Ιδιαίτερα ευρηματικοί αποδείχθηκαν οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων καθώς για να μην καταλάβουν τις παράνομες δουλειές που έστηναν χρησιμοποιούσαν σαν συνθηματικά τα ούζα, τους σκύλους και τις… μπανάνες.
Όταν ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος καυσίμων έδινε εντολή να κλέψουν καύσιμα κατά τη διάρκεια τροφοδοσίας πλοίων, οι οδηγοί των βυτιοφόρων χρησιμοποιούσαν τη φράση «…πάμε για ουζερί στον Πειραιά».
Αμέσως μετά ήταν η σειρά του εμπλεκόμενου υπαλλήλου στη γεφυροπλάστιγγα του ΟΛΠ. Όταν είχε βάρδια και μπορούσε να στήσει τη δουλειά, έπαιρνε τηλέφωνο τους συνεργούς του και τους ενημέρωνε ότι… «…οι μπανάνες και τα τελάρα έχουν φτάσει».
Όταν όμως κινδύνευε να χαλάσει η δουλειά, έπαιρναν τηλέφωνο τον αρχηγό του κυκλώματος και του έλεγαν: «Ήταν τα πίτμπουλ από πάνω μας και δεν καταφέραμε να κάνουμε βήμα».
Υπήρχε όμως και η έγκαιρη προειδοποίηση από τα υψηλά κλιμάκια του ΥΠΕΚΑ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου που γνώριζε εκ των έσω για το πότε και που θα γίνονταν προγραμματισμένοι ή έκτακτοι έλεγχοι της αρμόδιας υπηρεσίας, ενημέρωνε τα μέλη του κυκλώματος με τη φράση «…βγαίνει η Μετεωρολογία».
Μάλιστα ο άλλοτε συνδικαλιστής, ο Μανώλης Χατζόπουλος, ένας εκ των συλληφθέντων για το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων, φαίνεται να «πρωταγωνιστεί» στους αμαρτωλούς διαλόγους που έχουν καταγραφεί με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
«Είναι τελειωμένο. Οι δύο μηχανικοί αύριο θα είναι στον Πειραιά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και όταν κατεβαίνουν κάτω, καταλαβαίνεις τι γίνεται…». Αυτή, σύμφωνα με τα «Νέα», φαίνεται να είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προς πρατηριούχο, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι επίκειται έλεγχος της υπηρεσίας του σε βενζινάδικο στον Πειραιά.
Σε τηλεφώνημα που καταγράφεται στις 20 Ιανουαρίου, ο ίδιος αναφέρει σε πρατηριούχο του Περιστερίου: «Ρε συ εκεί στο Περιστέρι, όχι στη δική σου, στην άλλη την πολυκατοικία, τη διπλανή, να προσέχεις αύριο. Είναι πολυκατοικία που θα έχει πρόβλημα αύριο». Όπου η λέξη «πολυκατοικία», οι Αρχές εκτιμούν ότι σημαίνει βενζινάδικο και πως η συγκεκριμένη έκφραση του υπαλλήλου αναφέρεται σε επικείμενους ελέγχους ειδικών.
Ο Χατζόπουλος ήταν συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου εργαζόταν ως τμηματάρχης στη διεύθυνση Εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών, υπό την οποία βρίσκεται και η διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων. Ο ρόλος του ήταν κομβικός καθώς ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε πότε έβγαιναν τα αρμόδια κλιμάκια για έλεγχο. Ετσι φρόντιζε να ενημερώνει τα πρατήρια και οι επιτήδειοι λάμβαναν τις προφυλάξεις τους για να μην πέσουν στα χέρια των ελεγκτών.
«Αστήρικτες οι κατηγορίες, αυτοβούλως πήγα στην Ασφάλεια» λέει ο Γιώργος Σπανός
Οι 16 -έως τώρα- συλληφθέντες, μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων με ναυτιλιακό πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, οδηγήθηκαν την Τετάρτη στον εισαγγελέα.
Ο ίδιος ο Γιώργος Σπανός κάνει λόγο για αυτόβουλη παρουσία στην Ασφάλεια και όχι κατόπιν σύλληψης, ενώ χαρακτηρίζει αστήρικτες τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο καυσίμων και εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα λάμψει η αλήθεια.
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται ακόμη ο πρόεδρος συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένας ακόμη κρατικός υπάλληλος και μία συνταξιούχος δημόσια υπάλληλος, οι οποίοι φέρονται να ενημέρωναν το κύκλωμα για τα σημεία, όπου θα γίνονταν έλεγχοι ποιότητας καυσίμων.
Έχουν συλληφθεί, επίσης, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι πρατηρίων.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, κακουργηματική απάτη εις βάρος ναυτιλιακών εταιρειών, νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ναυτιλιακό πετρέλαιο -που έχει χαμηλότερους δασμούς- το οποίο αρχικά επεξεργαζόταν και στη συνέχεια το διοχέτευε στην αγορά ως πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Οι έρευνες διεξάγονται εδώ και τέσσερις μήνες, έπειτα από υπόδειξη και παραγόντων του κλάδου των βενζινοπωλών, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ύποπτες κινήσεις στην αρμόδια για τον έλεγχο των καύσιμων διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι έρευνες έγιναν σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Πέραμα.
Πηγή:protothema