Μία διαφορετική, εξόχως σημαντική και διδακτική εμπειρία είχαν όλα τα μέλη της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ, το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα λιγοστά σε όλο τον κόσμο, που έχει σαν αποκλειστικό θέμα το μπάσκετ.
Ο Τεχνικός Διευθυντής της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος μίλησε για την επίσκεψη της ομάδας στο Μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ, αλλά αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει στο «Παλατάκι» για την δημιουργία του Μουσείου του μπασκετικού ΠΑΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα εντυπωσιακό Μουσείο, είναι η ιστορία του μπάσκετ. Πηγαίνουμε πολλά χρόνια πίσω, μάθαμε πως παιζόταν το μπάσκετ, πως ερχόταν ο κόσμος στο γήπεδο και βλέποντας την εξέλιξη του μπάσκετ καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η πορεία του αθλήματος στην Ελλάδα και στην πόλη μας. Εύγε σε αυτούς που έκαναν το Μουσείο αυτό και εύχομαι να κάνουν και το επόμενο βήμα για να καλύψουν και άλλα κομμάτια της μπασκετικής ιστορίας της πόλης. Υπάρχουν αντικείμενα, για παράδειγμα μία ματωμένη ή ιδρωμένη φανέλα, είναι προτιμότερο να είναι σε μία βιτρίνα για να την βλέπει και να μαθαίνει ο κόσμος, παρά να είναι σε ένα σεντούκι κρυμμένη και ξεχασμένη. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τη ΧΑΝΘ, αλλά και για όλους και για μας, που έχουμε κάνει μισό βήμα και θέλουμε να αναδείξουμετην ιστορία του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ. Είναι σημαντικότατη η ιστορία, υπάρχει υλικό εξαιρετικό σε φωτογραφίες, υπάρχουν αντικείμενα και σιγά σιγά μαζεύουμε αντικείμενα για να τα εκθέσουμε στο Μουσείο μας που δημιουργείται μέρα με την ημέρα».
Για τους περισσότερους από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, η παρουσία τους στο Μουσείο της ΧΑΝΘ ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Για τον Σούλη Μαρκόπουλο η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ συνοδεύτηκε από έντονα συναισθήματα, όπως το παραδέχθηκε και ο ίδιος: «Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνετέλεσαν να γίνει αυτό το Μουσείο και ειδικά στους ανθρώπους της ΧΑΝΘ. Ειλικρινά φορτίστηκα συναισθηματικά βλέποντας φωτογραφίες από όλους αυτούς τους ανθρώπους που τους έβλεπα σε πάγκους ομάδων, σαν παίκτες, ανθρώπους που ήταν γνωστοί και φίλοι. Εδώ είδα για πρώτη φορά μπάσκετ, στο κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται πιο δίπλα στο παλιό κτίριο έπαιξα για πρώτη φορά μπάσκετ χωρίς να ξέρω ουσιαστικά τι είναι το άθλημα, απλά πήρα μία μπάλα και την πέταξα στη μπασκέτα και μαγεύτηκα. Η ΧΑΝΘ έκανε μία σπουδαία πρωτοβουλία για την ιστορία ενός αθλήματος που έφερε τις περισσότερες επιτυχίες από οποιοδήποτε άλλο άθλημα στην Ελλάδα και είναι ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία του αθλήματος, πως ξεκίνησε και πως έφτασε μέχρι εδώ, ώστε το ελληνικό πρωτάθλημα να θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα που γίνονται στην Ευρώπη».
Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Κώστας Χαραλαμπίδης, θυμήθηκε ότι είχε παίξει μπάσκετ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στα γήπεδα της ΧΑΝΘ, το έλεγε με υπερηφάνεια στους συμπαίκτες του και σχολίασε: «Το ότι υπάρχει ένας χώρος, ένας αθλητικό και μπασκετικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορείς να δεις πράγματα για τα οποία άκουσες πολλά, είδες ενδεχομένως και κάτι, αλλά τώρα έχει την δυνατότητα να τα μάθεις με κάθε λεπτομέρεια. Μάθαμε πολλά, ακούσαμε ιστορίες όμορφες, αλλά κυρίως νομίζω ότι κάναμε ένα καλό μάθημα ιστορίας για το μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα, για τη ΧΑΝΘ, από την οποία ξεκίνησαν όλα».
Μαζί με την ομάδα του ΠΑΟΚ, επισκέφθηκε το Μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, ενώ η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την προβολή 15λεπτου βίντεο για την ιστορία του μπάσκετ και της ΧΑΝΘ στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ κ. Σωσσίδης ευχαρίστησε την ΚΑΕ ΠΑΟΚ για την επίσκεψη και κάλεσε και τις ακαδημίες μπάσκετ να κάνουν το ίδιο.
Πηγή: paokbc.gr