Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΕ για κλιμακωτή επιβολή κυρώσεων στην Μόσχα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στην ουκρανική κρίση.
«Δεν θα ανεχτούμε απειλές και θα προχωρήσουμε σε αντίποινα» απαντά η Ρωσία, την ώρα που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχει διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της στην Κριμαία, που φέρεται να ανέρχονται πλέον σε 30.000.
Ο επικεφαλής των Ουκρανών συνοριοφυλάκων είπε στο Reuters ότι το νούμερο (30.000) αποτελεί εκτίμηση και περιλαμβάνει τόσο τα στρατεύματα που αφίχθησαν από την περασμένη εβδομάδα, όσο και το πλήρωμα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
H Ουκρανία υποστηρίζει ότι η άφιξη χιλιάδων στρατιωτών στην Κριμαία και η κατάληψη περιοχών, παραβιάζει τις υπάρχουσες συνθήκες. Η Ρωσία από την πλευρά της επιμένει ότι οι μόνες δυνάμεις που διαθέτει στην χερσόνησο είναι αυτές στην Σεβαστούπολη.
Εν τω μεταξύ μαίνεται ο πόλεμος των δηλώσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με την Ρωσία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρ. Γιατσένιουκ, καλώντας εκ νέου τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες.
«Οι Ρώσοι γείτονές μας θα πρέπει πρώτον: να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Δεύτερον: Να εφαρμόσουν τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Τρίτον: να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες που παραμένουν στο έδαφος της Κριμαίας. Τέταρτον: να πουν σε όλο τον κόσμο ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αρχίσει να χτίζουν ένα άλλο είδος σχέσης» δήλωσε ο Αρσένι Γιατσένιουκ.
Ο πρωθυπουργός, σημείωσε επίσης ότι «κανένας στον πολιστισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του αποκαλούμενουδημοψηφίσματος για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία».
«Δεν θα δεχθούμε απειλές»
Η Μόσχα διαμηνύει από την πλευρά της ότι δεν θα ανεχτεί απειλές, εξαπολύοντας βέλη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «διόλου εποικοδομητική στάση» που υιοθέτησε ανακοινώνοντας κυρώσεις.
«Ο οπορτουνισμός επικράτησε της κοινής λογικής που υπαγορεύει τουλάχιστον να ακουστεί η θέση της Ρωσίας, στρατηγικού εταίρου της ΕΕ. Η Ρωσία δεν θα δεχθεί την γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών αλλά αν όντως υλοποιηθούν, δεν θα μείνουν δίχως απάντηση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε οργισμένη ανακοίνωσή του για τις κλιμακωτές κυρώσεις που αποφασίστηκαν στην χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την ουκρανική κρίση.
Μετά την σύνοδο, οι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν την αναστολή των συνομιλιών για τις θεωρήσεις διαβατηρίων Ρώσων πολιτών και κάλεσαν τη Μόσχα να δώσει εντολή να επιστρέψουν τα στρατεύματά της στις βάσεις τους, ζητώντας επίσης να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Μάλιστα η ΕΕ προειδοποίησε ότι αν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Κυρώσεις ανακοίνωσε χθες και ο Λευκός Οίκος.
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, όπως ακριβώς είχε συμβεί και χθες.
Περίπου δέκα ένοπλοι εμπόδισαν κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δύο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο της Κριμαίας, τα δύο οχήματα που μετέφεραν τους 40 παρατηρητές, τα οποία ακολουθούνταν από περίπου 15 πολιτικά ουκρανικά αυτοκίνητα.
Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ».