Η έλλειψη συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου ήταν η αιτία που ο ΠΑΟΚ απέτυχε να καταξιωθεί (και φέτος) παρά τα εκατομμύρια του Ιβαν Σαββίδη που αν δεν αλλάξει τα πάντα μέσα στην ΠΑΕ, θα συνεχίζει να πετάει τα χρήματα του σε διάφορες τσέπες αριστερά και δεξιά αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τα πράγματα είναι μερικές φορές πιο απλά απ΄ ότι δείχνουν. Ο Δικέφαλος πρέπει να είναι η μοναδική ομάδα που είχε πάνω από έναν τεχνικό διευθυντή! Ισως και η μοναδική στην ιστορία που είχε τρεις και τέσσερις! Να σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι επαφές για μεταγραφές έκαναν οι: Τσιστιάκοφ, Βρύζας αλλά και ο Γεωργιάδης, τρεις στον αριθμό ενώ προστέθηκε στην συνέχεια και ο Κωνσταντινίδης που παλιότερα είχε την θέση του τεχνικού διευθυντή.
Από… τα λίγα που ξέρω κάθε σοβαρή ομάδα έχει έναν άνθρωπο που ασχολείται με την στελέχωση του ρόστερ. Ο τεχνικός διευθυντής λοιπόν είναι αυτός που αποφασίζει τι ποδόσφαιρο θέλει να παίζει η ομάδα του. Πρέπει πρώτα απ΄όλα λοιπόν να αποφασίσει το στυλ με το οποίο θέλει να αγωνίζεται η ομάδα του: Θέλει επιθετικό σύγχρονο ποδόσφαιρο στυλ Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Μπιέλσα; Θέλει πιο συντηρητική ομάδα; “Πειθαρχημένη” με αμυντικούς προσανατολισμούς και λίγο… πιο παλιό ποδόσφαιρο στυλ Σάντος; Εστω και έτσι πρέπει να αποφασίσει. Φυσικά θέλω να δω τον ΠΑΟΚ να παίζει με το πρώτο στυλ αλλά ακόμα και το δεύτερο να γίνει, αν υπάρχει πλάνο, ο Δικέφαλος μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να πετύχει.
Αφού το αποφασίσει αυτό, ψάχνει και τον ανάλογο προπονητή. Δεν πάει να πάρει απλά έναν “καλό” προπονητή αλλά έναν προπονητή που έχει το στυλ που θέλει ο τεχνικός διευθυντής. Αφού λοιπόν προσληφθεί ο ανάλογος προπονητής, τότε ο κόουτς ζητάει παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ο τεχνικός διευθυντής αναζητά ποδοσφαιριστές με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ετσι λειτουργεί μία σοβαρή ομάδα. Και εγώ ρωτάω: Λειτούργησε έτσι φέτος ο ΠΑΟΚ;
Οι επιλογές παικτών έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια σκέψη για κάποιο συγκεκριμένο στυλ ποδοσφαίρου. Ο Στέφενς που ούτως η άλλως είναι μίας παλιάς σχολής αποκτήθηκε λόγω του ονόματος του, αλλά με παίκτες που οι περισσότεροι είχαν ήδη συμφωνήσει αφού ήρθε ο Ολλανδός. Ο Γεωργιάδης έγινε ξαφνικά από τεχνικός διευθυντής βοηθός του Στέφενς, (“βάζοντας” η διοίκηση έναν άνθρωπο δίπλα στον ξένο προπονητή) ενώ ο Στέφενς είχε ήδη βοηθό και αυτός ήταν ο Λόκχοφ! Τρεις τεχνικοί διευθυντές λοιπόν, δύο βοηθοί προπονητή και άντε να βγάλει κανείς άκρη!
Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ λειτουργεί λες και είναι το Δημόσιο και αυτοί που συμμετέχουν δουλεύουν σαν δημόσιοι υπάλληλοι. “Εφευρίσκονται” θέσεις έρχονται στην ομάδα “φίλοι” και γνωστοί” και το αφεντικό πληρώνει!
Αν βέβαια όλα αυτά δεν τα βλέπει ο Ιβαν Σαββίδης τότε ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος!
Το ημερολόγιο δείχνει 5 Μαΐου και πέρσι τέτοιον καιρό γράφαμε πάλι τα ίδια και ότι πρέπει απο τώρα να συμφωνήσει ο ΠΑΟΚ με έναν προπονητή ώστε να σχεδιαστεί η ομάδα που σε λίγο καιρό θα δώσει σημαντικά ματς για την Ευρώπη. Και πέρσι ελπίζαμε ότι θα γίνουν γρήγορες κινήσεις όμως δεν έγιναν.
Τωρα η ομάδα και πάλι “ψάχνεται” και δεν πείθει ότι μπορεί να αλλάξει! Πρέπει όμως για να πετύχει ο ΠΑΟΚ να δοθεί γρήγορα το χρίσμα σε έναν άνθρωπο, που θα γίνει το απόλυτο αφεντικό στον μεταγραφικό σχεδιασμό και να αποφασίσει αυτός πως θα χτίσει τον νέο ΠΑΟΚ.
Ετσι και μόνο έτσι θα μπορέσει να μπει η ομάδα στον σωστό δρόμο και να μην συνεχίζονται να χάνονται χρήματα και χρόνος στην προσπάθεια που κάνει ο Σαββίδης να κάνει τον ΠΑΟΚ Νο1 στην Ελλάδα. Αλλιώς του χρόνου πάλι όλους θα τους φταίει ο προπονητής, οι παίκτες, οι οπαδοί, θα “τα βάζουμε με τα ρούχα μας”, και θα γελάει με την ομάδα του ΠΑΟΚ, όλη η Ελλάδα όπως γέλασε στον τελικό του ΟΑΚΑ και θα κάνουν όλοι αυτοί που βρίσκονται στην ΠΑΕ τον κάθε Κουτρουμπή “μάγκα”.
Αναζητείται το πλάνο λοιπόν! Υπάρχει όμως; Που είναι; Θα έπρεπε ήδη ο νέος προπονητής να βρίσκεται στις κερκίδες και να παρακολουθεί την νέα του ομάδα στα πλέι οφ και να αναλύει τι χρειάζεται για να πετύχει!