Ο Σούλης Μαρκόπουλος κατέγραψε μία (προσωπική) χρονιά γεμάτη ρεκόρ. Είναι πλέον άφθαστος με τις άνω των 600 παρουσίες του στην Α1 αλλά και ειδικά στον ΠΑΟΚ ως ο τεχνικός που όχι μόνο έμεινε για μία ολάκερη πενταετία, αλλά συνολικά με τα επτά χρόνια στον πάγκο του είναι ο μακροβιότερος προπονητής την ιστορία της ομάδας. Και το τρίτο και ίσως σημαντικότερο ρεκόρ του είναι φυσικά το φετινό… Μία τρίτη θέση στην τελική κατάταξη – σαν πρωτάθλημα στους υπόλοιπους 12 της Α1 πλην των “μεγάλων” της Αθήνας – με το μικρότερο ύψος αγωνιστικού μπάτζετ σε όλη την ιστορία του συλλόγου.
Ο ίδιος πάντως μιλώντας στην εφημερίδα ΣΠΟΡ του Βορρά ξεκαθαρίζει ότι δεν του αρέσει ο χαρακτηρισμός “μαγκιά” για το φετινό αυτό κατόρθωμα: “Η λέξη μαγκιά δεν με εκφράζει κι έχει πολλές ερμηνείες και αποχρώσεις. Όσο για το μπάτζετ, για τις περισσότερες ομάδες ήταν χαμηλό. Και με χαμηλό μπάτζετ δεν γνωρίζεις όταν φτιάχνεις την ομάδα που θα καταλήξεις. Δεν ξέρεις αν οι παίκτες που θα έρθουν θα ταιριάξουν στην χημεία της ομάδας και το κατά πόσο μπορούν να προσφέρουν στις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε σύλλογος ανάλογα με την ιστορία του. Το ότι καταφέραμε και είχαμε παίκτες που βρέθηκαν πολύ καλά μεταξύ τους και πολύ γρήγορα ήταν τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία χτίστηκε η ομάδα. Βρέθηκαν η “χημεία” και οι χρυσές τομές στην συνεργασία των παικτών κι αυτό μας βοήθησε μέχρι το τέλος. Και να ξέρετε οι παίκτες μου ήθελαν πάρα πολύ την διάκριση, γιατί ίσως ήταν παίκτες που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν πρωταγωνιστές σε προηγούμενες ομάδες τους αλλά είχαν συγκεκριμένους ρόλους και έτσι στον ΠΑΟΚ φέτος ήθελαν να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι – όχι μόνο κάτι παραπάνω γιατί το παραπάνω τους υποχρεώνει η ομάδα να το κάνουν – αλλά κάτι διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει να τους βλέπουμε στην προηγούμενη καριέρα τους».
ΑΠΟ ΡΟΛΙΣΤΕΣ – ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Κι όσον αφορά στα …«μαγικά» όμως του προπονητή, ο Σούλης Μαρκόπουλος πάλι τα …αποποιείται: «Ο κάθε προπονητής μπορεί να κάνει πάντα την ίδια δουλειά κάθε χρόνο, αλλά υπάρχουν στιγμές που οι παίκτες με τους οποίους συνεργάζεται είναι περισσότερο κοντά μεταξύ τους. Αυτό βοηθάει τον προπονητή να κάνει πράγματα που ίσως με άλλους παίκτες να μην μπορούσε να τα κάνει. Αυτό είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο της φετινής επιτυχίας. Οι παίκτες ήθελαν πάρα πολύ την 3η θέση κι όσο έβλεπαν τι γινόταν, όταν τους αναλύσαμε τι πρέπει να κάνουν και αφού τους δώσαμε ρόλους μέσα στο παιχνίδι, αυτό τους άρεσε. Γιατί καταλάβαιναν ότι είναι πιο εύκολο να φθάσουν στην επιτυχία εκτελώντας αυτούς τους ρόλους. Τους προετοιμάσαμε, είναι λογικό, όπως κάνει κάθε προπονητής…
– Ναι, αλλά δεν το έκαναν άλλοι προπονητές με αυτούς τους παίκτες στις προηγούμενες ομάδες τους, ενώ εσύ το ξαναπέτυχες το 2011 και μάλιστα με μερικούς εξ αυτών…
«Ίσως τελικά αυτοί που ήταν κοντά μας και τότε να βοήθησαν όντως να δομηθεί καλύτερα η ομάδα με τις σχέσεις των παικτών και τις συνεργασίες σε ένα σύνολο. Και όντως ένας παίκτης μπορεί να σου κάνει πολύ καλό στο έργο σου, μπορεί όμως κάποιος άλλος να σου δημιουργήσει και προβλήματα. Ο τρόπος που ντριμπλάρει και πασάρει ο καθένας, οι χρόνοι, οι τοποθετήσεις του κορμιού τους, είναι λεπτομέρειες που αν δεν τα έχουν μάθει μεταξύ τους ο ένας του άλλου, δεν μπορούν να φθάσουν σε ανώτερα επίπεδα».
ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΡΧΕΣ
Ο ΠΑΟΚ κέρδισε παντού φέτος το χειροκρότημα. Γιατί ήταν «η ομάδα του… προπονητή της» όπως όλοι έλεγαν. Και οι παίκτες που ο Σούλης Μαρκόπουλος εξήρε προηγουμένως τον πέταξαν στον αέρα μόλις κρέμασε στο λαιμό του το μετάλιο της 3ης θέσης: «Ήταν ξαφνικό, δεν το περίμενα, δεν μπορώ να καταλάβω πως το αποφάσισαν, αλλά σίγουρα μου δημιούργησε αισθήματα ικανοποίησης και χαράς για ολόκληρη την προσπάθεια της χρονιάς και για ότι καταφέραμε, για την πορεία με όλους αυτούς τους παίκτες, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά. Και γιατί πετύχαμε έναν στόχο που δεν είχαμε οριοθετήσει από την αρχή της σαιζόν, αλλά μόνο όταν περάσαμε στο φάϊναλ φορ του πρωταθλήματος». Για να ομολογήσει ακόμη: «Η ομάδα είχε αρχές, είναι φανερό. Δουλεύαμε για να το καταφέρουμε αυτό, αλλά είδαμε τα στοιχεία των παικτών πρώτα. Γιατί πολλές φορές προβληματιστήκαμε μέχρι ποιου σημείου μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από τον καθένα, αλλά υπήρχε διάθεση και νοοτροπία από όλους να μπουν στο γήπεδο και να κάνουν – άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο – το καλύτερο. Και συνολικά όλοι είχαν την διάθεση να το κάνουν και στην προπόνηση και στους αγώνες».
ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Στην πενταετία Μαρκόπουλου ο ΠΑΟΚ “μετράει” δύο τρίτες θέσεις κάτι που είχε να γίνει από την δεκαετία του ’90. Για να σχολιάσει ο ίδιος: “Δεν με ενδιαφέρει αν ο ΠΑΟΚ αναδειχθεί 5ος ή 3ος αλλά πρωτίστως να βγάλει παίκτες που να μπορούν να παίξουν κάτι παραπάνω από ότι έπαιζαν πριν έρθουν σε μας. Οι περισσότεροι Έλληνες αλλά και οι ξένοι – πλην 2-3 εξαιρέσεων ίσως και μιλάω για παίκτες που τελείωναν την καριέρα τους ή προέρχονταν από τραυματισμό κι έπαιζαν απλώς καλύτερα πιο παλιά – βελτιώθηκαν αρκετά κι έπαιξαν μάλιστα και πολύ καλύτερο μπάσκετ. Όσο για την ομάδα η καθιέρωση στις κορυφαίες θέσεις έρχεται ανάλογα με τις συνθήκες και τα προβλήματα. Κι ο ΠΑΟΚ πριν αναλάβω πριν πέντε χρόνια αντιμετώπιζε πολλά εξωγηπεδικά προβλήματα. Αυτή λοιπόν είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, το ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες και παρά τα διάφορα στοιχεία που μπορούσα να επηρεάσουν την ομάδα, όλοι οι παράγοντές της – διοικητικό και αγωνιστικό – κράτησαν σε σταθερότητα την εικόνα της ομάδας. Και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πλέον εκεί που πρέπει να είναι πάση θυσία, στην ελίτ της Α1. Κι εκεί πρέπει πάντα να στοχεύει. Επίσης πρέπει να ομολογήσουμε ότι φέτος είναι 3ος, αλλά πριν δύο χρόνια δεν ήταν κι έτσι επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι και πάλι θέμα χημείας των παικτών».
– Είναι όμως και το «ταβάνι» της ομάδας; Θέσης όχι βέβαια. Αλλά απόδοσης;
«Πάντα προπονητής και παίκτες, όταν φθάσουν σε ένα επίπεδο πιστεύουν ότι με λίγη τύχη και σε καλή μέρα δική τους κι άσχημη του αντιπάλου, αν καταφέρουν να κάνουν κάποια πράγματα και τους το επιτρέψει και ο αντίπαλος, είναι δυνατόν να πάρουν ένα αποτέλεσμα που δεν είχαν υπολογίσει. Έτσι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε κάποιο παιχνίδι από τον Παναθηναϊκό στα πλέϊ οφ ή εκείνο με τον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο. Και μία μεγάλη νίκη αλλάζει οπωσδήποτε την φιλοσοφία και την ψυχολογία και μία τέτοια μεταβολή μπορεί να σου δώσει κι άλλα μεγάλα αποτελέσματα στην συνέχεια της σαιζόν».
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ
Ο ΠΑΟΚ είχε φέτος μία από τις κορυφαίες επιθέσεις στην κανονική περίοδο, αλλά στα πλέϊ οφ μεταμορφώθηκε σε ομάδα με απροσπέλαστη άμυνα. Και ο προπονητής του εξηγεί: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ομάδα φέτος δεν είχε τους καλύτερους αμυντικογενείς παίκτες και δεν είχε τα γρήγορα πόδια και τους σωματότυπους ίσως για να κοντράρει δύσκολες καταστάσεις. Είχε όμως παίκτες που μπορούσαν να σου δώσουν πολλά πράγματα στην επίθεση, με διαφορετικές μορφές για να ξεδιπλωθείς ανά πάσα στιγμή. Με αυτά τα στοιχεία, έπρεπε να δώσουμε μεγάλο βάρος στην επίθεση η οποία όταν ήταν αποδοτική, ενίσχυε την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Διότι έβλεπες ότι κάνεις καλά κάτι και έπρεπε να συνεχίσεις να το κάνεις. Στην άμυνα βέβαια προσπαθήσαμε με τις αδυναμίες μας να κάνουμε πράγματα που και πρώτη φορά τα επέλεγε το τεχνικό τιμ να βάλει ώστε να βοηθηθεί όλη η ομάδα. Άλλοτε το πετύχαμε άλλοτε όχι. Μόνο που όταν όλοι έβλεπαν ότι πήγαινε ψηλά το σκορ οφείλεται στο ότι εμείς προσπαθούσαμε να παίξουμε γρήγορα επιθετικά, οπότε έπαιρνε αντίστοιχα περισσότερες επιθέσεις και ο αντίπαλος. Στα πλέϊ οφ ωστόσο έπαιξε ρόλο ο αυτοσκοπός της πρόκρισης… Εκεί ο παίκτης ξέρει ότι η ήττα δεν διορθώνεται και τα δίνει όλα και στην άμυνα. Έπειτα στα πλέϊ οφ αντιμετωπίσαμε ομάδες που γνωρίζαμε και η ανάλυση στους παίκτες ήταν πιο πλήρης ώστε ο κάθε παίκτης να δέχεται περισσότερα στοιχεία από την κανονική περίοδο, ενώ είχαμε και περισσότερες στοχοποιήσεις του αντιπάλου και στην άμυνά του και στην επίθεση».
ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ «ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑΤΑ»
Ο ΠΑΟΚ γνώρισε και απροσδόκητες ήττες. Και ο προπονητής του παραδέχεται: «Ο τρόπος που χάσαμε από τον Άρη στο Κύπελλο ήχησε σαν καμπανάκι κινδύνου για όλους… Γιατί μας έδειξε ότι η ομάδα έμοιαζε ανοργάνωτη από κάποιο σημείο και μετά, πάσχιζε βεβιασμένα στην επίθεση κι αυτό στοίχισε. Μας προβλημάτισε όλους στο τεχνικό τιμ, γιατί έπρεπε να κάνουμε κάτι και να μην επηρεαστούν οι παίκτες από τον αποκλεισμό στην αρχή της σαιζόν ώστε να συνεχίζουν. Άλλη μία φορά χτύπησε καμπανάκι στα Τρίκαλα. Γιατί μετά το μεγάλο «διπλό» στη Μπουντούτσνοστ – πολύ μεγάλη επιτυχία επί ομάδας που φάνταζε ως η δυνατότερη στον όμιλο – και πήγαμε στα Τρίκαλα και νομίζαμε ότι θα μας κάνουν υποκλίσεις! Φανήκαμε χωρίς συγκέντρωση κι αυτό έπρεπε να το βελτιώσουμε σαν αδυναμία. Όσο για τις σερί ήττες του Δεκεμβρίου, ήρθαν σε δύσκολα παιχνίδια, με πιο άσχημη την εντός από τον Πανιώνιο, ύστερα όμως από πολύ κοπιαστικά παιχνίδια σε Ουκρανία και Τουρκία. Στην Κηφισιά εξ άλλου χάσαμε από ομάδα που έφθασε πολύ ψηλά μέχρι το τέλος. Το ότι ξεπεράσαμε κι εκείνη την περίοδο ήταν θέμα πνεύματος και δουλειάς. Είδαμε τις αδυναμίες μας καθώς είμαστε καινούργια ομάδα και δεν δουλεύουμε σαν ίδιο ρόστερ εδώ και 3-4 χρόνια, αναλύσαμε πως και γιατί έγινε και προσπαθήσαμε να μην επαναληφθεί».
– Γίνεται σύγκριση της φετινής πορείας με την 3η θέση του 2011;
«Όχι, γιατί τότε παίζαμε με διαφορετικό τρόπο. Είχαμε πολύ καλούς ψηλούς και περιφερειακούς, ενώ χάνοντας τους δύο βασικού πόϊντ γκαρντ αλλάξαμε πολύ το παιχνίδι μας με turn around κινήσεις σε μέγιστο βαθμό. Είχαμε και παίκτες που μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές παίρνοντας προσωπικές φάσεις και δημιουργώντας ή σκοράροντας, όπως ο Μάρσαλ. Είχαμε και καλύτερες αλληλοκαλύψεις στην άμυνα με παίκτες που μπορούσαν να βγάλουν φάσεις πολύ δυνατές. Τώρα όμως στηριχθήκαμε σε διαφορετικές κινήσεις, περισσότερο “πικ εν ρολ” και από τα έξω προς τα πλάγια ή και σε θέσεις πίσω από τις γραμμές άμυνας, δημιουργώντας άλλες προϋποθέσεις για άλλους παίκτες».
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΕ ΤΑ… ΠΑΡΑΣΗΜΑ
Με τον Χαραλαμπίδη ο Μαρκόπουλος έχουν …μακρά «σχέση». «Έχει πολλές εμπειρίες, είναι πολύ καλός παίκτης κι εφόσον δεν υπάρχει τραυματισμός είναι πολυεργαλείο που μπορεί να σου δώσει πολλά και με διάφορους τρόπους» λέει και προσθέτει: «Θα παίζει όσο αντέχει το κορμί του. Ο σωματότυπός του δείχνει ότι δεν μπορεί να καταπονηθεί εύκολα. Το θέμα είναι πόσο μπορεί να αντέξει στην μεγάλη κόντρα της σημερινής εποχής. Έπαιζε φέτος διαρκώς στα κόκκινα επειδή χρειαζόταν η ομάδα αποτελέσματα. Και σαν αρχηγός είναι παράσημο που αντανακλά στον ίδιο το ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα παρατράγουδο στα αποδυτήρια ή έξω από το γήπεδο»!
ΠΕΙΝ ΚΑΙ ΜΠΟΓΡΗΣ
Ο Σούλης Μαρκόπουλος «μοιράζει έλεγχο» και για δύο παίκτες που ο Πανιώνιος «έθαψε» και ο ΠΑΟΚ «ανέδειξε»: «Ο Πέϊν δούλεψε πολύ. Τον πήραμε βέβαια για να μας δώσει ορισμένα στοιχεία στην άμυνα και στην επίθεση επειδή πιστέψαμε ότι μπορεί. Βοηθήθηκε βέβαια κι από τον τρόπο που έπαιζαν οι υπόλοιποι όπως βοήθησε και αυτός. Έτσι όλοι ξεδίπλωσαν τα προσόντα τους κι απέδωσαν τα μέγιστα. Το ίδιο και ο Μπόγρης. Ο Γιώργος είναι έξυπνος, μυρίζεται τις φάσεις, κάτι που τον βοήθησε να μπει στον τρόπο παιχνιδιού πολύ γρήγορα. Θυμηθείτε ότι θέλαμε και το «Λάζο» που δεν ήρθε, δεν μπορούσαμε να πάρουμε άλλο ψηλό, έμεινε μόνος ο Μπόγρης και τότε βοήθησε πολύ την ομάδα».
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΙΡΕΛΗΣ
Κατακόρυφη και η βελτίωση του Τσαϊρέλη για να υπογραμμίσει ο προπονητής του: «Έβγαλε πολύ ενέργεια, αλλά κι αυτός βοηθήθηκε με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας κι από τους συμπαίκτες του. Έπαιζε διαρκώς στα …κόκκινα, τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες κι είναι πολύ σπουδαίο αυτό. Μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα. Γυμνάζεται όμως πολύ, με προσωπική προπόνηση εκτός της ομαδικής, δουλεύει ατομικά πολλές ώρες καθημερινά για να κρατάει δυνατό το κορμί και να μην έχει τραυματισμούς. Συγχαρητήρια στον ίδιο γιατί με την προσπάθειά του αυτή δικαιώνεται. Όσο για τα τρίποντα που επιχειρούσε δεν είμουν τόσο σύμφωνος, αλλά ο Μπάνε φταίει που του είπε ότι αν γίνεις τριποντάς θα πάρεις 500.000 ευρώ και στηνόταν στις γωνίες…».
ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΝΤΙ ΤΖΕΙ ΚΟΥΠΕΡ
Ο Αμερικανός ήταν μάλλον ο MVP της ομάδας και ο Σούλης Μαρκόπουλος σχολιάζει: «Δεν ήταν ρίσκο την επιλογή του ως άπειρου στην Ευρώπη. Ρίσκο άλλωστε μπορεί να είναι κάθε επιλογή. Είναι αλήθεια ότι είμουν εναντίον παικτών κοντών σε τέτοια θέση, ειδικά έτσι όπως ήταν η δομή του φετινού ΠΑΟΚ, ώστε να καλύψω αμυντικές αδυναμίες που θα προκύψουν. Δεν είμουν φαν της ιδέας Κούπερ! Όταν είδαμε στο βίντεο πως κάνει πράγματα που θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε το στυλ του παιχνιδιού μας, συμφώνησα. Μπορεί να μην ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας αλλά στο κολέγιο ήταν περισσότερο σκόρερ, από δημιουργός… Την οργάνωση που του ζητήσαμε και κατάλαβε και ο ίδιος ότι βοηθιέται αν την κάνει, την έβαλε στο παιχνίδι του. Είναι φυσικά και ταλέντο που είχε και το εμπλούτισε. Είναι πολύ έξυπνος, προσαρμόστηκε γρήγορα κι όταν ήρθαν οι αμυντικές αλλαγές των αντιπάλων πάλι δεν είχαμε προβλήματα. Είναι πολύ χαρούμενος για ότι έγινε, το ήθελε πολύ, το πίστευε και μην ξεχνάτε ότι αν και δεν ήταν ο σκόρερ μας, έβαλε πόντους όταν έπρεπε, καθοριστικά τρίποντα με Άρη, Μπουντούτσνοστ, Πανιώνιο»!
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στις …λεπτομέρειες από την β΄ φάση του Eurocup και ο Σούλης Μαρκόπουλος είναι κατηγορηματικός: «Στην Ευρώπη κάναμε πολύ καλά παιχνίδια. Ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε και μερικά καλύτερα αν είχαμε περισσότερη εμπειρία, ειδικά μάλιστα αν δεν χάναμε εντός από την Άνκαρα. Από την άλλη βέβαια θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μία λιγότερη εκτός έδρας νίκη και θα είμασταν στον ίδιο παρονομαστή, αλλά σίγουρα δεν φοβηθήκαμε τους αντιπάλους μας, τους κοιτάξαμε στα μάτια, παίξαμε κάθε αντίπαλο σαν ίσος προς ίσο κι ας είχαν πολλαπλάσια μπάτζετ όλοι τους! Αυτό είναι το πιο σπουδαίο γιατί το είχαμε θέσει εξ αρχής σαν στόχο να είμαστε πρωτίστως ανταγωνιστικοί με οποιονδήποτε αντίπαλο και οι παίκτες το πέτυχαν στο μέγιστο βαθμό. Στην Ευρώπη άλλωστε κερδίσεις μεγάλες και διαφορετικές εμπειρίες, βλέπεις παίκτες «διαφημισμένους» και με «βαρύ βιογραφικό» ότι μπορείς να τους αντιμετωπίσεις κι αυτό σου δίνει αυτοπεποίθηση για την καριέρα σου και κάθε παίκτης θέλει να αγωνίζεται στην Ευρώπη πάντα, παρά την όποια κούραση στο πρωτάθλημα».
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Ο Σούλης Μαρκόπουλος δεν έχει βρεθεί ακόμη με τους διοικούντες σε κάποια επίσημη συνάντηση, είτε απολογισμού είτε διαπραγμάτευσης περί ανανέωσης της συνεργασίας τους. Ανεπίσημα βέβαια και αφουγκράζεται τις προθέσεις της ΚΑΕ να τον διατηρήσει στο τιμόνι της ομάδας. Ο ίδιος περιμένει την σχετική πρόσκληση και τονίζει: «Θα μιλήσουμε με τον ΠΑΟΚ και θα δούμε τι θα γίνει. Και θα προχωρήσουμε αναλόγως με το τι στόχους θα βάλει η ομάδα και με το αν μπορούμε να τους υλοποιήσουμε με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν δηλαδή μπορεί η ομάδα να τους πραγματοποιήσει». Κι επειδή ήταν ο άνθρωπος των …υποχωρήσεων (με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών σε κυριολεκτικά τεράστια ποσά) και «περικοπών» από τις αρχικές έγγραφες συμφωνίες, προσθέτει με νόημα: «Δούλεψα πέντε χρόνια κι έμεινα σε δύσκολες καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαι ο άνθρωπος που θα ήθελε να δημιουργήσει αρνητικές καταστάσεις στην ομάδα. Πάντα όμως κάθε ομάδα πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους για να δημιουργεί κάτι και να εξιτάρει έτσι τους φιλάθλους ώστε να έρθουν στο γήπεδο». Κι επειδή δημιουργία υπάρχει με επαρκές έμψυχο δυναμικό παρατηρεί: «Είναι μεγάλο θέμα αυτό της διατήρησης του κορμού όταν από την λήξη των πλέϊ οφ υπάρχουν ήδη σειρήνες για διάφορους βασικούς παίκτες από άλλες ομάδες. Αν όμως δεν μπορείς να κρατήσεις τον κορμό σου, πρέπει αναγκαστικά να θέσεις άλλους στόχους. Δεν μπορείς να πας για ψηλούς στόχους χωρίς τον ίδιο κορμό. Μπορεί βέβαια να υπάρξει και μία περίπτωση με αλλαγμένο ρόστερ να τους πετύχεις αλλά θα είναι τυχαίο και όχι αποτέλεσμα δουλειάς και προεργασίας. Πιστεύω άλλωστε ότι κάθε ομάδα πρέπει να προσπαθεί κάθε χρόνο όχι μόνο να διατηρεί αλλά και να ενισχύει τον κορμό της σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και προσωπικά είπα να μείνουν Πέϊν, Κούπερ και να αποκτηθούν ένας ακόμη ψηλός και ένας περιφερειακός».
-Επειδή θα μιλήσετε με τη διοίκηση, τι ρόλο θα παίξουν οι ως τώρα σχέσεις σας;
«Όπως φαινόταν κι έβγαινε προς τα έξω ήταν άριστες οι σχέσεις μας. Με όλους. Σίγουρα υπάρχει μία πολύ καλή επαφή, καλή συνεργασία και συνεννόηση σε πάρα πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Το θέμα είναι όμως όσο και μπασκετική ομάδα να είσαι, επειδή τα αποτελέσματα σε κάνουν πιο δυνατό. Κι επειδή κρίνεσαι και από το αποτέλεσμα και με τα αρνητικά υπάρχει στεναχώρια, κατήφεια και δημιουργούνται προβλήματα. Πρέπει οι σχέσεις λοιπόν να δοκιμάζονται από καταστάσεις διαφορετικές από ότι περιμένει κάθε παράγοντας. Και κάθε παράγοντας άσχετα από το αν μπορεί να πάρει πολύ καλούς παίκτες, θέλει τα πολύ καλά αποτελέσματα όπως κι ο προπονητής. Στα αρνητικά αποτελέσματα όμως μπαίνουν κι άλλα στοιχεία που επηρεάζουν τις αποφάσεις των παραγόντων…».
ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΟΙ ΝΕΟΙ
Για το …μέλλον του ΠΑΟΚ υπάρχουν και οι «μικροί», οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής για να πει ο Σούλης Μαρκόπουλος: «Δεν ξεχωρίζω ποτέ βασικούς κι αναπληρωματικούς. Εφόσον σε όλους δίνουμε ρόλους, είναι όλοι βασικοί. Και οι μικροί πρέπει να παίζουν κάποια στιγμή… Όταν πρέπει όμως και όταν μπορείς να τους χρησιμοποιείς κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός, σωματικός ή ψυχολογικός. Γιατί ένα στραπάτσο μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που θα ακολουθήσουν τον παίκτη σε όλη του τη ζωή. Υπό προϋποθέσεις μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις εφόσον έχουν μπει κι έχουν δέσει στην ομάδα. Κάθε παίκτης που είναι έτοιμος πρέπει να παίζει. Αυτό σημαίνει ότι οι δικοί μας μικροί που δεν έπαιζαν πολύ, δεν ήταν έτοιμοι να παίξουν πολύ… Μπορεί κάποιες στιγμές να τους έδινες κάποιο περισσότερο χρόνο αλλά βλέπεις κι άλλα πράγματα στην ομάδα, όπως τη χημεία και την ανάγκη στα περισσότερα παιχνίδια να παίζουν οι έμπειροι 32΄-33΄ λεπτά για να συνηθίζουν κι όχι να παίζουν 27΄ λεπτά ώστε για να παίζουν και οι μικροί. Και οι νεαροί του ΠΑΟΚ, Λιάππης, Κώττας, Κόνιαρης, πιστεύω ότι είναι πολύ ελπιδοφόροι και ταλαντούχοι και πρέπει να μπουν στην ομάδα και να παίξουν».
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Μοναδική συγκυρία των τελευταίων εβδομάδων η παρουσία του Σούλη Μαρκόπουλου στον πάγκο του μπασκετικού ΠΑΟΚ και του Άγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο του ποδοσφαιρικού. Για να υπογραμμίσει ο πρώτος για τον δεύτερο: «Προσωπικά δεν είμαι ικανός να κρίνω κανέναν προπονητή ή αν ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει τον έναν ή τον άλλο προπονητή. Είναι αλλουνού δουλειά. Είναι ανεπίτρεπτο να μιλάω εγώ για τον προπονητή Άγγελο… Για τον άνθρωπο Άγγελο, που είναι φίλος μου, από όσα άκουσα μέχρι στιγμής δεν έχει να κρύψει τίποτε, είναι καθαρός και ξάστερος και προσπαθεί να μιλάει μέσα στο γήπεδο με την δουλειά του και όχι έξω από αυτό».
– Έχει τον Ιβάν Σαββίδη όμως χρηματοδότη της ομάδας, τον οποίο θα ήθελε και η ΚΑΕ για μεγαλομέτοχο…
«Σίγουρα κάποια στιγμή ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει χρηματοδότη, αλλά ο κόσμος πρέπει να κάνει και πάλι υπομονή, γιατί πρέπει να γίνει ένας κορμός που θα διατηρηθεί για να έρθουν και τα αποτελέσματα πολύ ψηλού επιπέδου και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να διεκδικήσει στόχους πολύ μεγαλύτερους. Είναι όραμα κάθε ΠΑΟΚτσή να αναλάβει την ΚΑΕ ο Σαββίδης… Γενικά αν υπήρχε ένας χρηματοδότης στην ομάδα θα είχαμε καλύτερα «πολεμοφόδια» και θα ερχόταν πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα η επιτυχία»,
Ο ΧΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στο πλευρό του σαν στενό συνεργάτη του ο Σούλης Μαρκόπουλο είχε τα πέντε αυτά χρόνια τον γιο του. Μόνο που ο Χάρης Μαρκόπουλος ήταν πρώτα άριστος επαγγελματίας ασίσταντ και μετά παιδί του. Με αυτή τη λογική ο χεντ κόουτς εξήρε την προσφορά του στην φετινή επιτυχία και τονίζει για το αν μπορεί να αναλάβει και ρόλο στην άκρη του πάγκου: «Αν ο Χάρης δεν αναλάβει πρώτος προπονητής για να δεις το έργο του σε πλήρη δοκιμασία, κανείς δεν μπορεί να κάνει κρίσεις. Η δουλειά του ως τώρα είναι πολύ καλή και οι αποφάσεις του έξυπνες και βελτίωσαν την ομάδα σε πολλούς τομείς. Θέλει όμως και τύχη από κει και πέρα και ο χρόνος σε καθιερώνει. Το να λεει ο πατέρας ή ο «ιξ» ότι «ο γιος είναι καλός», είναι μία απλή κουβέντα. Το θέμα είναι να αποφασίσει κάποια ομάδα και θα δείξει η συνέχεια. Δεν έχω πρόβλημα να τον δω και ως αντίπαλο προπονητή, το θέλω να τον δω πρώτο σε ομάδα της Α1, από την στιγμή που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο
Γιατί όχι να μην αναλάβει και μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ. Κατά την προσωπική μου γνώμη πάντα. Κι όχι με τη δική μου βοήθεια, όχι να είμαι εγώ από πίσω… Δεν είμαι αυτός που θα κρίνω αν μία ομάδα πρέπει να πάρει τον Χάρη προπονητή και ιδιαίτερα ο ΠΑΟΚ, αλλά γνωρίζω ότι πολλοί προπονητές που διετέλεσαν χρόνια δίπλα σε άλλον προπονητή ανέλαβαν πρώτοι και πήγαν πολύ καλά, όπως ο Ιτούδης ή ο Μπάνκι της Αρμάνι».
– Και τον Σούλη Μαρκόπουλο τι τον εξιτάρει για να συνεχίζει έτσι στο δρόμο των ρεκόρ της προπονητικής;
«Όχι πάντως η 3η θέση, δεν είναι αυτή που μου δίνει κουράγιο. Ενέργεια μου δίνει περισσότερο η προσπάθεια για δημιουργία σε ατομική βάση παικτών, όσο και σε ομαδικό αποτέλεσμα. Με ευχαριστεί πάντως ότι κάνω μέχρι τώρα, έστω και με τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ειδικά στον ΠΑΟΚ, από την στιγμή που έχω αναλάβει μία υποχρέωση, όποιες δυσκολίες υπάρχουν πρέπει να βρεις τρόπους να τις ξεπεράσεις και να παρουσιάσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως εσύ ζητάς από τους παίκτες να παλέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι πρέπει κι εσύ να παλέψεις για να δημιουργήσεις τις συνθήκες για να φέρει η ομάδα σου το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το καλύτερο από ότι μπορείς».