Εργαλείο δουλειάς ή όχι το κινητό μας τηλέφωνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας. Δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτό, αισθανόμαστε ανασφάλεια αν το ξεχάσουμε. Γκατζετάκιδες ή όχι, με την πιο απαρχαιωμένη ή την πιο εξελιγμένη συσκευή, για σύνθετη ή απλή χρήση, η ώρα του λογαριασμού είναι ίδια. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν είναι αυτός που περιμέναμε. Πόσες φορές έχετε ακούσει για «φουσκωμένο λογαριασμό», να διαπιστώνονται υπερβολικές χρεώσεις σε smartphone ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ότι προέρχονται από χρήση internet, πράγμα που εσείς αμφισβητείτε.
Μια ελάχιστη προνοητικότητα, μας διασφαλίζει από “κινδύνους”. Ενημερωνόμαστε πλήρως κατά την αγορά του πακέτου από τον πάροχο.
Εάν δε θέλουμε το κινητό μας να έχει πρόσβαση, στο διαδίκτυο, μπορούμε:
Τη στιγμή της αγοράς του «smart» κινητού ή και αργότερα, ζητούμε, από τα καταστήματα πωλήσεων της εταιρείας μας, την απενεργοποίηση της πρόσβασης, στο διαδίκτυο.
Για την απενεργοποίηση, μπορούμε να καλέσουμε, επίσης, το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, που χρησιμοποιούμε.
Και στις δύο περιπτώσεις, κρατούμε την ημερομηνία και την ώρα, που ζητήσαμε την απενεργοποίηση καθώς και το όνομα του υπαλλήλου, που μας εξυπηρέτησε, είτε στο κατάστημα, είτε στο τηλεφωνικό κέντρο.
Κάποιες εταιρείες στέλνουν ενημερωτικό γραπτό μήνυμα, στο κινητό μας, όταν συνδεθούμε, για πρώτη φορά, στο διαδίκτυο ή όταν πλησιάζουμε να καλύψουμε τον όγκο, που καλύπτει η χαμηλή χρέωση, ανά ημέρα. Τα μηνύματα αυτά πρέπει να τα διαβάζουμε, για να μη βρεθούμε, με φουσκωμένο λογαριασμό.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να παραδίδουν ενημερωτικό φυλλάδιο, για τη σωστή χρήση, στους καταναλωτές, που αγοράζουν «smart» κινητά τηλέφωνα. Πρέπει να τα διαβάζουμε, προσεκτικά, για να αποφεύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Αν παρόλα αυτά δεν βγάζετε άκρη στις επαφές σας με τον πάροχο;
Σύμφωνα με τη Γραμματεία Καταναλωτή η επιβάρυνση του χρήστη πρέπει να προέρχεται μόνο από συμβατικούς όρους που είναι σαφείς, διαφανείς και αντιληπτοί από αυτόν. Αν ο καταναλωτής δεν έχει αντιληφθεί επαρκώς χωρίς δική του υπαιτιότητα το λόγο και το ύψος αυτής της χρέωσης, τότε δικαιούται να την αμφισβητήσει και να ζητήσει τη διαγραφή της χρέωσης.
Μερικές φορές οι συσκευές των κινητών νέας γενιάς (smartphones) μπορεί να έχουν προεπιλεγμένα πατημένα μερικά πλήκτρα που επιτρέπουν στο κινητό να μπαίνει αυτόματα στο internet και να ενημερώνεται πχ για τον καιρό ή την ώρα. Εφόσον δεν επιθυμείτε τη σχετική αμειβόμενη ενημέρωση πρέπει να απενεργοποιήσετε τα σχετικά πλήκτρα ή εφόσον δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε, να μεταβείτε σε κάποιο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας για να το κάνουν αυτοί για εσάς. Στην συνέχεια, θα πρέπει να κάνετε αμφισβήτηση των ήδη υπαρχόντων χρεώσεων προς την εταιρία για να τις επανεξετάσει. Εφόσον η εταιρεία δε σας ικανοποιήσει, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην ΕΕΤΤ και εφόσον τίθεται ζήτημα παραπλάνησης στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Η επίλυση οικονομικών διαφορών μεταξύ καταναλωτών και εταιρειών (αμφισβήτηση λογαριασμών, επιστροφή χρημάτων) σύμφωνα με την ΕΕΤΤ επιλύεται εξώδικα από τον Συνήγορο του Καταναλωτή (http://www.synigoroskatanaloti.gr/), ενώ για θέματα αποζημιώσεων αρμόδια είναι τα Πολιτικά Δικαστήρια.
Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προχωρά σε υπερβολικές χρεώσεις.
Πρέπει να απευθυνθείτε κατ’ αρχήν στην εταιρεία για αμφισβήτηση και επανεξέταση των χρεώσεων. Εφόσον η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην ΕΕΤΤ ή εφόσον τίθεται ζήτημα αδιαφάνειας στις χρεώσεις στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Μπορείτε να ζητήσετε από τον Πάροχο τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε, να επισυνάπτεται στο μηνιαίο/διμηνιαίο σας λογαριασμό και μία αναλυτική κατάσταση κλήσεων με όλες τις κλήσεις που έχουν κόστος μεγαλύτερο των 7,33 ευρωλεπτών. Η ανάλυση αυτή παρέχεται ατελώς. Στην περίπτωση που θέλετε να λαμβάνετε πιο λεπτομερή ανάλυση κλήσεων, μπορείτε να τη ζητήσετε από τον Πάροχο που χρησιμοποιείτε, ωστόσο αυτός δικαιούται να σας χρεώσει με εύλογο κόστος. Επίσης, αν επιθυμείτε να ζητήσετε ανάλυση κλήσεων παρελθούσης χρήσης, και πάλι θα χρεωθείτε με κόστος που θα ορίσει ο Πάροχός σας.
Στον αναλυτικό λογαριασμό του κινητού διαπιστώσατε χρεώσεις από λήψη μηνυμάτων από πενταψήφιο νούμερο που δεν γνωρίζετε. Τα (χρεωστικά) μηνύματα εξακολουθούν να έρχονται.
Τα χρεωστικά μηνύματα που λαμβάνετε από 5ψήφιο κωδικό, προέρχονται από εταιρείες που παρέχουν συνδρομητικές υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ). Στο παρελθόν πρέπει να έχετε δώσει τα στοιχεία σας και να γίνατε μέλος κάποιου club (συνήθως εάν λάβατε μέρος σε κάποιο διαγωνισμό ή εάν συμπληρώσατε κάποιο test) και να συναινέσατε με αυτόν τον τρόπο στην αποστολή χρεωστικών μηνυμάτων στον κινητό σας.
Στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε την παροχή της χρεωστικής υπηρεσίας, πρέπει να στείλετε μήνυμα ότι δεν επιθυμείτε πλέον να είστε μέλος του club. Μπορείτε να υποβάλετε σχετική καταγγελία στην ΕΕΤΤ κι εφόσον θεωρείτε ότι παραπλανηθήκατε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
πηγή: fpress.gr