Αξίζει Ιβάν να αναλάβεις!

Σχόλιο του Κώστα Χαλβατσιώτη

Μπορεί να έδωσε τεράστια – για την δεδομένη χρονική στιγμή της «κρίσης του Φλεβάρη» – στην ΚΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά ακόμη είναι μακριά από το μετοχολόγιό της, αν και πρόκειται για μία «επένδυση» με προοπτική.
Την ώρα που ο Μπάνε Πρέλιεβιτς και ολάκερη η ΚΑΕ αγωνιούσαν για την «μέγγενη» της Εφορίας που «έσφιγγε» αδυσώπητα την ομάδα μπάσκετ, την ώρα που διοικούντες και ομάδα έκαναν «προσευχές» για να ανταποκριθεί ο κόσμος στο κάλεσμα του προέδρου για να μαζευτούν τα πολύτιμα 50.000 € για να μην καταπέσουν «ρυθμίσεις» και μαζί της η «εξυγίανση» – «σωτηρία» του μπασκετικού ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης έστω και από την Λισαβόνα ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη είχε λάβει το μήνυμα από το «παλατάκι», είχε δώσει την συγκατάθεσή του. Γνώριζε – όπως και ο Μπάνε Πρέλιεβιτς παραδέχθηκε το βράδυ του Σαββάτου – με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα και τα προβλήματα της ΚΑΕ και άλλωστε ήταν «κοινό μυστικό» ότι πέρα από τις συζητήσεις του προέδρου της ΚΑΕ με το «αφεντικό» της ΠΑΕ αλλά και σε πιο συχνή βάση με τον Γκερμάν Τσιτσιάκοφ και την Μαρία Γκοντσάρεβα, ο ομογενής επιχειρηματίας είχε στείλει και «ειδικό απεσταλμένο» στο «παλατάκι» στις αρχές του 2014 και έχει στα χέρια του τον πλήρη φάκελο της ομάδας μπάσκετ. Είχε μάλιστα ρωτήσει και «πόσα χρειάζονται για να γίνει πρωταγωνιστής» ο ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, πέρα βέβαια από όσα άκουγε διαρκώς για τα χρέη της ΚΑΕ…
Ο Ιβάν Σαββίδης δεν «βιάστηκε» να συμμετάσχει στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτε και υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να εμπλακεί τώρα, χωρίς μάλιστα να έχει λύση άλλα μεγαλύτερα ζητήματα της ΠΑΕ (αγωνιστικά, χρέη, προπονητικό κέντρο). Αλλά δεν βιάζεται να κάνει και τις «επενδύσεις» που σχεδιάζει. Είναι προσεκτικός και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις του είτε στο «Μακεδονία Παλλάς» και στο Παλιούρι, είτε στην ΣΕΚΑΠ είτε και στην αγορά ακινήτων στην Βόρεια Ελλάδα. Ουδέποτε έκρυψε – αντίθετα το «φώναξε» – ότι θέλει να κάνει «μεγάλες δουλειές», συμπεριλαμβανομένης τα εξαγοράς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και φυσικά θέλει να «επεκταθεί».
Είναι όμως το μπάσκετ ένα πεδίο στο οποίο θα «επενδύσει» ή θα «χάσει»; Ταπεινή μας άποψη είναι ότι θα «βγει κερδισμένος». Πολύπλευρα… Αρκεί να το «τολμήσει», γιατί γι΄ αυτόν θα είναι πρωτόγνωρη η ενασχόληση με το μπάσκετ, όταν χρόνια τώρα μοιάζει – από την εμπλοκή του στην ομάδα του Ροστόφ – περισσότερο ποδοσφαιρικός…
