία ρύπων Euro4! Στην αναφορά για το BMWαπό το Τελωνείο το πρόστιμο ξεπερνά τις 5.900 ευρώ ενώ ακόμη και στην κατασκευάστρια εταιρεία η Διεύθυνση Μεταφορών έχει βεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο ΙΧ ανήκει στην κατηγορία Euro4.

Ωστόσο οι Τελωνειακές Αρχές εξακολουθούν να επιμένουν στο πρόστιμο προφανώς γιατί τα ταμεία είναι άδεια…

Πάντως το θέμα αναμένεται να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις καθώς στο στόχαστρο των Τελωνειακών Αρχών έχουν εισέλθει όλοι οι έμποροι και ιδιώτες καταναλωτές που έχουν εισάγει ΙΧ πριν τη τελευταία 10ετία καθώς μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος τα πρόστιμα παραγράφονται…

Παράλληλα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις λιγοστές εμπορίες αυτοκινήτων που έχουν μείνει ανοικτές ακόμη καθώς ακόμη και ένα πρόστιμο λίγων χιλιάδων ευρώ είναι ικανό να τις οδηγήσει σε λουκέτο! Από την άλλη μεριά αν το κράτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εκτελωνισμούς καλό θα ήταν να καταργήσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και να βρουν άλλο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται τόσο τραγικά λάθη που τινάζουν στο αέρα κυριολεκτικά επιχειρήσεις αλλά και οικογένειες…

πηγή: www.fpress.gr

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε το ενδιάμεσο σκαλοπάτι

Ματσάρες και γκολάρες στην Ευρώπη (videos)

Το Parken έγινε… Τούμπα! (pics+video)

Εσίτι: «Να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό» (video)

ΠΑΟΚ: «Είμαστε στην κορυφή!»

Κέρδισε η Σλόβαν (video)

Εκτόξευση της Ελλάδας λόγω ΠΑΟΚ!

«Έφαγε» τρίμπαλο πριν τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός

Έδωσε… ρέστα ο Λουτσέσκου

Μιχάι: «Να μεγαλώσουμε στην Ευρώπη!»

Λουτσέσκου: «Θέλουμε την Τούμπα γεμάτη»

Ο ΠΑΟΚ κρατά ζωντανή την Ελλάδα

Το άλμα πρωτιάς του ΠΑΟΚ (video)

Τόρουπ: «Ο ΠΑΟΚ και τα λάθη μας… σκότωσαν!»

Ράζβαν: «Το σκορ θα μπορούσε να είναι και 6-0»

Πασχαλάκης: «Βγάλαμε προσωπικότητα»

Αν. Ζίβκοβιτς: «Δώσαμε όλοι το 200%»

Η απόδοση των παικτών

Η βαθμολογία του 6ου ομίλου

Ομάδα και λαός έγιναν ένα! (videos)

Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε το ενδιάμεσο σκαλοπάτι

ΠΑΟΚ-ΑΝΤ1: Τo video της ντροπής

Τελείωσε τον Σεμέδο πριν τον ΠΑΟΚ ο ΟΣΦΠ

Εξώδικο ΠΑΟΚ σε ANT1!

Η «νέα» χωρητικότητα της Τούμπας

Χαλαρώνουν τα μέτρα για τα γήπεδα

Στο Ch. League μέτρησε, στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ όχι!

Τελευταίος πόντος και αποθέωση (videos)

Ευχαρίστησε τους ΠΑΟΚτσήδες ο Ζέκα (video)

Έπαθε πλάκα με τον κόσμο η Λι Ντα Γιονγκ!

Ο Γκαρσία θα βγάλει συμπεράσματα

Η Γιουνάιτεντ δεν… πεθαίνει εύκολα! (videos)

Οι αδερφές Λι εν δράσει! (pic-videos)

Ανακοίνωση- ντροπή από τον ΑΝΤ1!

Ποδοσφαιρική πανδαισία στο Ch. League (videos)

Η απόδοση των παικτών

Πλησιάζει η ώρα του Ίνγκασον

Πρώτος… άτυχος ο Αντρέ!

Live: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Θρίαμβος με κορεάτικο αέρα για τον ΠΑΟΚ!

Θεσσαλονίκη-Parken τέσσερα λεπτά δρόμος

Πρόταση-σεισμός της FIFA για το ποδόσφαιρο

Οι δοκιμές για Κοπεγχάγη

Τζόουνς: «Θέλω να ξαναπαίξω στον ΠΑΟΚ»

Ο Λουτσέσκου τους… αφύπνισε

Ο κύβος ερρίφθη! Σέντρα για τον ΠΑΟΚ Β

Λουτσέσκου: «Ήμασταν ηλίθιοι με τον Βόλο»

Live: Κοπεγχάγη-ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ κρατά ζωντανή την Ελλάδα

Εσίτι: «Να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό» (video)

ΠΑΟΚ: «Είμαστε στην κορυφή!»

Εκτόξευση της Ελλάδας λόγω ΠΑΟΚ!

Έδωσε… ρέστα ο Λουτσέσκου

Μιχάι: «Να μεγαλώσουμε στην Ευρώπη!»

Λουτσέσκου: «Θέλουμε την Τούμπα γεμάτη»

Ο ΠΑΟΚ κρατά ζωντανή την Ελλάδα

Ο Λοβ επέστρεψε!

Επιτέλους επιστροφές για τον Λυκογιάννη

Ο ΠΑΟΚ πάει NBA (video)

Τζόουνς: «Θέλω να ξαναπαίξω στον ΠΑΟΚ»

Πάρτι στην πρεμιέρα για Γιάννη και Μπακς (videos)

Ατομικό και πάλι ο Λοβ

Τα εισιτήρια για το ΠΑΟΚ- Γαλατασαράι!

Κέρδισε η Σλόβαν (video)

«Έφαγε» τρίμπαλο πριν τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός

Τόρουπ: «Ο ΠΑΟΚ και τα λάθη μας… σκότωσαν!»

Νέο φιρμάνι για τον Άρη

H αποβολή του Γκραμπάρα (video)

Κινδυνεύει ενόψει ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός!