Πριν από λίγες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το ξήλωμα μηχανολογικού εξοπλισμού από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη…
Στην ερώτησή του στον υπουργό Οικονομικών και τους ομολόγους του στο Εργασίας και στο Ανάπτυξης ζητούν, επίσης, να ενημερωθούν και κατά πόσο ο νέος ιδιοκτήτης, Ιβάν Σαββίδης, έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν αγόρασε την καπνοβιομηχανία, καθώς και λεπτομέρειες για το πώς έγινε η μεταβίβαση, το τίμημα και τι γίνεται με το προσωπικό.
Στο κείμενο της ερώτησης, συγκεκριμένα, αναφέρεται:
«Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ που εδρεύει στην Ξάνθη, πωλήθηκε τον Ιούλιο του 2013 από την Αγροτική Τράπεζα (πλειοψηφικό πακέτο μετοχών 50,3%) και την Συνεταιριστική “Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας Α.Ε. (μειοψηφικό πακέτο 34,18%) στην ρωσική Donskoy Τabak JSC. Η συγκεκριμένη πώληση, μάλιστα, έγινε με πολύ ευνοϊκούς όρους εξαγοράς για τον αγοραστή, με τίμημα μόλις 5,5 εκατομμύρια Ευρώ.
Από την πλευρά της ΣΕΚΕ, όπως είχε δεσμευθεί στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ, η συμφωνία περιείχε ως όρο της διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την αλλαγή της ιδιοκτησίας της βιομηχανίας ο νέος επενδυτής έχει προχωρήσει σε απολύσεις —ακόμη και τριτέκνων — διαθεσιμότητες, μονομερείς μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία επιλεκτικά σε όσους δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις.
Τώρα, οι εργαζόμενοι είναι μάρτυρες του «ξηλώματος» και της μετακίνησης συγκροτήματος μηχανών, δηλαδή μιας τσιγαρομηχανής και μιας πακεταριστικής που έχουν δυνατότητα παραγωγής και συσκευασίας περισσότερα από 3.000.000 τσιγάρα ανά βάρδια παραγωγής. Αυτή μαζί με άλλα συγκροτήματα μηχανών αποτελούν και την αιχμή του δόρατος στον μηχανολογικό εξοπλισμό της ΣΕΚΑΠ. Μάλιστα αυτές αγοράστηκαν με επενδυτικό πρόγραμμα που επιχορηγήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο και υλοποιήθηκε μέσω διαδικασίας leasing της ΑΤΕ πριν από 6 χρόνια.
Για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό προγραμματίζεται η μεταφορά του στις εγκαταστάσεις της Donskoy Tabak και η αποστολή από εκεί προς την ενός συγκροτήματος παραγωγής SLIM τσιγάρων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προβλέπεται στην συμφωνία πώλησης της ΣΕΚΑΠ μια τέτοια ανταλλαγή;
2. Το επενδυτικό πρόγραμμα μέσω leasίng έχει εξοφληθεί ή είναι μέρος της συμβατικής υποχρέωσης του νέου επενδυτή;
3. Δεδομένου ότι το κόστος αγοράς ενός τέτοιου συγκροτήματος σήμερα ξεπερνά τα 5-6 εκατομμύρια Ευρώ, το οποίο είναι υψηλότερο από το τίμημα (3,5 εκατομμύρια περίπου) που έλαβε ο ειδικός εκκαθαριστής για την πώληση των μετοχών που είχε στην κατοχή της η ΑΤΕ, ποια θεωρούν οι κ.κ. Υπουργοί ότι είναι η ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου από αυτήν την πώληση;
4. Έχει ολοκληρωθεί η συμβατική υποχρέωση του νέου επενδυτή ψήφισης αλλά και υλοποίησης αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στην ΣΕΚΑΠ ύψους 25 εκατομμυρίων Ευρώ;
5. Τι μέτρα θα λάβουν για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλου του προσωπικού και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στην επιχείρηση;».
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Ζεϊμπέκ Χουσείν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Ιωάννης
πηγή:agronews.gr