Ο ΠΑΟΚ στην τρίτη σεζόν στον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης. Το 1931-32 είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από την ΑΕΚ, ενώ την επόμενη σεζόν (1932-33) έμεινε αποκλείστηκε στη φάση των «16».
Από το 1933 μέχρι το 1938 δεν έγιναν αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας και το 1938-39 που επέστρεψε ο θεσμός, ο Δικέφαλος άφησε εκτός τον Ηρακλή στα προημιτελικά (3-2) και αντιμετώπισε τον πρωταθλητή Πειραιά, Εθνικό για μια θέση στον τελικό.
Με το επιβλητικό 4-0 στην Θεσσαλονίκη πήρε τη νίκη και την πρόκριση το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαΐου.
Στον δεύτερο ημιτελικό υπήρξε διακοπή πριν το ημίχρονο διότι ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ράγγος δεν δέχθηκε την απόφαση του διαιτητή για να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο μετά το χτύπημα στον Μαρόπουλο της ΑΕΚ και έτσι η αναμέτρηση δεν συνεχίστηκε. Οι διαβουλεύσεις δεν έφεραν επανάληψη της αναμέτρησης, οι “κιτρινόμαυροι” πήραν το εισιτήριο για τον τελικό και ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα με 2.000 οπαδούς του και αισιοδοξία για την κατάκτηση του κυπέλλου.
Η ΑΕΚ ήταν η αντίπαλος του για το τρόπαιο σε μια αναμέτρηση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαϊου 1939 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παρουσία του πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πλέον υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης, Κώστα Κοτζιά, που έκανε και την απονομή. Τελικά η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1 και κατέκτησε το κύπελλο.
Το γεγονός ότι κορυφαίος του γηπέδου μνημονεύεται ο αμυντικός της Γάσπαρης και ο τερματοφύλακάς της Ρίμπας, δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που αναζητούσε περισσότερο το γκολ, αλλά οι επιθετικοί του δεν ήταν στην καλύτερη ημέρα τους, μολονότι το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τον Καλογιάννη να ανοίγει το σκορ για τον Δικέφαλο. Η ΑΕΚ ισοφάρισε σε αντεπίθεση και μετά από σύγχυση, ενώ πήρε τη νίκη στο 73’ με σκόρερ τον Μανέτα να βλέπει τη μπάλα να του έρχεται σαν… δώρο έπειτα από περιπετειώδη φάση στην οποία είχε εξουδετερωθεί ο γκολκήπερ του ΠΑΟΚ Σωτηριάδης.
Η φωτογραφία που απεικονίζει τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να ποζάρουν αγκαλιασμένοι πριν την έναρξη της αναμέτρησης, είναι απλώς μια ακόμη επιβεβαίωση για το πόσο διαφορετική ήταν εκείνη η εποχή..
Διαιτητής του τελικού ήταν ο Χατζόπουλος με «κριτές γραμμών», όπως αποκαλούσαν τότε τους βοηθούς, τους Τζίτζη και Πασαλάρη.
Για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν οι: Σωτηριάδης, Βατίκης, Αρβανίτης, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γαλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης και Κουτουλιάς.
πηγή: paokfc.gr