Η φωτογραφία βασικά είναι μεράκι. Μια συνεχής αναζήτηση της καλύτερης εικόνας που θα φυλακιστεί για πάντα σε ένα κλικ. Η αποτύπωση των στιγμών που μας καθορίζουν, άλλωστε, είναι αυτή που δίνει την απαραίτητη δυναμική στην ιστορία. Στο παιχνίδι με τη Μπενφίκα στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ σε συνεργασία με μια ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι τελείως διαφορετικό για να προσφέρει σ’ εσάς ένα άλλου επιπέδου εικαστικό αποτέλεσμα. Δίχως photoshop, δίχως… πειραγμένη ψηφιακή επεξεργασία. Μόνο με τη βοήθεια της αστρονομίας που ανέδειξε τα πραγματικά χρώματα που δεν μπορεί να… συλλάβει το ανθρώπινο μάτι.
Η ιδέα και η τεχνογνωσία ανήκει στον Αστροφυσικό – ερευνητή Δημήτρη Μισλή, τον μηχανολόγο Γιώργο Παγούνη, τους εμπειρογνώμονες φωτογράφους Γιώργο Λιόρη, Αθανάσιο Τσουκαλά, τον τελειόφοιτο φυσικό στον τομέα της αστρονομίας Θοδωρή Ανάγνο, τον τελειόφοιτο Κωνσταντίνο Καρπουζά και τον φωτογράφο Γιώργο Μαριέρη. Η ομάδα τους ανέπτυξε το φίλτρο Zandron, όπως το ονομάζουν, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε αθλητικό γεγονός από τον ΠΑΟΚ.
«Η ιδέα να φτιάξουμε το ψηφιακό φίλτρο μας ήρθε μετά από ένα πρόγραμμα που κατασκευάσαμε για την επεξεργασία αστρονομικού σήματος και εικόνας», εξηγεί ο Δημήτρης Μισλής και συνεχίζει: «Τότε καταλάβαμε πως η αστρονομική τεχνική που ανακαλύψαμε θα μπορούσε να είχε εφαρμογές και σε καλλιτεχνικές εικόνες. Έτσι μερικοί από την ομάδα έφτιαξαν το λογισμικό, ενώ άλλοι μετέτρεψαν την φωτογραφική μηχανή για τις ανάγκες της μεθόδου μας. Φυσικά έγιναν πολλές προσπάθειες και πολλές μετατροπές μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Καταλαβαίνουμε φυσικά ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί και καλοί φωτογράφοι και χρήστες του photoshop για παράδειγμα που μπορούν να αποδώσουν κάπως την τεχνική μας αλλά οι φωτογραφίες μας δεν έχουν μόνο το ιδιαίτερο της επεξεργασίας αλλά και της λήψης.
Η τεχνική, την οποία την ονομάζουμε «Φίλτρο Zandron» αποδίδει την εικόνα όπως το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί και αυτό είναι που την κάνει τόσο διαφορετική. Το ανθρώπινο μάτι έχει κάποιους περιορισμούς λόγω της φύσης του. Περιορισμούς που μία μηχανή δεν έχει. Τα μάτια μας μπορούν να δουν πολύ λιγότερους τόνους φωτεινότητας και χρωμάτων από ότι η φωτογραφική μηχανή. Η λήψη της εικόνας σε συνδυασμό με την επεξεργασία δίνει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες στις διαβαθμίσεις φωτισμού αλλά και χρωμάτων.
Τα χρώματα της κάθε φωτογραφίας είναι 100% φυσικά. Δεν προσθέτουμε χρώμα ή άλλα στοιχεία στην φωτογραφία. Απλά, τα χρώματα αυτά δεν μπορεί να τα συλλάβει το ανθρώπινο μάτι. Για παράδειγμα μια ελαφριά ομίχλη που δεν μπορεί να την δει το μάτι μπορεί να είναι το κυρίαρχο θέμα στην φωτογραφία μας, ή ένα έντονο πράσινο χρώμα έχει πολλές περισσότερες διαβαθμίσεις απ’ ότι μπορούμε να αντιληφθούμε.
Στις απλές φωτογραφίες αυτά τα χρώματα εμφανίζονται γιατί οι φωτογραφικές μηχανές του εμπορίου κατασκευάστηκαν να αποτυπώνουν ρεαλιστικά κάθε φωτογραφία. Εμείς προσπαθούμε να αναπαράγουμε μια εικόνα έτσι ώστε να φανούν και «κρυμμένα» στοιχεία της. Η λήψη μιας εικόνας μπορεί να απαιτεί έως και δέκα διαφορετικές φωτογραφίες από το ίδιο κάδρο. Με άλλα λόγια κάθε φωτογραφία την έχουμε μέχρι και δέκα διαφορετικές στάσεις προκειμένου να συλλάβουμε πολλούς διαφορετικούς τόνους.
Έπειτα για κάθε μία φωτογραφία επεμβαίνουμε με το ψηφιακό φίλτρο που αναφέραμε παραπάνω. Το πρόγραμμα είναι ημι-αυτόματο. Αρχίζει με ειδικούς αλογορίθμους που χρησιμοποιούμε στην αστρονομία για αφαίρεση θορύβου, ανάλυση φωτεινότητας κτλ. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες αλλά η κάθε φωτογραφία χρειάζεται περίπου 20 – 25 λεπτά σε έναν τετραπύρινο 4Ghz υπολογιστή.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον ΠΑΟΚ, τον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο της πόλης, που μας έδωσε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε την τεχνική μας για πρώτη φορά σε ένα αθλητικό γεγονός και στο μέλλον θα σας παρουσιάσουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Πηγή:paokfc