Τι έχει να του δώσει το μπάσκετ; Πρωτίστως έσοδα από εισιτήρια και χορηγούς, όταν θα δημιουργήσει με την έλευσή του «όραμα». Και η ομάδα με τα όσα της προσφέρει για να «χτιστεί» ακόμη πιο ανταγωνιστική – και με τις δικές του «εγγυήσεις» μπορεί να παίξει στην Ευρωλίγκα ακόμη και με wild card ας μην γελιόμαστε («κρα» κάνει ο Μπερτομέου για ιδιοκτήτες με ρευστό) – θα φέρει τον κόσμο στο «παλατάκι» για να βλέπει μία ομάδα που θα διεκδικεί από τους «αιώνιους» και η οποία θα παίζει κάθε εβδομάδα με τους κορυφαίους της Ευρώπης αλλά σαν πρωταγωνίστρια και όχι το …πολύ ως αουτσάϊντερ όπως φέτος.
Το μπάσκετ θα του δώσει την ευχέρεια και για έσοδα από πωλήσεις παικτών. Εδώ ο σημερινός ΠΑΟΚ έχει την ευχέρεια να «κερδίσει» από τον Κούπερ που λέει ο λόγος – ευτυχώς διατηρεί σθεναρή στάση η διοίκηση της ΚΑΕ και δεν επανέλαβε το σφάλμα με τον Μαγκράθ – ενώ με την οργάνωση (και χρηματική ενίσχυση) της υποδομής, θα είναι σίγουρα αρκετοί οι νέοι Βασιλειάδηδες που θα προκύψουν, καθώς αν υπήρχε χρήμα την τελευταία τετραετία κανένας Σλούκας, Κατσίβελης ή Παπανικολάου δεν θα πήγαινε στον Άρη ή στον Ολυμπιακό. Και το λέμε εκ του ασφαλούς αυτό γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα. Υπενθυμίζουμε ότι και τα ταλέντα που το καλοκαίρι κατέληξαν στον Άρη (Πουλιανίτης, Μήτογλου) πήγαν εκεί για 10-15.000 ευρώ που ο ΠΑΟΚ δεν είχε να διαθέσει…
Το μπάσκετ μπορεί να δώσει στον Ιβάν Σαββίδη και τίτλους. Όχι πως δεν μπορεί το ποδόσφαιρο, αλλά προσέξτε: το μπάσκετ το έκανε ήδη στο παρελθόν, έχει την τεχνογνωσία, έχει την εμπειρία και κυρίως έχει το right staff αυτών που κατέκτησαν τους τίτλους με τους Μπάνε Πρέλιεβιτς, Νίκο Σταυρόπουλο και Σούλη Μαρκόπουλο να είναι οι τότε τροπαιούχοι και νυν ιθύνοντες της ομάδας.
Το μπάσκετ μπορεί να του δώσει μέσω επιτυχιών και προσέλκυσης του κόσμου – που όλοι θα έρθουν στο γήπεδο αν δουν ομάδα με παικταράδες, ομάδα που να προσφέρει θέαμα και όχι να «αγγομαχάει» με τον τωρινό πάμφτωχο προϋπολογισμό με τον οποίο βεβαίως έχουν γίνει «θαύματα» ως τώρα – επιπρόσθετη δυναμική σε αυτό που σκοπεύει να κάνει από την μέρα που «επέστρεψε» στην πατρίδα του.
Το μπάσκετ βέβαια χρειάζεται και χρήμα για να γίνουν όλα αυτά. Χρειάζονται κόστη και δαπάνες, αλλά για τα τωρινά δεδομένα του Ιβάν Σαββίδη είναι σίγουρα «πταίσματα» σε όσα έχει ήδη «ρίξει» αθρώα στην Τούμπα. Με δύο εκατ. για παλιά χρωστούμενα «καθαρίζει» τα πάντα και μάλιστα σε βάθος χρόνου αφού όλα είναι διακανονισμένα, ρυθμισμένα και ήδη πληρώνονται και με άλλα δύο εκατ. το πολύ για μία νέα αρχή, η ομάδα θα κάνει τον κόσμο να ψάχνει «μαγικά χαρτάκια».
Με άλλα λόγια μόνο οι «κατεστραμμένες» φετινές μεταγραφές του ποδοσφαίρου θα είχαν κάνει το μπάσκετ ήδη «ομαδάρα» και μάλιστα «καθαρή» από χρέη. Και μπορεί όλα αυτά να τα ξέρει, να του τα είπαν – ακόμη και ο ίδιος ο Πρέλιεβιτς – αλλά πλέον και με την διάθεση που δείχνει ο Ιβάν Σαββίδης για να βοηθήσει, είναι ώρα για ακόμη μεγαλύτερη προσέγγισή του για να πειστεί. Χωρίς φυσικά να τον «οδηγήσει» κανείς σε συγκρίσεις με το ποδόσφαιρο ή σε κρίσεις κατά της ΠΑΕ. Όλοι μαζί, σε μία «οικογένεια» που έλεγε και ο Μπάνε τις προάλλες, είναι το θέμα να νοιώσουν πολλαπλή ευτυχία…

Υ.Γ. 1 Εφόσον ο Ιβάν Σαββίδης το αποφασίσει, ανεξάρτητα των τοποτηρητών του, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να «στηριχθεί» στους υπάρχοντες της ΚΑΕ και της ομάδας. Ακόμη κι αν δεν μπορεί να αναπτύξει κατακόρυφα την εμπιστοσύνη του σε Μπάνε, «Μάτζικ», Σούλη και μόνο που ο κόσμος του ΠΑΟΚ τους εμπιστεύεται «τυφλά» και μόνο που ήδη πέτυχαν ακατόρθωτα πράγματα με τα «ψίχουλα» που είχαν στην διάθεσή τους για εξυγίανση και δημιουργία αξιοπρεπέστατων ομάδων, αποδεικνύουν ότι έχουν τον τρόπο για να αναπτύξουν την «επένδυση» που θα γίνει.

Υ.Γ. 2 Οποιοδήποτε «πρέσινγκ» στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο. Για να πάνε έγκαιρα τα σχετικά «μηνύματα» και στην Ευρωλίγκα, σε περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης πει το «ναι».

Υ.Γ. 3 Ακόμη κι αν ο Σαββίδης δεν θελήσει να εμπλακεί μετοχικά, ένα «ναι» σε αύξηση της οικονομικής του βοήθειας, θα είναι λυτρωτικό για την πολύπαθη ΚΑΕ.

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Πρόκριση στο ΟΑΚΑ για τον ΠΑΟΚ

Τα πρωτοσέλιδα 22/1 (video)

Τα πολωνικά ψώνια έφεραν 15 εκ. ευρώ!

Το αντίο της ΠΑΕ σε Μαντά (pic)

Σάνσελ Μπεμπά πόσο χρονών είσαι;

Θλίψη στην οικογένεια του ΠΑΟΚ

Γάτσης: «Με συγκέντρωση για τη νίκη»

Μεξικάνικα σενάρια για ΠΑΟΚ

Η νίκη της Μίντιλαντ on camera

Η αλήθεια για Κεραμίτση-ΠΑΟΚ (videos)

Την είπε σε Αυγενάκη η ΕΠΟ

Έρχεται ένα φουλ «ασπρόμαυρο» Σάββατο

Η UEFA αποθεώνει τον Πασχαλάκη (video)

Να γυρίσει τον… διακόπτη ο ΠΑΟΚ

Ήττα για τον ΠΑΟΚ

«Έδεσε» και Μπαλωμένο ο ΠΑΟΚ

Χωρίς τρεις με ΠΑΟΚ η ΑΕΚ!

Πάει για βραβείο ο Άκπομ (pic)

Κωνσταντέλιας: «Έτοιμος για το νέο βήμα»

Πρόκριση στο ΟΑΚΑ για τον ΠΑΟΚ

Συγκίνηση στο «αντίο» του Σφιντέρσκι

«Στον ΠΑΟΚ ο Φιλίπε Σοάρες!» (pic)

Ψήνει χρυσό deal για Σφιντέρσκι ο ΠΑΟΚ

Ο Σφιντέρσκι πληρώνει και τη Γιαγκελόνια

Τα φορ έφεραν… χρυσάφι στον ΠΑΟΚ!

Ουκρανικό σενάριο για Κονοπλιάνκα

Ατρόμητος για Ζίβκοβιτς

Τρελάθηκε με Ντεμπελέ ο Τσάβι

Πήρε θέση για Βαρέλα ο Μπεκάλι

Ήθελε Σφιντέρσκι και η Κοπεγχάγη!

«Χρυσό» συμβόλαιο για Σφιντέσρκι! (video)

Τελική ευθεία για Σοάρες

Βαρέλα: «Δεν πάω πουθενά!»

Δεν άντεξε ο ΠΑΟΚ…

Κρυφοκοιτάει Βαρέλα η Στεάουα

Απρόοπτο με Μιχάι

Στην κορυφή του κόσμου Αμπέλ-Παλμέιρας

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Όλοι σε θέλουν εδώ» (pic)

Live+Stream: Μπαστάρδο – ΠΑΟΚ

Ορίστηκε η ρεβάνς!

«Θέλει Γκέντσον Φερνάντες ο ΠΑΟΚ»

Ψάχνουν ομάδα για Εσίτι

Τα πολωνικά ψώνια έφεραν 15 εκ. ευρώ!

Πότε θα γίνει η ρεβάνς με ΑΕΚ

Η απόδοση των παικτών

Αυτή η ομάδα θέλει τον Σφιντέρσκι

Το αντίο της ΠΑΕ σε Μαντά (pic)

Τα πολωνικά ψώνια έφεραν 15 εκ. ευρώ!

Το αντίο της ΠΑΕ σε Μαντά (pic)

Μεξικάνικα σενάρια για ΠΑΟΚ

Η αλήθεια για Κεραμίτση-ΠΑΟΚ (videos)

Μπαλωμένος: «Μεγαλύτερες οι απαιτήσεις στον ΠΑΟΚ»

Η UEFA αποθεώνει τον Πασχαλάκη (video)

«Έδεσε» και Μπαλωμένο ο ΠΑΟΚ

Θλίψη στην οικογένεια του ΠΑΟΚ

Έμαθε πρόγραμμα ο ΠΑΟΚ (pics)

Γ. Καμπερίδης: «Κλειδί η άμυνά μας»

Λυκογιάννης: «Ιδιαίτερη ομάδα η ΑΕΚ»

Πλήρης για το διπλό ο ΠΑΟΚ!

Προπόνηση και αναχώρηση για Αθήνα

Όλοι μέσα για ΑΕΚ!

Σάνσελ Μπεμπά πόσο χρονών είσαι;

Πρόκριση για τους «ψυχωμένους» Βάσκους (videos)

Βασίλισσα από μέταλλο (video)

Η FIFA αλλάζει τους δανεισμούς παικτών

Η νίκη της Μίντιλαντ on camera

Χωρίς τρεις με ΠΑΟΚ η ΑΕΚ!

Φιλική νίκη της Μίντιλαντ

ΕΠΟ κατά Κούγια!

Κι άλλο κρούσμα Covid στην ΑΕΚ

Νέο… φιρμάνι για τον Άρη